Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Anders Husa
Foto: Arnold Lan

Reisetips

Anders Husas matopplevelser i Sverige

Møt den gastronomiske globetrotteren. Matskribent Anders Husa reiser verden rundt på jakt etter gode smaker. Vi tok en prat med ham om løyrom, lidenskap og hvor du kan spise verdens beste frokost!

Hei, Anders! For dem som ikke kjenner til deg, hvem er du?

– Jeg er en matskribent med tilholdssted i Oslo som deler mine reise- og restauranttips hver uke på andershusa.com og daglig på Instagram @andershusa

Hvordan kom det seg at du ble så interessert i mat?

– Min matlidenskap startet med foreldre som alltid har laget mat fra bunn av, med stor interesse og gode råvarer. Min første øyeåpner av en restaurantopplevelse var nok en tidlig utgave av Maaemo i Oslo. I tillegg vil jeg trekke frem brenneriet og espressobaren Tim Wendelboe i Oslo, som fikk meg til å innse at en så enkel ting som kaffe kan være uendelig komplekst og interessant.

Når begynte du å reise for å skaffe deg kulinariske opplevelser?

– Rundt 2010 begynte jeg å planlegge utenlandsturer og ferier rundt matopplevelser, og det var en særdeles viktig del av reisen for meg. Våren 2014 begynte jeg for alvor å reise utelukkende med kulinariske opplevelser som mål, og for seks måneder siden sa jeg opp jobben min og satset for fullt på det jeg virkelig brenner for.

Hvordan kom det seg at du begynte å blogge om restaurantbesøkene?

– Jeg har alltid likt å ta bilder, og har en far og en onkel som er dyktige fotografer. Bloggingen kom som en videreføring av Instagram, med et ønske om å ta det et hakk videre fra enkeltbilder til å kunne dele hele opplevelsen med folk som følger meg. Jeg liker å vise frem de fantastiske stedene jeg oppdager.

Hva motiverer deg til å reise mil etter mil for å smake nye ting?

– Det at ingen opplevelser er like. Det er så mange ulike destinasjoner der ute, restauranter, matretter og historier som blir til. Hver reise er unik og gir meg noe nytt, men til syvende og sist er det kanskje alle menneskene jeg møter og dem jeg deler turen med som betyr mest.

Hva kan folk forvente seg når de klikker seg inn på bloggen din?

– Å finne inspirasjon til egne matopplevelser. Mitt mål er først og fremst at folk skal kunne få en god oversikt over de stedene som er verdt å besøke. Derfor utvikler jeg stadig siden min til å bli mer strukturert og lettere å navigere. Jeg har guider og kart over byer, og illustrerer historiene med mye bilder og video. Levende bilder engasjerer mer enn noe annet. Det er for øvrig sjelden eller aldri at jeg skriver om dårlige erfaringer, hverken på blogg eller i andre kanaler – og det er helt bevisst.

Hva er det første du legger merke til når du kommer inn på en restaurant?

– Alt fra hvordan personalet tar oss imot og hvordan de er kledd, til interiøret og hva som pryder veggene. Det forteller noe om hva man kan forvente av stedet. Kjæresten min opplever meg av og til som litt stresset når vi går på en ny restaurant, men jeg tror det er sansene mine som prøver å ta inn alle inntrykkene på en gang. Jeg klør etter å dokumentere ting, men har lært meg å slappe mer av og nyte opplevelsen mer.

Hva har restaurantfavorittene dine til felles?

– Lidenskap. Det er helt essensielt, og skinner igjennom på alt: servicen, matkvaliteten, presentasjonen på tallerken, interiøret og atmosfæren.

«En av de beste pizzaene jeg har smakt, fant jeg tilfeldigvis i Falkenberg i Halland»

Du har spist på mange restauranter rundt om i Sverige. Hvilke har gjort størst inntrykk på deg?

– Jeg var så heldig å få spise på Daniel Berlin i Skåne nylig. Det var en stor opplevelse, som jeg hadde ventet lenge på å ta del i. Et fantastisk måltid i nydelige omgivelser. Utrolig bra gjennomført og med en lidenskap for det de gjør som overgår det meste. Ellers er Fäviken Magasinet et av de vakreste stedene jeg vet om. Jeg har vært midt inni de ubebodde svenske skoger hele tre ganger for å spise på en av verdens beste og mest unike restauranter med to Michelin-stjerner. På Fäviken er det vel så mye naturen rundt, rommet du sover på, å slappe av i badstuen midt på vinteren og det å sitte rundt bålet i lavvoen etter maten som gjør det så fantastisk. Ikke minst frokosten man våkner til neste morgen. Den er nok verdens beste.

Hva synes du er det beste Stockholm, Göteborg og Malmö kan skilte med på matfronten?

– Alle de tre største byene i Sverige har et stort utvalg av eksepsjonelle restauranter, gode kaffebarer og morsomme vin- og cocktailbarer. I Stockholm liker jeg meg godt på Drop Coffee om morgenen, spiser gjerne lunsj på det uformelle Speceriet og avslutter kvelden på høyborgen for ny-nordisk fine dining i byen – Gastrologik. I Göteborg ble vi helt forelsket i en italiensk restaurant Tratottoria La Strega, som serverer autentisk og rustikk mat, samtidig som eieren er svak for naturvin. Naturlig vin var enda mer tilgjengelig i Malmö, og Far i Hatten er i så øyemed et sted man må innom.

Har du noen gang oppdaget en skjult restaurantperle i Sverige?

– På vei fra Göteborg til Malmö måtte vi stoppe for å lade Teslaen i en Supercharger ved Falkenberg i Halland. Tilfeldigvis hadde Andrea på Trattoria La Strega tipset oss om et spisested der kalt Lilla Napoli. Vi ble møtt av et slitt gammelt trehus og tidligere gatekjøkken, som nå viste seg å huse en helt unik opplevelse. To lidenskapelige karer har kopiert ekte napolitansk pizza til fingerspissen og til og med bygget sin egen vedfyrte steinovn på 2,3 tonn. Det er trolig den beste pizzaen jeg har smakt i Skandinavia – kanskje i verden.

Har Sverige en kulinarisk destinasjon som flere nordmenn bør sjekke ut?

– Det er bare å komme seg til Österlen i Skåne. Sjekke inn på Talldungen Gårdshotell, booke et bord på Daniel Berlin en av kveldene, avtale en visitt på den vesle sjokoladefabrikken Österlen Choklad like ved, og legge inn et besøk på Eriksgården hvor man kan plukke egne bær og spise av bærbufféen.

Hva synes du generelt om den svenske matscenen?

– Sverige har et stort antall restauranter med et overraskende høyt nivå på maten. De svenske fine dining-spisestedene har vært ekstra flinke til å åpne mindre og mer uformelle søsterrestauranter som er rimeligere og mer tilgjengelig for folk. Svenskene har også en lunsjkultur som ikke eksisterer på samme måte i hverken Norge eller Danmark. Jeg liker særlig at svenskene putter løyrom på nesten alt – det er jo så fantastisk godt!

Opplever du at Sverige er flinke til å plukke opp nye mattrender?

– Sverige er veldig tidlig ute, og når de først plukker opp en trend så sprer den seg gjerne raskere der enn andre steder. Et godt eksempel er steambuns/bao-trenden med små dampede hveteboller fra Taiwan, som nærmest er blitt den nye burgeren, eller de små eksklusive sushi-restaurantene i autentisk japansk «omakase»-stil, samt den siste trenden med «hjemme hos»-restauranter av profesjonelle kokker.

Hvilken rett synes du alle som besøker Sverige bør smake på?

– Det må være råraka med löjrom och gräddfil.

Er det en restaurant i Sverige du fremdeles drømmer om å besøke?

– Mange! Hvis jeg må trekke fram noen, så blir det AloëEsperanto og Frantzén i Stockholm, Koka i Göteborg og Bord 13 i Malmö. Det er alle restauranter som har vært på ønskelista lenge. De får konsekvent overveldende god omtale og maten ser nydelig ut!

5 kjappe

 Signaturrett: Pizza på grillen.

 Favorittingrediens: Sellerirot.

 Kjøkkenredskapet du ikke klarer deg uten: Ballongvisp til majones.

 Kokkeforbilde: Daniel Berlin. En fantastisk dyktig og ydmyk fyr!

 Svensk favorittrett: Råraka med löjrom och gräddfil.