Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Dancing cranes by Hornborgarsjön, West Sweden
Foto: Jonas Ingman/Vastsverige.com

Svenske ikon

10 (fun)facts om tranen!

Allerede midtveis i mars måned ankommer de første tranene Hornborgarsjön i Västsverige. I løpet av noen uker er området fullt av dansende traner – men hvorfor er de blitt enige om å møtes akkurat her?

Telen begynner å slippe taket og det blir litt lysere dag for dag. I veikanten lyser hestehoven gul og optimistisk. Det er mange tegn på at våren er på vei, men akkurat i Västsverige er det tranens ankomst til Hornborgasjön som er tegnet som teller. Les mer om Hornborgarsjön her.

Men nå tenkte vi å lære deg litt mer om tranen som på latin heter Grus grus (bare det må jo gi deg lyst å lese videre).

Var du klar over…?

  1. Tranene har ulike personligheter! For noen er det viktigste i verden å sikre seg den aller beste hekkeplassen og ankommer Hornborgarsjön først av alle for å sikre sitt revir – ikke helt ulikt sydenturister ved svømmebassenget (men da er reviret opplagt en solstol). Andre er litt mer laid back.
  2. Akkurat som med mange av oss mennesker er tranene monogame, det vil si at de lever i parforhold og ofte med samme partner gjennom hele livet. Derfor finner du få skilsmisseadvokater innenfor transeslekten.
  3. Den røde flekken tranen har på hodet fungerer som en humørindikator som varierer i størrelse. Den røde fargen er rett og slett blod som syns da tranen ikke har fjær på akkurat den flekken. 
  4. Tranene flyr fra Rügen nord i Tyskland til Hornborgasjön – på en dag! Det er hele 43 mil. De utnytter termikken i luften akkurat som et seilfly og kan nå hastigheter opp i 70-80 km/h.
  5. Tranene fores ved Hornborgasjön med korn, det vil si 150 tonn korn hvert år.  I gamle dager var det mye poteter i bakken siden  det ble laget mye brennevin i området og dermed var avhengig av potetåkrene. Nå er menyen skiftet ut med korn. Tranene er dog ikke kresne men setter gladelig i seg så vel fisk som frosker, egg, fugleunger og insekter.
  6. Tranen forholder seg ikke til klokken når det gjelder å fremføre sitt dansenummer. Når som helst når lysten faller dem inn, brer de vingene ut og gjør hissige og litt rykkete sprang etterfulgt av dype bukk og en fanfare som er nok så høylytt. Føler du at du ligger litt bakpå når det gjelder faget spontandans? Da er tranen en god inspirator.
  7. Under våren telles tranene ved Hornborgasjön manuelt – hver kveld! På det meste har det vært 26 500 traner ved Trandansen samtidig (3 april 2012). Litt av en dansegalla!
  8. Gjennom ringmerking har ornitologene notert alderen på noen av fuglene og den eldste ringmerkede tranen er 27 år. En fullvoksen trane veier mellom 4 og 7 kilo, och måler omtrent 2 meter mellom vingespissene.
  9. De tranene som hekker ved Hornborgarsjön er stamgjester som kommer tilbake år for år. Grunnen til lojaliteten er den gode maten, den trygge og komfortable innkvarteringen og fordi at det er særdeles gøy! Noen traner sverger til Sør Sverige for å hekke men tar omveien om Hornborgarsjön for festens skyld.  Vi syns det er klokt prioritert. Hvem vil gå glipp av årets beste fest?
  10. I gamle dager fantes det et ordtak som sa «Tranen bærer lyset i seng». Hvorfor i all verden sa man det? Jo, med det menes rett og slett at når tranene har ankommet trenger man ikke lenger slå på lyset når man står opp for da har vårsolen stått opp. 


Les mer om Västsverige her