Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Toppliste

8 spennende vinteraktiviteter

Det er herlig å stå med full fart ned en slalåmløype eller stå på langrenn innover skog og fjell. Men er du blitt trøtt i lårene og trenger litt avveksling er det i Sverige mange muligheter til å gjøre skiferien til mer enn å bare stå på ski.
01. Hundeslede og kanefart
Idre Fjäll, Dalarna
Foto: Nisse Schmidt

Opplev Sverige fra en hundeslede, mens hundene nyter arbeidet og trekker dere av sted. Ønsker man litt mer komfort og litt mindre fart, kan man ta en tur med kanefart bak hester eller reinsdyr. Du finner hundesledekjøring/kanefart blant annet i Björkliden, Kläppen, Idre Fjäll, Stöten, Sälen og Vemdalen.

02. Snøscooter
Östersund, Jämtland
Foto: Östersund Kommun

Vil dere ha den ultimate fartsopplevelsen, kan man på de fleste av vintersportsstedene i Sverige leie snøscooter. En scootertur kan være med på å sette litt ekstra fart på din skiferie og gi mulighet til å komme lengre innover på fjellet.

03. Elg, ulv, bjørn og gaupe
Östersund, Jämtland
Foto: Östersund Kommun

Sverige har et rikt dyreliv og ofte har vintersportsstedene en dyrepark like ved, hvor du kan møte elg, ulv, bjørn eller gauper på tett hold. Dyrene, som fortsatt enkelte steder lever fritt i den svenske naturen, møter man aldri som alminnelig skiturist, så et besøk i en dyrepark er en god mulighet til å for eksempel prøve å fôre en elg helt selv.

04. Isfiske
Foto: Calle Bredberg/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se

Flere steder kan dere også få en helt spesiell lystfiske-opplevelse: Isfiske! Solid tilfrosne sjøer gir sikre muligheter for å gå langt ut på isen, borre og sage seg et hull, og oppleve gleden ved å komme tett på fiskene før de biter på. Flere steder er isfisket organisert med hull laget på forhånd og varm kaffe serveres underveis

05. Aketurer
Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

For de aller minste (og kanskje også for deres foreldre), kan det være hyggelig å kunne ta en pause fra skiene og fortsatt gjøre noe aktivt sammen. Derfor har flere av vintersportsstedene sørget for at man kan ake i bestemte tidsrom i barnebakkene.

06. Naturlekeplasser
Lindvallen, Sälen, Dalarna
Foto: Ola Matsson

Nesten alle vintersportssteder har egne opplevelsestilbud til barnefamilier: For eksempel naturlekeplasser med geiter man kan klappe og fôre, spesielle barneskiområder og mye mer, som kan gjøre opplevelsene enda større for familiens barn – og skaffe de voksne tid til enda en tur nedover løypene.

07. Fika med truger på
Skellefteå, Lappland
Foto: Ted Logardt/imagebank.sweden.se

Med et par truger på kan man relativt enkelt komme til litt utenfor stier og løyper og oppleve villmarken i Sverige på tett hold. Barn fra ca. 10 år kan også lett være med. Gjerne tilbyr vintersportsstedet en guidet tur, evt. med litt fika (les: svensk kaffe og kake) på veien.

08. Isklatring
Björkliden, Lappland
Foto: Anders Bergwall

Isklatring er en av de mer eksotiske aktiviteter som Sverige kan tilby. Vil man utfordre seg selv, sin fysikk og sin psyke, så kan en tur i frosne fossefall med piggsko og isøks kanskje passe. Barn kan være med fra 12 år, ledsaget av en voksen.