Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Reisetips

5 byer du må besøke i Småland

Småland har skoger, enger, en spennende kystlinje og mange byer som byr på spennende mat og opplevelser for hele familien. Gjør dere klar for et eventyr på andre siden av grensen. Dette er byene som fortjener et besøk. Småland er et av Sveriges største landskap, og huser litt over 750 000 mennesker. Navnet stammer fra Middelalderen og kommer fra tiden man slo sammen flere “land” til et større. Området er også kjent som Sveriges “sjørikeste”, ikke så rart med tanke på at det er over 5000 innsjøer i området. Småland byr på gourmetmat, golf, vakre herregårder, skogens ro, men også et variert underholdnings- og aktivitetstilbud. Du finner absolutt et tilbud som passer deg, enten du reiser med kjæresten eller storfamilien.
01. Växjö
Kosta Boda, Småland
Photo: Jan Simonsson/imagebank.sweden.se

Med sine omtrent 90 000 innbyggere er Växjö den største byen i det sydlige Småland. Under middelalderen ble byen reist på en halvøy for å beskytte den store Helgasjön i nord og fire mindre byer i sør. I dag er byen et økonomisk og kulturelt sentrum i regionen.


Det svenske Landbygdsdepartementet har kåret Växjö som Årets Matlandethovedstad. Da er det kanskje ingen tvil om at Småland er en gastronomisk region. Her finner du Skandinavias første gastrohotell, PM & Vänner Hotel, som er en forlengelse av den allerede veletablerte restauranten med samme navn. Også bakeriet deres, Bröd & Sovel, har blitt kåret til Sveriges beste.


Er du interessert i design, er det verdt å merke seg at regionen preges av kunstnere og håndverkere. I skogene mellom Växjö og Kalmar har det blitt produsert glass siden 1742, og på det meste har det ligget 45 ulike glassbruk i området. I dag finner du produsenter i verdensklasse, både på Kosta Boda Orrefors og i små studiohytter.

02. Kalmar
Kalmar, Småland
Photo: Emmy Jonsson/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se

Kalmar er full av kontraster og er en sjarmerende by som byr på en rekke severdigheter fra storhetstiden på 1600-tallet. Her møter de historiske bygningene, brosteinsgatene og vakre parkene, nåtidens restauranter og butikker.


I sentrum finner du blant annet en av Europas best bevarte barokk-kirker. Det flotte renessanseslottet, Kalmar Slott, er også verdt et besøk. Herfra har landet blitt forsvart av sjørøvere i Østersjøen og andre fiender på 1100-tallet.


Ved siden av slottet finner du en populær oase for byens borgere, nemlig Stadsparken. Den har en romantisk, engelsk stil med både lyse og skyggefulle områder, tulipaner og eksotiske trær. I parken finner du en restaurant der du kan nyte mat, mens du lytter til musikk fra scenen som ligger rett ved siden av. 

03. Västervik
Fiske, Småland
Photo: Göran Assner/imagebank.sweden.se

I Kalmar-regionen finner du svensk skjærgårdsidyll på sitt aller beste i Västervik. Her får du fisk i verdensklasse, og sportsfiskere fra hele Europa kommer hit for å prøve seg. Hver vår og høst arrangeres sportsfiske-konkurransen Pike Open.


Västerviks gamle bydel fortjener definitivt et besøk. Her finner du flotte trehus fra 1700 og 1800-tallet. Aspagården på Västra Kyrkogatan er fra siste halvdel av 1600-tallet og huser i dag en keramiker og butikk. Mer om byens historie og kultur finner du på Västerviks Musem.


Byen byr også på et stort og variert utvalg av shopping, både store varehus og små kjeder. Dessuten er det flere gode valgmuligheter når det kommer til å fylle magen, enten du skal på restaurant eller på en bar, pub eller nattklubb.  

04. Jönköping
Matkunst, Småland
Photo: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Vakkert plassert ved Sveriges nest største innsjø, ligger de to sammenvokste byene Jönköping og Huskvarna. Sistnevnte var tidligere en selvstendig by, men er i dag en del av Jönköping – som er den største byen i det nordlige Småland.


Den moderne handels- og industribyen har et sjarmerende sentrum med gamle bygninger. På Västra Torget kan du hver lørdag utforske boder som selger kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker, men også klær, bøker og interiør.


Like i nærheten finner du Jönköpings Läns Museum, som er det største regionale museum for nordre Småland. Museet har faste utstillinger og byr på områdets kulturhistorie gjennom 10 000 år.

05. Eksjö
Eksjö, Småland
Photo: Göran Assner/imagebank.sweden.se

Eksjö er en vakker provinsby og kjent for å ha vakre trehus langs trange brosteinsgater. Trehusene er blant Sveriges best bevarte og stammer helt tilbake til 1500-tallet. Etter den store brannen i 1856, ble området sør for kirken i Stora Torget totalt ødelagt, og det ble laget en ny byplan med fokus på brannsikkerhet og sunt bymiljø. I motsetning til nordsiden, er gatene brede og det er lyst og luftig.


Eksjö Stadsfestival er ikke bare landets koseligste festival, men Smålands største med over 26 000 besøkende årlig. På festivalen, som startet i 2008, opptrer kjente artister og matboder av alle slag står klare for servering. Det er flere aktiviteter for folk i alle aldre, alt fra dansekurs til DJ-skole.


Velkommen til Småland!