Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

The Ale Stones stand on a field with the ocean in the background.
Ales stenar, Österlen, Skåne
Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Ting å gjøre

Ales stenar i Skåne

Ales stenar er Sveriges eget Stonehenge, en 1000 år gammel skipssetning midt mellom himmel og hav.

Noen mener at de 59 stenene er et gravmonument, mens andre hevder at stenene har fungert som et eldgammelt astronomisk ur, da de er plassert slik at solen går ned ved den nordvestlige sten om sommeren, mens den om vinteren står opp nøyaktig ved den motsatte sten i skipssetningen.

Til gjengjeld rår det enighet om at skipssetningen er den største og mest velbevarte i Sverige. De 59 stenene er plassert med en formasjon som et skip som er 67 meter langt og 19 meter bredt på sitt bredeste. Det rår også noenlunde enighet om alderen på skipssetningen, som de fleste mener stammer fra den yngre jernalder (500-1000 e.kr.).

Flott utsikt og kanskje en paraglider

Én ting er imidlertid helt sikkert: Man kan ikke unngå å merke historiens vingesus når man betrakter de 59 stenene som står på bakketoppen 37 meter over den brusende Östersjön. Dessuten inviterer den historiske usikkerheten til at man kan dikte sine egne historier om hvorfor stenene ble plassert her for over 1.000 år siden, mens man skuer ut over det fine, bølgende landskapet og den blåe Östersjön, hvor man i klarvær kan skimte Bornholm.

Eller se opp mot himmelen, som ofte er full av paraglidere som nyter godt av vindens oppdrift ved de bratte bakkene. Avslutt dagen ved havnen i Kåseberga, og smak den lokale silden fra et av de mange røkeriene.

Ales Stener er en gratis severdighet og tilgjengelig året rundt.

Velkommen til Skåne!