Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Familie på ridetur i Dalarna
Foto: Kola Productions

Ting å gjøre

Aktiv rundreise i Midt-Sverige

Når det er vind i kinna og sporty dager som gjelder, er Dalarna, Värmland og Dalsland populære steder å dra til. Her kommer naturen til deg og du til den – fra hesteryggen, via tømmerflåte, i form av dressintråkking og ikke minst i forrykende fart på sykkel.

Sveriges høyeste fossefall i Fulufjellet nasjonalpark

Fulufjellet nasjonalpark byr på både skog, blomster og et rikt dyreliv, og seiler ofte opp som en favoritt blant barnefamilier. De sikter seg med hell inn på Njupeskärsleden, en 4 kilometer lang tursti som er lett å gå. Det lever både ulv, bjørn, reinsdyr, gaupe og jaktfalk i parken, men mange setter seg som mål å gå til Njupeskärs foss. Den er 93 meter og Sveriges høyeste. Og som om ikke det var nok rommer parken også verdens eldste tre – en kloning av en gran som har vokst på samme sted i 9550 år.

Drømmesykling og ridning i Dalarna

Biking Dalarna er et samarbeid mellom destinasjonene Säfsen, Siljansnäs, Falun, Malun-Sälen, Rättvik, Mora, Idre og Orsa Grönklitt for å skape høykvalitets sykkelopplevelser. Dette sikres gjennom felles skilting og gradering av løypene, og at du garantert finner bra service, mat og overnatting ved hvert sykkelområdet som er med i Biking Dalarna samarbeidet. Gjennom Biking Dalarna kan du sykle i 19 ulike områder, på 110 mil med velskiltede mountainbikestier, 43 mil med familievennlige sykkelturer, 60 mil med landeveissykling og 24 mil med downhilløyper. 

I den sørlige delen av Dalarna er det mange aktører som tilbyr skikkelig gode hesteferier. Velg og vrak mellom rideleir, rideskoler, turridning på Islandshester eller sledeferder i snøen. Det beste av alt er fleksibiliteten – du kan ri en time, eller en dag. Eller gjøre det hele til en magisk ferie med overnattinger i det fri på vidda.

Spennende flåteferd på Klarälven og padling i sjøene

En av Värmlands kuleste familieaktiviteter, er tømmerflåteferd på Klarälven nord for Karlstad. Man kan bygge flåten selv, eller låne en solid utgave på plass. Deretter suser familien nedover elven i 1-3 km i timen, lett inspirert av Huckleberry Finn og Mark Twain. Tettere på naturen kan man knapt komme – og dagene krydres med bad, fiske og overnatting under åpen stjernehimmel.

Fra Karlstad til Arvika tar det en knapp time å kjøre, og med Arvika som utgangspunkt åpner det seg 800 km kanofarvann. Arvika Kanot & Turistcenter tilbyr 10 forskjellige turer for nybegynnere og viderekomne. Odins tur er en av de mest populære – den tar 7 dager og går gjennom Glafsfjorden før den ender i Vänern. Underveis kan man spise og overnatte i Klässbol, Gillberga og Säffle. Men de råeste og mest sporty, de kjøper med seg et fiskekort og nyter fra havets eget spiskammer underveis, selvsagt.

Dressintråkking fra Bengtsfors til Årjäng

Dal-Västra Värmlands Jernbanevei, også kalt DVVJ, er en underfundig sak som er vel verdt å bli bedre kjent med via dressintråkking. Strekningen er 96 km lang og går fra Mellerud i sør gjennom Dalslands og Värmlands varierte natur helt til Årjäng i nord. Mellom Bengtsfors og Årjäng kan du tråkke dressin på de nedlagte jernbaneskinnene og suse fremover i høyt tempo. Aktiviteten er topp å kombinere med padling. Og den er helt maks å kombinere med en sporty venn. Det fins nemlig singeldressiner og så fins det faktisk tandemdressiner for deilige, late dager.

Skrevet av: Ann-Sophie Stene