Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Astrid Lindgrens Värld, Småland
Foto: Astrid Lindgrens Värld

Ting å gjøre

Astrid Lindgrens Småland

Sveriges mest folkekjære barnebokforfatter, Astrid Lindgren, kom fra Småland. Det var her hun fant inspirasjon – og det er supre severdigheter og attraksjoner som minnes henne over hele regionen!

Astrid Lindgrens Värld – alle barns storfavoritt

Fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Värld består av mange småverdener tatt ut av Astrid Lindgrens bøker. Man får en fascinerende opplevelse i for eksempel Kirsebærdalen, Mattisborgen, Villa Villekulla og Katthult. Skuespillere sørger for liv og røre underveis med teater, show og lek med barna, og for voksne er dette en nostalgitripp uten sidestykke. Hvert år besøkes Astrid Lindgrens Värld av nesten 500.000 gjester, og bare 250 meter unna parken fins det en campingplass med plass til 1000 overnattingsgjester i hytter, telt og campingvogner. Med andre ord: Det er bare til å pakke bilen og sette kurs for denne sensasjonelle familieattraksjonen!

Vimmerby – en by signert Lindgren

Astrid Lindgrens arv kan oppleves på flere måter i Vimmerby. Også når det gjelder shopping: Vår, sommer og høst arrangerer byen store, historiske markeder akkurat der Emil i Lønneberga viste handelsmennene hvordan man skal håndtere kilne hester! Ellers i året byr sentrum på småbutikker og gallerier, og en Astrid Lindgren statue er plassert på Stora torget. Lunsj? Dra til idylliske Bullerbygden mellom Vimmerby og Mariannelund. De tre små bondegårdene var forbildet til Astrid Lindgrens bøker om Bakkebygrenda!

Gården Näs med Pippis berømte brus-tre

Selve hjertet i Astrid Lindgrens univers er i det røde huset på gården Näs i utkanten av Vimmerby. Her ble hun født i 1907, som datter av prestegårdsarrendatorn Samuel August Eriksson og konen hans Hanna. Barndomshjemmet er fortsatt intakt, og det var Astrid selv som bygde første etasje om til originalt utseende der det opprinnelige interiøret og eiendelene fremdeles er på plass. Gjennom samarbeid med familien er huset åpent for publikum. Og guidede visninger og aktiviteter i hagen der Pippis magiske brus-tre står fortsatt, pågår gjennom hele sommeren!

Filmbyn Småland

I filmbyen kan du oppleve rekvisitt fra de klassiske barnefilmene om Emil i Lønneberget, Barna i Bakkebygrenda og Pippi Langstrømpe. Opplev filmens verden i en utstilling helt i Astrid Lindgrens ånd. I den digitale avdelingen kan besøkeren selv bli en del av filmproduksjonen - moro for så vel stor som liten. Her kan du hoppe over Helvetesgapet, heise opp en venn i flaggstangen og prøve på å klippe en egen film. Dessuten kan du benytte anledningen til å ta en "fika" i kafeen og besøke noen av de 12 originale innspillingsplassene som ligger i nærheten som Katthult og Bakkebygrenda.Velkommen til Småland!