Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kattegattleden, Halland
Foto: Magnus Andersson/Region Halland

Ting å gjøre

Aktiv rundreise i Sør-Sverige

Er naturopplevelser målet, har Sør-Sverige mengder å by på. På denne rundreisen kan du velge og vrake mellom friske aktiviteter som sykling, padling, turgåing og surfing i nabolandets vakreste friluftsområder.

Fiske, padling og sykling i Västsverige

Bohuslän har en knallvakker skjærgård, og i flesteparten av fiskesamfunnene tilbyr lokalkjente skippere båtturer med fiske. Lyst på makrell, østers, hummer eller kreps? På steder som Grebbestad, Fjällbacka, Smögen og Lysekil er det skitt fiske året rundt. De 8000 øyene i skjærgården gir topp forhold for padling også. Man velger fritt mellom å padle alene eller med en profesjonell guide – i rolige farvann eller utaskjærs. Vil man heller feriere til lands men i nærheten av vann, er en sykkeltur langs Göta Kanal ideelt. Sykkelstien langs kanalen er 87 km lang, og rundt hver eneste sving dukker det opp sjarmerende båtliv, sluser og sjarmerende småbyer med overnattingstilbud.

Skitur i Göteborg og California-stemning i Varberg

Om ungene savner vinteren, ligger Nordic Wellness Skidome i Kvibergs Park, bare 10 minutter fra Göteborg sentrum. Skihallen har 1,2 kilometer langrennsløyper, og det forfriskende stedet byr på en kupert bane med to spor for klassisk langrenn, og en der man kan skøyte. Anlegget holder 2 minusgrader, og er selvsagt Nordens snøsikreste sted for sommerlige langrennselskaper.

Elsker du surfing og bølger, har du garantert hørt om Varberg rett sør for Göteborg. Den hesteskoformede viken og de store bølgene er som skapt for vannsportaktiviteter, og det store miljøet av surfere fra både inn- og utland sørger for at California-stemningen virkelig henger over byen.

Kattegattleden gjennom Hallands myke naturlandskap

Sveriges første nasjonale sykkel- og tursti, og kanskje den mest kjente av dem alle, er Kattegattleden som går fra Göteborg i nord til Helsingborg i sør. Totalt sett er den 37 mil lang, men svenskene har vært smarte nok til å dele den inn i 8 kortere strekninger. Og ikke bare det: Velger du ut en av dem, venter det attraksjoner, restauranter, overnattingssteder, sykkelverksteder og sykkelutleie langsmed alle. Den korteste strekningen er 22 km lang, og går mellom Helsingborg og Höganäs. Den byr på smellvakkert kystlandskap og utsikt over Öresund helt til danske Sjælland.

Se Österlen fra to hjul – eller Småland fra himmelen

Den triveligste måten å bli kjent med Österlen på, er via sykkel. Her ligger småbyene tett, og man suser fremover på fine sykkelstier mellom severdigheter, kafeer og restauranter. Hakket råere er nok Little Rock Lake Zipline i Småland. Her flyr du gjennom et 150 år gammelt skogslandskap i Nord-Europas lengste zipline. Eventyret varer i flere timer, så det er bare til å trekke pusten dypt – og deretter kaste seg ut i det! Foretrekker du isteden luftige aktiviteter på bakkenivå, er Nystedt Husky Tur & Natur i Habo en sensasjon. Her bedrives det hundesledekjøring i topp fart gjennom Hökensåsskogene selv på sommeren.

Sykling, surfing og bading på Gotland

Det går ferje til Gotland fra Oskarshamn, og båtturen på 3,5 timer er trivelig avveksling fra bilkjøring. Øyas sykkelsti langs kysten måler 50 mil, og severdigheter ligger som perler på en snor bortover. Langs Klintkysten ligger Lummelundagrotten, Lickershamn og Ihreviken. Langs Stenkusten ligger den Blå Lagunen i Ar. Og på den nordøstre siden av øya kan du stoppe ved Rute Stenugnsbageri, spise røkt fisk i Lergrav og sykle til halvøya Furillen. Uansett hvilken vei og rute du velger, så vit at Gotland kalles for vindenes øy og er en meget populær surfspot i Sverige. Om ikke du surfer selv, kan du jo prøve deg. Eller rett og slett bare nyte synet av de halsbrekkende stuntene og underholdningen som foregår i bølgene rett utenfor.

Skrevet av: Ann-Sophie Stene