Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Svenske ikon

11 kulturopplevelser du må få med deg i Värmland

Värmland er mest kjent for sin flotte natur, men området stiller også sterkt på kunstfronten. Moderne, klassisk og annerledes - alt finner du her.
01. Mårbacka, Sunne
Foto: Jenny Nohrén/Visit Värmland

Selma Lagerlöf, en av Sveriges største forfattere, vokste opp på gården Mårbacka i Sunne. Det var her at Lagerlöf, som i 1909 ble første kvinne til å få Nobelprisen i litteratur, fikk inspirasjonen og erfaringene som skulle gjøre henne til den forfatteren hun ble.

Bli med på guidet tur, aktiviteter og utstillinger og opplev de duftene, omgivelsene og idyllen som Lagerlöf vokste opp med. Det er aktiviteter for barna, som skattejakt og dukketeater, café og hage med epletrær, urter og grønnsaker.

Les mer om Mårbacka her.

02. Sandgrund Lars Lerin og Värmlands Museum, Karlstad
Foto: Per Eriksson

Lars Lerin anses som en av Nordens fremste akvarellmalere. Kunstneren, som ble født i 1954 i Mungfors, har nå utstilt sine verker på den kjente danserestauranten Sandgrund. Bygget er nå bygget om til å være Lerins permanente kunsthall, men bærer likevel preg av modernistisk arkitektur og en spennende fortid.

Bygget er også nabo med Värmlands Museum og Sandgrundsparken. Wermland Opera ligger også rett ved. Her er det med andre ord mulig å slå fire fluer i en smekk, for én kulturrik og inspirerende dag.

Les mer om Sandgrund Lars Lerin her.

På Värmlands Museum tas man gjennom 10 000 år av värmlandsk historie gjennom permanente og midlertidige utstillinger til inspirasjon, lærdom og undring. Her finnes alt fra historiske utstillinger til samtidskunst, alt i et värmlandsk perspektiv. Hvert år er det et titalls midlertidige utstillinger: i 2018 kommer blant annet Propaganda, om mediebildet under 30- og 40-tallet, og Värmland i kunsten, som forteller om viktige personer, bygninger og steder i området fra 1850 til i dag.

Museet ligger i to bygninger: den første tegnet av Cyrillus Johansson i 1929, og den andre av Carl Nyrén, ferdigstilt i 1998. De to bygningene koblet sammen av en glasskorridor, og skaper sammen 3000 kvadratmeter utstillingsareale i vakker arkitektur.

03. Rackstadmuseet
Foto: Öyvind Lund

Rackstadmuseet er basert på en av Sveriges fremste kunstnerkolonier, Rackstadkolonien. Her bodde og arbeidet flere kjente kunstnere, blant annet Gustav og Maja Fjæstad, Björn Ahlgrensson og Fritz Lindström. Kolonien skulle få betydning for den nasjonalromantiske kunsten.

Museet, tegnet av arkitekten Rune Falk, gir et ekte innblikk i kulturmiljøet i Taserud og rundt innsjøen Racken. Flotte malerier, men også keramikk, tekstil, glass og mer, får plass i museumshallene og knyttes opp mot internasjonal kunsthistorie.

04. Artscape
Foto: Eva Aasum

Over fire uker, sommeren 2017, reiste 25 kunstnere fra hele verden til Värmland for å male. I ti värmlandske kommuner skapte de gatekunst på husvegger, med en idé om å gjøre kunst offentlig og tilgjengelig for alle.

Etter prosjektets ende ble kunstverkene stående, og skaper farge og liv der de er. Kunstverkene finner du i Karlstad, Forshaga, Grums, Torsby, Filipstad, Arvika, Säffle, Sunne, Munkfors og Årjäng.

Les mer om Artscape i  Värmland her

05. Sliperiet
Foto: Öyvind Lund

Sliperiet er et unikt innspill i det värmlandske miljøet. Sliperiet kunsthall og gastronomi forener mat og kunst på en uforglemmelig måte. De beskriver det selv som et «unikt miljø der kulturarv møter moderne kunsthall, og landsbygd møter det urbane». Atmosfæren i kunsthallen og god mat laget på gode råvarer gjør Sliperiet til et uungåelig stopp på reisen.

06. Utmarksmuseet med Pilgrimstapeten
Foto: Per Eriksson

Pilgrimstapeten er et 40 meter langt broderi i ullgarn på lin, som skildrer pilgrimmenes reise fra Hammarö til Trondheim. Arbeidet ble brodert av arbeidsløse kvinner, og kalles Sveriges motsvar til Bayeuxtapeten.

Museet huser også flere utstillinger som forteller om livet i den värmlandske utmarken. Det var krevende å leve og forsørge seg, og samfunnene var ofte tettere knyttet sammen. På museet finnes utstillinger som skildrer livet i området, Ransby, da og nå.

Les mer om museet her

07. Finnskogcentrum
Foto: Torsby Finnskogscentrum, Värmlands Museum

Midt i skogen ligger en møteplass og et unikt museum. Baseutstillingen til Torsby Finnskogcentrumskildrer livet til finnene som kom til Värmland på 1600-tallet på en helt spesiell måte. Ute i naturen kommer man tett på de spesielle skjebnene til de hardarbeidende finske tilreisende, med fokus på 1500- til 1900-tallet. Utstillingene bringer deg ut i naturen, dit det skjedde, så det nesten føles som om du var til stede.

08. Von Echstedtska-gården
Foto: Lars Sjöqvist

Her finner du Sveriges vakreste og mest kjente uthus. Gården ble bygget mellom 1762 og 1764, og er på utsiden en streng karolinsk herregård, mens det på innsiden er spenstig rokokko. Dette kommer best frem gjennom de vakre maleriene på veggene. Selv om gården i seg selv er verdt et besøk, kan du også besøke en kunsthall med kjente lokale kunstnere, og en frodig hage med blomster, urter og koselige epletrær. Hagen har ikke mindre enn 25 värmlandske eplesorter, og i kafeen serveres selvfølgelig deilig eplepai.

Les mer om Von Echstedtska gården her

09. Sahlströmsgården
Foto: Øyvind Lund

Fra tidlig på 1800-tallet bodde Sahlströmslekta på denne gården. Søsknene Anna, Bror og Ida var kunstnere alle tre, og etter sine foreldres død inviterte de kunstnervennene sine til å bo og arbeide på gården. Sahlströmsgården ble dermed til en kulturell samlingsplass og et spennende kunstnerkollektiv.

Den unike utstillingen tegner et bilde av spesielle kunstnerskjebner og sterke personligheter, og er fylt med interessant kunst og minner fra den gang da.

10. Arvika Fordonsmuseum
Foto: Tommy Pedersen

Fordon betyr kjøretøy og på Arvika Fordonsmuseum finner du nettopp det. Her finnes veteranbiler og antikke kjøretøy, sykler og motorsykler. Bygget var tidligere en fabrikk, men er blitt vakkert restaurert og huser nå kjøretøymuseet.

I tillegg til café og permanente utstillinger finnes midlertidige temautstillinger som vil glede selv den minst bilinteresserte.

11. Kristinehamn kunstmuseum og Kristinehamns historiske museum
Foto: Bengt Salander

Ta med hele familien på Kristinehamn kunstmuseum, som fokuserer på moderne samtidskunst for alle. Blant annet har de satset stort på familieaktiviteter, opplevelser for barn og ulike kurs. På Kristinehamns historiske museum kan du reise tilbake i tiden og lære mer om jernets rolle i at Kristinehamn ble en by.