Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Zorngården, Dalarna
Foto: Siljan Turism

Reisetips

Anders Zorns hjembygd – Dalarna

Velkommen til Sveriges største kunstner. Anders Zorn (1860-1920) blir ofte kalt malernes maler. Virtuos i alt han foretok seg skapte han kunst som er både alvorlig og sensuell, hverdagslig og eksklusiv.

Ingen har malt vann som Zorn, skapet portrett med samme bravur eller gjengitt kvinner like sensuelt som han. Besøk Zorn i hens egen hjembygd og la deg forføres av hans verk.

Zorngården

Zorngården er et av Sveriges mest berømte kunstnerhjem. Rundt århundreskiftet 1900 ble gården bygget og innredet av Anders og Emma Zorn, og det står i dag nærmest urørt siden deres tid. I de originalt utformede rommene blandes kunst og kunsthåndverk fra hele verden med rosemaling og dalatradisjon: vevde tapeter, antikke marmorskulpturer, malerier av gamle mestere og møbler som Zorn selv tegnet. Huset har også en vakker hage med gammeldagse roser, grønnsaker, kryddervekster og frukttrær, og ikke minst skulpturer av Zorn.

Zornmuseet

Zornmuseet eier verdens største samling av Anders Zorn. Her tilbys alltid en permanent utstilling med Zorns akvareller, oljemalinger, skulpturer og etsninger. Et eget rom retter seg mot den omfattende sølvsamlingen som en gang prydet Zorngården, kunstnerens utmerkelser og Emma Zorns smykker.

Et par ganger i året arrangerer museet temporære utstillinger. 30. mai - 1. september arrangeres utstillingen Zorn & Carl Larsson. Det er 100 år siden Carl Larsson døde og Zornmuseet hyller den avdøde kunstneren gjennom å arrangere en utstilling der Sveriges to kunstnergiganter møtes - Anders Zorn og Carl Larsson. Les mer på Zornmuseets hjemmeside 

Zorns Gammelgård

Ca. 20 minutters gange fra Zorngården, vakkert beliggende ved Siljans strand, ligger Zorn gammelgård. Et 40-talls bygninger danner Sveriges flotteste samling av gamle tømmerhus. På sommeren kan man bli med på «Tidsresan» et historieeventyr: Du får bli med på en reise gjennom historien som starter i middelalderen og fører deg frem til 1800-tallet, da Anders Zorn var barn. Sammen med din guide og reisekamerater får du se og kjenne hvordan livet kunne være før i tiden. Gå inn i de gamle husene, møt menneskene som levde da, spis deres mat, hør på deres musikk, ta del i deres hverdagslige sysler og prøv hvordan det var å gå i deres klær. Kort sagt, opplev historien på ekte!

Til "Tidsresan" hører det også en historisk utstilling som forteller mer om gammelgården og dens historie. Utstillingen er en del av Textilkammaren, der det også vises frem fantastiske tekstiler og folkedrakter. Her finnes også en liten butikk med søtsaker, kunsthåndverk og suvenirer og selvsagt også gammelgårdens populære fikakorgar med kaffe, saft, boller og kaker. Kjøp en kurv og slå deg ned for en liten piknik i det grønne gresset. Og glem ikke badetøyet, for her finnes både badebrygge og en liten badevik for de små. 

Velkommen til Dalarna!