Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Destinasjon

9 anbefalte ting å gjøre i Ulricehamn

Ulricehamn ligger flott til ved innsjøen Åsunden og er et sted fylt med aktiviteter og mange spennende arrangementer, sommer som vinter. Vi har funnet frem til 9 anbefalte ting du og familien kan gjøre i Ulricehamn. Byen ligger ca 1 time og 15 minutters kjøring fra Göteborg , men det går også buss hit. Nærmeste byer er Borås (32km) og Jönköping(49km)
01. Herregårder rundt Åsunden
Torpa Stenhus, Västsverige
Foto: Jonas Ingman/Vastsverige.com

Rundt Åsunden ligger det flere flotte herregårder som tilbyr overnatting og mat og drikke. 

Med sin unike arkitektur og vakre interiører er Torpa Stenhus en av Sveriges best bevarte herskapsboliger fra 1500-tallet. Herregården ligger vakert til ved sjøen og tilbyr overnatting i flotte rom og nydelig mat i restauranten. Her hentet Gustav Vasa sin hustru Katarina Stenbock som ble kongens tredje og siste kone.

Mitt i Torpa-näsets naturreservat ligger Hofsnäs Herregård. Herregården tilbyr overnatting i flotte omgivelser like ved vannet og med tilgang til badstue og stamp ligger forholdene til rette for å nyte stillheten. I herregårdens kafé og bistro får du servert hjemmebakte bakevarer og matretter inspirert av sesong og basert på råvarer fra lokale produsenter. 

Like ved Åsundens östra strand ligger flotte Åsundsholm Golf & Country Club. Dette er det gamle forfatterhjemmet til den kjente svenske forfatteren Birgit Th Sparres. I dag er herregården et komplett overnattingssted som tilbyr golf, konferanse, og en restaurant med fokus på matretter basert på råvarer fra lokale produsenter. 

02. Bilfri sykling
Foto: Emmy Hultberg

Siden slutten av 1800 tallet har det gått tog til Ulricehamn og i 1917 gikk det tog fra Ulricehamn til Borås, Tranemo og Falköping, noe som gjorde det mulig å ta tog fra Ulricehamn til Göteborg. Denne ruten ble lagt ned i 1985 og alle togskinnene ble fjernet, og blir i dag brukt til trening og familieaktiviteter i forskjellige former. Veiene lar deg og familien ta lange sykkelturer i helt bilfrie og naturlige omgivelser. Veiene passer også utmerket for deg som har med deg rulleski. Totalt er det 95 km med nedlagte togspor som er gjort om til fantastiske tur- og sykkelveier. Veiene rundt Ulricehamn er også en del av Ätradalsleden - som er 199km og går mellom Falköping og Falkenberg - og Sjuhäradsrundan - hvor 12 av 15 mil er bilfrie og er en unik sykkelopplevelse for hele familien. Langs turene er det flere kulturopplevelser som Glasets Hus, flere flotte herregårder og fortidsminner fra middelalderen. 

Les mer om tur- og sykkelmulighetene i Ulricehamn

03. Ulricehamns Kallbadhus
Foto: Ulricehamnsturistbyra.se

På gamle og ærverdige Ulricehamn Kallbadhus like ved bredden av Åsunden, kan du koble av og få ro i kropp og sjel. Ta et oppfriskende bad i Åsunden, hver dag, året rundt - fra kl 6 til 22. Etter et forfriskende bad kan du varme deg i badstuen, bestille en beroligende massasje og senere på kvelden nyte et bedre måltid i restauranten. 

Les mer om Ulricehamn Kallbadhus

04. Hemma på Källebacka
Foto: Ekstrand Media/Hemma på Källebacka

Källebacka er en av fem byggminner som ligger i Ulricehamn og er kjent som en representant for 1700-tallets herregårdsarkitektur. Gårdens historie går helt tilbake til 1500-tallet og på denne unike plassen finner du kaféen og gårdsbutikken: Hemma på Källebacka. Her kan du nyte en herlig kopp kaffe ute i solen eller inne ved peisen eller vandre rundt å se på det unike interiøret som eierne Christina og Peter har bevart og senere også tilført stedet. For deg som er film-interessert ble deler av Änglagård fimene spilt inn på Källebacka. 

Les mer om Hemma på Källebacka

05. Årås Kvarn og STF vandrerhjem
Foto: Årås Kvarn

Vakkert plassert like ved elven Tidan, som er en få elver i Sverige som renner nordover, ligger Årås Kvarn. På Årås Kvarn er du omgitt av historie, kultur og flott natur som skaper en avslappende og rolig stemning.  I byggene som tidligere ble bebodd av arbeiderne på mølla, finner du 8 nydelige rom og kjøkken for selvhushold. Hit kan du dra om du ønsker å nyte roen i naturen, vandre og slappe av. Fra Åras Kvarn går Vildmarksleden som er en 8,5 km merket rundtur som tar deg gjennom deler av Årås Naturreservat. 

Les mer om Årås Kvarn og STF vandrerhjem

06. Günthers Brödstuga

I Ulricehamn får du servert verdenskjent bakeri og konditorkunst krydret med ungdommelig galskap hos Günthers Brödstuga. Konditoriet ligger i hjerte av Ulricehamn sentrum og ble startet av Günther Koerffer i 1984, som tidligere har jobbet på blant annet Sprüngli i Sveits og Operakällaren i Stockholm, men er kanskje mest kjent for å ha vært med å lage bryllupskaken til Kronprinsesse Viktoria sitt bryllup. Günthers Brödstuga er nevnt i White Guide for sine fantastiske bakverk og kvalitet, og er en "must" for alle som er glad i bakverk. 


07. Outlet shopping Gällstad
Foto: Ekstrand Media

Gällstad har en lang historie når det kommer til tekstiler og har siden det forrige århundre laget, distribuert og solgt tekstilprodukter. Dette har lagt grunnlaget for den lille shoppingbyen Gällstad slik den er i dag. Her finner du alt fra små og mer unike brands til de større og mer kjente klassikerne.  I Gällstad har de fleste butikkene åpent 7 dager i uken, så du kan handle når du har tid.

08. Skottekgårdens Camping og Stugby
Foto: Skottekgårdens Camping & Stugby

Skotteksgården er en naturskjønn familiecamping ved Åsunden som tilbyr camping i hytter, bobil eller telt. Campingen har egen strand, brygge, beachvolleyballbane og en flott strandpromenade. I de fullt utstyrte hyttene og leilighetene er det plass til 2-12 personer. På Skotteksgården er det bredt utvalg av ulike aktiviteter, sommer som vinter. Blant annet kilometervis med bilfrie sykkelveier og fantastisk padlemuligheter på Åsunden. 

09. Lassalyckan - kvalitetssikrede treningsmuligheter
Foto: Mats Lind/ulricehamnsturistbyra.se

Lassalyckan er et kommunalt anlegg med et stort utvalg av treningsmuligheter. Området er mest kjent for å være arena for verdenscupen i langrenn,  men området byr også mange andre aktiviteter. Her finner du mange flotte vandre- og løpemuligheter og godt tilrettelagte mountainbike-stier i Sanatorieskogen. På vinterstid finner du et bredt utvalg av langrennsløyper. Hvert år lagres det store mengder snø slik at sesongen kan starte tidlig.. Lassalyckan er også et offisielt Vasalopp treninigssenter hvor du får kvalitetssikrede treningsmuligheter året rundt for både elite og mosjonister. Trenger du overnatting ved Lassalyckan er Hotell Lassalyckan stedet. Dette er et moderne hotell for deg som vil kombinere sportsaktiviteter med avslapning og god mat. 

I 2021 kan du for tredje gang oppleve verdens beste langrennsløpere i Ulricehamn. Følg på med på worldcupulricehamn.com for mer informasjon