Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Camping, Kristinehamn, Värmland
Photo: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Fakta

Allemannsretten i Sverige

Allemannsretten gir deg retten til å vandre fritt rundt i landskapet i Sverige, i fred og ro. Viktig informasjon! Husk ildbudet som gjelder i store deler av Sverige akkurat nå.

Åpen ild er helt forbudt.

Dette betyr at det er FORBUDT å tenne bål og grille i skogområder og på offentlige områder. Forbudet gjelder også for engangsgriller, tilrettelagte bålplasser og grillplasser på offentlige områder, for eksempel strender, campingplasser og parker.

Husk at du alltid er ansvarlig for sikkerheten og at du kan bli holdt ansvarlig og straffet for brann og hvis du bryter forbudet.

Melding fra MSB:

Risikoen for brann vil nå ekstreme nivåer denne uken. Vennligst hvis varsomhet og respekt for forbudet mot ild. Les hele meldingen hvis du har tenkt deg på ferie til Sverige i nær fremtid. Les hele meldingen her (tekst fra MSB)

Det tørre og varme været forsetter i hele Sverige. Risikoen for brann vil nå ekstreme nivåer denne uken. Fire kritiske skogbranner rammer landet akkurat nå, og det er veldig høy risiko for flere, spesielt i de sørlige områdene og i Mälerdal regionen. En liten gnist kan raskt spre seg og få alvorlige konsekvenser.

Allemannsretten 

Når du er på reise i Sverige har du rett til å gå, sykle, skate, campe og gå på ski overalt. Eneste unntaket er private hager, nær private hus eller på dyrket mark.

Den svenske naturen står åpen for deg!

Allemannsretten er lik som i Norge og er en unik rett som gir deg mulighet til å utforske naturen helt fritt. Men husk at med allemannsretten kommer det også et ansvar - for å ta vare på naturen, dyrelivet og vise respekt ovenfor grunneiere og for andre som benytter seg av den svenske naturen. Naturvårdsverket beskriver det slik: "Ikke forstyrr - Ikke ødelegg. 

Under finner du en mer deltajert liste om hvilke rettigheter allemannsretten gir: 

  • Du har lov til å benytte deg av alt land. Unntaket er private eiendommer, umiddelbar nærhet (70 meter) til boliger og landbruksområder.
  • Du har rett til å telte
  • Du har rett til å plukke blomster, sopp og bær. 
  • Du har rett til å kjøre på private veier hvis ikke det er skiltet om annet 
  • Du har rett til å svømme i innsjøer, oppholde deg på alle strender som ikke er tilknyttet en privat bolig.  
  • Du har rett til å fiske i alle de fem største innsjøene og langs hele kysten.  

Kilde: Naturvårsverket. For mer informasjon bruk følgende lenker.