Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Universeum, Göteborg
Foto: Oscar AB

Ting å gjøre

Barna kommer til å elske en høstferie i Västsverige

Legg turen til herlige Västsverige i høstferien - her finner du et eldorado av morsomme familieaktiviteter som passer for alle.

Det er umulig å kjede seg i Västsverige der du blant annet kan oppleve slottseventyr, en fantastisk dyreverden, Sveriges beste badeland og et vakkert lysshow som lyser opp en hel svensk by. 

Vi har satt sammen ett forslag til en rundreise perfekt for store og små i høstferien:

Start i høstbyen Göteborg

Bare litt over tre timer unna Oslo finner du vakre Göteborg, som byr på storbyfølelse og fantastiske matopplevelser. Her er det masse å gjøre for barna også!

Hva med en tur til Universeum, Nordens største opplevelsessenter? På de syv etasjene kan du oppleve alt fra tropisk regnskog og gigantiske akvarier til en rekke spennende eksperimenter. Her kan barna la seg forundre av både dyr fra den svenske villmarken - og skumle haier! Slottsskogen er Göteborgs grønne oase, og den største delen består av vanlig naturskog. Det finnes også en stor lekeplass kalt Plikta med mange spennende lekeapparater, i tillegg til en dyrepark der barna kan møte nordiske dyr som elger, hjorter, sauer, griser, geiter og kaniner. Både Universeum og Slottsskogen har åpent året rundt. Hvis dere vil ta en tidlig høstferie så har Lisberg åpent til og med 29. september.

Liker barna Albert Åberg bør dere ta dere en tur innom Alfons Åbergs Kulturhus, der de små kan komme tett på Albert Åbergs univers. Her kan barna leke, tulle, klatre og oppdage i et hus fylt av morsomme saker som barna kanskje kjenner igjen fra bøkene. Sjekk ut programmet på nettsidene, for her er det barneteater og morsomme forestillinger dere bør få med dere.


Ta barna med på et eventyrlig lysshow

På høsten forvandles den svenske småbyen Alingsås til et lysende eventyr når Lights in Alingsås inntar byen. Arrangementet som varer gjennom hele oktober er Nord-Europas største arrangement for eksperimentell lyssetting av offentlige plasser. Den lille byen med omtrent 25 000 innbyggere får årlig 80 000 besøkende under arrangementet.

Alingsås ligger bare 40 minutter unna Göteborg, og titulerer seg som The Capital of Fika - med andre ord kan du ikke dra til Alingsås uten å besøke en av koselige kaféene i byen. Lær barna om den svenske fika-tradisjonen, som ikke er så mye mer avansert enn å sette seg ned med kake og kaffe.

Kom tett på dyrelivet

40 minutter unna Alingsås finner dere Borås dyrepark, en av Sveriges største dyreparker med rundt 80 arter. Med 40 naturskjønne hektar med villmark har dyreparken har lagt til rette slik at forholdene dyrene lever under er maksimalt naturlige.

Her kan barna oppleve en savanne med store afrikanske dyr som løver, gepard, elefant, giraff og sibirsk tiger, eller nordiske dyr som elg, ulv og brunbjørn.

Merk deg at dyreparken bare er åpen fra fredag til søndag fra klokken 10 til 16 i høstferien.

Bo blant dyrene

Ta et stopp på Wrågården i Falköping, som byr på både herlig mat og en unik overnattingsmulighet. Her kan dere nemlig bo i små hus formet som elger midt i Wrågårdens elg- og bisonpark.

Dere bør også benytte muligheten til å komme på nært hold med de to elgene som bor i parken sammen med 20 dåhjort, 20 highland cattle og omtrent 70 bisonokser. Elgparken er åpen for drop-in, mens du bør booke en guidet tur inn til bisonoksene.

Wrågården ligger omtrent én time fra Borås og ligger bare en halvtime unna neste destinasjon, nemlig Arena Skövde.

Bad i Sveriges beste badeland

Badelandet Arena Skövde har flere ganger vunnet utmerkelsen «Sveriges bästa äventyrsbad», og her finnes det noe for enhver smak.

Uansett om du liker fartsfylte vannsklier eller liker å slappe av i et varmt basseng, så finner du noe som passer deg. Er du på jakt etter adrenalinrushet bør du teste vannskliene Magic Hole, Black Hole eller Vildforsen. Den raskeste vannsklien Turbo er for deg som liker fart og moro! For små og mellomstore barn finnes tre ulike sklier med grundere landingsbasseng.

Om dere blir sultne under oppholdet er det en kafé som byr på mat, fika, godis, kaffe og drikke.

Spennende slottseventyr

Omtrent én time unna Skövde ligger vakre Läckö Slott, som ligger nydelig til på en tupp i Ekens Skjærgård i Sveriges største innsjø Vänern. Slottet er 700 år gammelt og har bevart sine unike barokksaler, og dette setter rammene for et spennende slottseventyr.

I høstferien arrangeres det en rekke spøkelsesvandringer på søndager (14. og 21. oktober).

Blir dere sultne bør du ta turen til Restaurant Hvita Hjorten som ligger i naturum Vänerskärdgården - Victoriahuset, i den lyse, åpne første etasjen med fantastisk utsikt over Läckö Slott og Vänern. Her serveres det fantastiske måltider laget av lokalproduserte varer fra slottets hager eller lokale dyrkere som Vänernfiskere, bønder og jegere.

På naturum kan du oppleve Vänerns vakre natur- og kulturmiljø.

Opplev Saabs historie

Saab Car Museum i Trollhättan, litt over én time fra Läckö slott, kan hele familien oppleve Saabs historie, og se en stor samling biler. I tillegg til gamle og historiske modeller, er også futuristiske prototyper som aldri kom i produksjon utstilt.

Rett ved siden av museet finner du Innovatum Science Center, som tilbyr nysgjerrige barn muligheten til å oppleve og teste teknikk. Her er det 4400 kvadratmeter med interaktive stasjoner, kreative lekeplasser og fascinerende eksperimenter. Innovatum Science Center har åpent fra tirsdag til søndag mellom 11 og 16.

Bli med på Ekspedisjon Bohuslän

Vakre Bohuslän byr på eventyr for den nysgjerrige. Bli med på et skikkelig eventyr med Ekspedisjon Bohuslän - opplev alt fra ville dyr i Nordens Ark, besøksenteret om Kosterhavets nasjonalpark: Naturum Kosterhavet, se unike helleristninger på Vitlycke og kunst i verdensklasse på Nordiska Akvarellmuseet.

Start den innholdsrike ekspedisjonen bare 30 minutter fra Trollhättan, på Bohusläns museum i Uddevalla. Museet gir dere en reise gjennom tid og har mange spennende utstillinger, som blant annet “Svarta Örnen” som du kan oppleve i høstferien. Utstillingen handler om sjøfarere, sjørøvere og hvordan de herjet utenfor den svenske vestkysten. Dette er en leken utstilling som passer veldig bra for barn.

Neste stopp på ekspedisjonen bør være Nordens Ark i Hunnebostrand. Den zoologiske parken har mange utrydningstruede dyrearter fra hele verden, så her kan du bli kjent med amurtigeren, snøleoparden, ulver, pallaskatt, jerv og små pandaer.

I høstferien bør du vurdere å besøke Nordens Ark lørdag 13. oktober, for da er det Tigeraften. Dette blir garantert en minnerik kveld der du får bli med inn i tigerens verden. Etter en guidet tur, nytes en deilig grillbuffét i tigerhuset mens verdens største kattedyr, amurtigeren, nysgjerrig smyger utenfor de store panoramavinduene.

Et besøk på Vitlycke museum i Tanumshede gir deg en tidsreise hele 3000 år tilbake i tid. Gjennom spennende utstillinger får dere et fantastisk innblikk i hverdagen i bronsealderen. En spennende severdighet i Vitlycke er de tusentalls helleristningene.

Kosterhavets nasjonalpark er det havområdet i Sverige som har flest arter med rundt 12000 unike dyrearter og vekster. Her kan du utforske livet både i vannet og på land. Padling, vandring, fugletitting eller fisking er perfekte aktiviteter her.

Handle på vei hjem!

Kosterhavet nasjonalpark ligger bare 20 minutter fra grensen ved Svinesund, og etter en opplevelsesrik ekspedisjon i Bohuslän er det kanskje på tide å vende snuten hjemover. Men før du kjører over grensen bør du stoppe på Nordby Shoppingcenter.

Kjøpesenteret har hele 110 butikker og er Nordens største kjøpesenter med nesten sju millioner besøkende i året, og det er ikke rart - Nordby er en viktig destinasjon for nordmenn som besøker Sverige.

Pristester har avdekket at prisforskjellene mellom norske lavpriskjeder og dagligvarebutikkene på Nordby Shoppingcenter er på opptil 200 prosent. Det er spesielt brus, godteri, egg- og melkeprodukter, kjøttvarer, ost og alkohol som lønner seg å handle i Sverige.

Husk kvotene! Er utenlandsoppholdet på over 24 timer kan du handle for 6000 kroner uten å betale toll og avgifter (varer oppholdet kortere enn 24 er kvoten på bare halvparten).

Velkommen til Västsverige

Västsverige byr på en herlig miks av storbyliv, naturopplevelser, mat i verdensklasse og et bredt spekter av spa- og golfanlegg. Västsverige er kontrastenes region med variert natur. På reise gjennom regionen kan du oppleve de åpne slettene i Västergötland, glatte granittklipper og sjarmerende fiskevær i Bohuslän, samt dype skoger og mange innsjøer i Dalsland.

Gå til