Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Toppliste

12 anbefalte ting å gjøre i Karlstad

Unn deg en herlig weekend i Karlstad. Veien til Värmlands hovedstad er kort uansett om du velger tog, buss eller bil. Byen ligger vakkert til ved Klarälven, der Sveriges lengste elv møter Värnern, Sveriges største innsjø. Her har du nærhet til det meste og alle broene og veiene langs vannet gjør byen enkel å utforske til fots. Karlstad byr på et stort utvalg av kafeer og restauranter, og det dufter alltid godt av nymalt kaffe fra Löfbergs kaffebryggeri som ligger midt sentrum. Et bredt kulturtilbud, en levende bykjerne dag og natt gjør Karlstad perfekt for en weekend med familien eller venner.
01. Sandgrund Lars Lerin
Lars Lerin utstilling, Värmland, Karlstad
Foto: Per Eriksson

Hele Sveriges kunstskatt finner du i Karlstad. Lars Lerin er en av Nordens fremste akvarellister og har sin kunsthall på Sandgrund - hvor du kan beundre hans storslåtte malerier. Et flertall av maleriene er fra hans tid i Nord-Norge. I kunsthallen ligger det også en museumsbutikk, en kafé og et eget området hvor spesielt inviterte kunstnere viser frem sin kunstverk. 

Se åpningstider og mer informasjon.

02. Löfbergs kaffebryggeri
Löfberg, Karlstad
Foto: Visit Karlstad

I Karlstad dufter det alltid godt av nykvernet kaffe fra Löfbergs kaffebryggeri. Fabrikken finner du midt i sentrum og ønsker du å lære mer om kaffe bør du ta turen til Löfbergs Rosteri og Kaffebar. Kaffebaren ligger vakkert til i den innglassede første etasjen i Löfbergbygget og byr på en unik kaffeopplevelse. Her får du som gjest testet kaffe-smaksløkene, servert kaffe inspirert av Värmland, i en behagelig atmosfære.  

Andre kafeer vi anbefaler i Karlstad er Artisan Bread, et moderne håndverksbakeri som tilbyr ferskt brød, konditori og kaffe i et vakkert lokale i Kasernhöjden. På Carli Choklad kan du nyte praliner, sjokolade og italiensk is og Swenströmska Stenungsbakeri er stedet hvor du får servert deilig Fika. 

Flere tips finner du på visitkarlstad.se

03. Mariebergsskogen
Natarum Värmland, Karlstad
Foto: Linn Malmén

I byparken Mariebergsskogen kan du oppleve dyr og natur på nært hold i Naturum Värmland og i dyreparken Lillskogen. Gå på oppdagelsesferd i lekehagen, friluftsmuseet og delta på morsomme arrangementer som passer for barn i alle aldre. I parken ligger det også en restaurant og kafé med en tydelig økologisk profil. Det er gratis entré og parkering i Mariebergsskogen, som holder åpent året rundt. 

Les mer om Mariebergsskogen

04. Shop deg gjennom Karlstad
Foto: Visit Karlstad

Karlstad byr på et variert og bredt shoppingtilbud. Oppdag de unike retrobutikkene i den sjarmerende bydelen Haga, bli en del av folkelivet i drottninggatan eller slå deg løs på en av de mange kjøpesentrene i byen. Her finner du alt fra klær og mote til interiør og håndverk. Velkommen til shoppingbyen Karlstad! 

I vår shoppingguide finner du mer informasjon 

05. Events og arrangementer
Wermland Opera, Karlstad
Foto: Mats Bäcker

Takket være Karlstads mange scener og arenaer så skjer det alltid noe spennende i sentrum. Høsten og vinteren er full av konserter og arrangementer; opplev alt fra Lars Winnerbäck til Värmlands bokfestival og Svansjön med St.Petersburg Festival Ballet. Få med deg en nydelig opera eller ballet i en av Sveriges seks Operahus: Wermland Opera, messer og arrangementer på Sveriges mest moderne kongressenter; Karlstad CCC. Eller hva med å se Karlstads hockeystolthet Färjestad i Löfbergs Arena, som også presenterer arrangementer som Mia Skäringers "no more fucks to give" den 16. november og Vintergalan den 7. desember. Midt i byen ligger Nöjesfabriken som har et fullpakket program med velkjente artister. For deg som er glad i motorsport må du ikke gå glipp av Rally Sweden i februar. Velg et arrangement som passer deg, book bord på en av byens mange restauranter og sov godt på et hotell etter din smak. 

Hold deg oppdatert på alt som skjer i Karlstad i vår eventkalender

06. Värmlands museum
Värmlands Museum, Karlstad
Foto: Åke Eson Lindman

Midt på Sandgrundsudden i Karlstad sentrum, blant lekeplasser, badebrygger og vakre promenader, ligger Värmlands Museum. Museet åpnet igjen 1. juni 2019 med nye utstillinger, ny butikk, utstilling for barn, byggverksted, et fremtidslaboratorium og mye mer. Ved museet ligger også Matbruket, en ny restaurant som allerede har opparbeidet seg et sterkt rykte blant fastboende i Karlstad.  

Les mer om Värmlands Museum.

07. Brigadmuseum
Brigadmuseum, Värmland, Karlstad
Foto: Per Eriksson

Brigadmuseet er et militært opplevelsesmusem for alle!  Bli med på en tidsreise fra 1945-1991 der du kan føle, høre og lese hvordan den kalde krigen påvirket Sverige. På Brigadmuseumet er det få montre, det er større fokus på objekter hvor du kan røre og utforske utstillingen. Museets utstilling viser frem militære og politiske hendelser med utgangspunkt i hverdagslivet. Hva skjedde under den kalde krigen og hvordan påvirket det Sverige? Gå inn i tidstypiske miljøer som for eksempel det autentiske 50-talls kjøkkenet eller i operasjonssalen hvor operasjoner pågår for fullt. 

Les mer om Brigadmuseumet

08. Inre Hamn
Inre Hamn, Karlstad
Foto: Linn Malmen

Karlstads Inre Hamn er et sprudlende og levende området som ligger kun fem minutters gange fra Karlstad sentrum. Her bugner det av restauranter og barer, blant annet bryggeriet Good Guys Brew som ligger vegg-i-vegg med Good Guys Tap. Hvor du kan bli med på smaksprøver, quiz, bingo og whiskysmaking. Andre restauranter vi anbefaler i Inre Hamn er Olzons Bazar, Naviero, Ankdammen og hamburgerkjeden Bastard Burger fra Luleå, som vil erobre Sverige og verden med sine saftige burgere. 

09. Sundstabadet
Sundstadbadet, Värmland, Karlstad
Foto: Sundstadbadet

Sundstabadet midt i Karlstad er et badeland med noe for alle, ung som gammel. Med et stort utvalg av sklier, basseng, spa-avdeling og kafé er Sundstabadet et komplett badeland. I opplevelsesbadet får du mange kil-i-magen øyeblikk, uansett alder. Her finner du to heftige sklier, laguner, fosser, klatrevegg og utendørsbasseng med strøm. Anleggets toppmoderne relaxavdeling er en beroligende oase med hamamrom, solrom, opplevelsesdusjer, boblebad og aufgussbadstue. 

Les mer om Sundstabadet

10. Båtbussarna
Båtbuss, Karlstad
Foto: Ylwa Svensson

Opplev Karlstad fra de populære Båtbussene som trafikerer på Vänern og Klarälvdeltaet. Båtene går ofte og koster det samme som en bussbillett. Ønsker du å se Karlstad, så er båtbussene den beste måten å gjøre det på. Les mer om priser og annen informasjon på visitkarlstad.se

Båtbussarna går dessverre ikke før til neste år. 

11. Alsters Herregård
Foto: Per Eriksson

Alsters Herregård ligger 8 km øst for Karlstad og er en historisk vakker 1700-talls herregård som byr på nydelig utsikt over Vänern og fantastisk natur. Herregården er mest kjent som fødestedet til den kjente dikteren Gustaf Frödings, som ble født her i 1860. På gården ligger det restaurant, kafé, butikker, galleri og hvert år arrangeres det flere utstillinger. I den vakre naturen rundt Alsters Herregård og i herregårdsparken finner du flere korte og lange turstier. 

Les mer om Alsters Herregård

12. Leos Lekeland
Foto: Leos Lekland

Leos Lekeland er nordens største lekelandskjede med lekeland i Sverige, Norge og Danmark. Leos lekeland er en møteplass for familier. På Leos lekeland finenr du alltid nye eventyr. Klatrevegger, ballbasseng, tunneller, trampoliner, sykler, ballkanoner, sklier og mye mer. I tillegg er det er godt utvalg av mat og drikke i Leos kafé og restaurant. 

Les mer og se åpningstider