Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Zorngården, Dalarna
Foto: Richard Lindor/Visit Dalarna

Reisetips

9 unike kulturopplevelser i Dalarna - Kulturresan

Bli med på en kulturell rundreise gjennom Dalarna og lær mer om denne spennende delen av Sveriges historie. Kulturresan er en rundtur som inneholder ni av de mest unike kulturopplevelsene Dalarna. Opplev et unikt kunstnerhjem, verdensarv, historiske industrimiljøer og trädgårder i kombinasjon med vakker natur, vide skoger, innsjøer og høye fjell. La deg begeistre av de forskjellige kulturopplevelsene i Dalarna og lær mer om hvordan det har preget regionen til det den er i dag.

Verket & Avesta Art

Verket er et prisbelønnet opplevelsesmuseum fylt med interaktiv kunst om industrihistorie og ulike kunstutstillinger. Her møter du en spennende kombinasjon av historie, kunst og teknikk. Avesta Art er en kunstinnstallasjon i Verket som inneholder samtidskunst fra nasjonale og internasjonale kunstnere. I Verket finner du også permanente utstillinger som glasskunst av Kjell Engman og Korridoren av Sonja Nilsson m fl. Verket er åpent fra 18. mai til 15. september. 

Les mer om Verket og Avesta Art

i
Foto: Visit Dalarna
Opplev en blanding av historie, kunst og teknologi på Verket i Avesta, Dalarna.
Foto: Visit Dalarna

Carl Larsson gården

Carl Larsson var og er en av Sveriges mest kjente og elskede kunstnere. Carl Larsson-gården har en lang og spennende historie og er en del av Verdensarven Falun. Gården i Sundborn er et ikon innen svensk interiør og familieliv. Det arrangeres daglig guidede turer på gården for de som vil vite mer om den verdensberømte kunstneren og hans kone Karin.

Les mer om Carl Larsson gården

i
Foto: Carl Larsson gården
Det tidligere hjemmet til de kjente kunstnerne Karin og Carl Larsson er blitt et ikon for svensk interiør.
Foto: Carl Larsson gården

Dalarnas museum

Dalarnas museum er dalfolkets eget museum som ligger i Falun . På museet finner du Sveriges største offentlige samling av Dalahester fra ulike tidsperioder og med forskjellige kunstneriske uttrykk. Dalarnas museum er et perfekt sted å starte ditt opphold i Dalarna, her får du innblikk i spenningen og dynamikken som råder i regionens forskjellige områder. 

Les mer om Dalarnas Museum

i
Foto: Magnus Sjöberg
Utforsk Dalarnas museum og lær mer om historien til dalfolket og regionen.
Foto: Magnus Sjöberg

Falu Gruva

En gang i tiden var Falu Gruva den største kobbergruven i Europa og ble kalt Sveriges skattekiste. Kobber fra Falun ble til slottstak, kirkespir, mynter og kjøkkenutstyr i Europa. I dag kan du bli med på guidet tur 67 meter under jorden i de gamle gruvene, mens guiden forteller om driften og historien til gruven. Det var Falu Gruva som bidro til etableringen av det moderne industrisamfunnet som ble byen Falun. I dag er det en del av UNESCOs verdensarvliste.

Les mer om Falu Gruva

i
Foto: Per Eriksson
Explore Dalarna Museum, the mine and learn about the long history of Dalarna.
Foto: Per Eriksson

Ornässtugan

Vakkert beliggende ved sjøen Runn mellom Borlänge og Falun ligger Sveriges nest eldste museum Ornässtugan. Bygget tilhørte en velstående fjellmann og var en del av et nærliggende gårdsbygg. Bygget er blitt historisk grunnet besøket Gustav Eriksson Vasa gjorde i 1520. Det sies at det var her veien til tronen startet, og historiene om hvordan han samlet Dalafolket til opprør har blitt fortalt i Ornässtugan i over 500 år. Historiene har også dannet grunnlaget for Vasaloppet.  

Les mer om Ornässtugan

i
Foto: Jonas Lindgren
Ornässtugen i Dalarna er et viktig og historiske museum med historie tilbake til 1500-tallet.
Foto: Jonas Lindgren

Hildasholm

Hildasholm var i sin tid en bryllupsgave fra legen og forfatteren Axel Munthe til sin kone Hilda Pennington Mellor. Huset ble bygget i 1910 og det originale interiøret er vel bevart. Rundt huset ligger det en 2 hektar stor naturpark med en stort antall ulike hager som ble skapt av Hilda da de overtok huset. Det arrangeres guidede visninger av huset og hagene gjennom hele sommeren. 

Les mer om Hildasholm

i
Foto: Ingemar Blomqvist
Den flotte hagen ved Munthes Hildasholm i Leksand, Dalarna.
Foto: Ingemar Blomqvist

Dalahesten

Den oransjerøde trehesten er et klassisk ikon fra Dalarna. Forgjengeren til vår tids dalahest ble født på 1700-tallet da skogsarbeiderne satt ved ilden etter en lang dags arbeid. Under mørke vinterkvelder koblet mange av dem av med å spikke. Ofte ble det en hest de lagde, hesten var jo en trofast arbeidskamerat både i skogen, på åker og eng. Trehestene ble dermed en populær leke for barna hjemme i byen og den ekte dalahesten lages bare i Dalarna. Ta et besøk til Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs og se hvor dette svenske nasjonalsymbolet blir til. Her kan du til og med få male din egen dalahest!

Les mer om Dalahesten

i
Foto: Amanda Westerbom/imagebank.sweden.se
Dalahesten er den mest kjøpte Svenske souveniren. Hesten har blitt laget siden 1600 tallet og blir fortsatt produsert i den lille byen Nunäs utenfor Mora i Dalarna.
Foto: Amanda Westerbom/imagebank.sweden.se

Zornmuseet

Zornmuseet i Mora hører til Sveriges mest populære kunstmuseer. Musset er en hyllest til Anders Zorn (1860-1920) og kan friste med verdens største samling av verk fra den kjent kunstneren. Ett utvalg av Zorns akvareller, oljemalerier, skulpturer og tegninger er alltid utstilt, ofte sammen med kunst og håndverk fra kunstnerens egne samlinger. I løpet av året arrangeres det også temporære utstillinger på museet. 

Les mer om Zornmuseet

i
Foto: Sofia Hampus/Siljan Turism
Besøk huset hvor Anders Zorn bodde.
Dalarna |
Foto: Sofia Hampus/Siljan Turism

Porfyrmuseet

Porfyrmuseet i Älvdalen er en industri- og kulturskatt som under sin storhetstid eksporterte varer over hele verden. Porfyrsteinen regnes som en av de hardeste bergartene i verden og egner seg derfor perfekt til å slipe og polere. Ved siden av det steinharde kunstverkene i porfyr finnes det i tillegg en stor samling av Hagström-gitarer. Firmaet AB Albin Hagström lagde mer enn 1 million trekkspill, gitar og PA-anlegg i løpet av sin tid i Älvdalen. Gitarene som ble laget her ble brukt av kjente artister som Elvis, ABBA, Frank Zappa m fl. I dag kan du se et stort utvalg av instrumentene som ble produsert her, bla en kopi av Elvis sin gitar Viking 2 i museumet.

Les mer om Porfyrmuseet

i
Foto: Visit Dalarna
Porfyrmuseet i Älvdalen er en industri- og kulturskatt i Dalarna.
Foto: Visit Dalarna

Kulturpasset 

Med kulturpasset får du bedre priser på kulturopplevelsene i Dalarna. I tillegg får du et stempel i passer for hver attraksjon du besøker. Får du alle ni stemplene får du en spesialutgave av Dalahesten. Passet koster 125kr og selges på alle kulturopplevelsene og på turistkontorene i Dalarna. 

Les mer om kulturresan på Visitdalarna.se

Med passet får du følgende. 

  • Verket og Avesta Art: 50% rabatt på entrén 
  • Carl Larsson-gården: 20% rabatt i butikken
  • Dalarnas museum: goodie-bag med suvenirer
  • Falu Gruva: 20% på entré (gjelder ikke familiebillett) 
  • Ornässtugan: 50% rabatt på entré 
  • Hildasholm: 50% på guidet-tur i det store huset 
  • Nils Olsson: Fri tekst på Dalahest kjøpt i butikken
  • Zornmuseet: 50% rabatt på entré (gjelder ikke kombibillett)
  • Profyrmuseet: 50% rabatt på entré