Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Biking on Kattegattleden
Foto: Ateljé Lena

Reisetips

Barna vil elske sykkelferie langs Kattegattleden

Sykkelferie med barna er en perfekt måte å knytte familien enda tettere sammen. Med mange nok is-pauser og et tempo dere tilpasser selv, blir turen garantert et minne for livet. Kattegattleden er en trygg sykkelsti som passer fint for barnefamilier og det er massevis av familievennlige attraksjoner underveis.

Korte og barnevennlige strekninger gjør Sveriges vestkyst helt ideelt for sykkelferie for hele familien. Et godt utbygd sykkelveinett viser vei gjennom det vakre landskapet. Uansett hvor du starter og hvilken retning du sykler, er Kattegattleden – Sveriges første nasjonale sykkelvei – skiltet med rød-hvite skilt merket 1.

Planlegg alt selv eller gå all inclusive

Du kan enkelt ta full regi selv og planlegge sykkelturen med god hjelp av den smarte nettsiden kattegattleden.se, som har full oversikt over servicetilbud, attraksjoner, kost og losji, eller følge noen anbefalinger under.

Det finnes også komplette sykkelpakker som inkluderer overnatting, mat, opplevelser, sykkelutleie og bagasjetransport for de som ønsker å ha det ekstra praktisk og minst mulig å tenke på utover å kose seg, det er jo tross alt ferie! Du kan også booke bagasjetransport separat utenfor sykkelpakkene, og du får en SMS når bagasjen er levert. Du kan lese mer om sykkelpakkene hos leverandørene Gyllene Turer, Bike Sweden, Travelshop og Best Western Hotell Halland.

Anbefalte sykkelturer med barn

Höganäs til Ängelholm (40 km)

Turen starter med sykling rundt Kullahalvön og går til den 500 år gamle byen Ängelholm. På denne strekningen sykler du forbi mange nydelige strender og fine havner. En rekke vingårder og små gårdsbutikker gir deg mange muligheter for fine pauser på veien.

Men før du forlater Höganäs bør turen gå innom Pannkaksladan, som serverer en stor pannekake-buffet med opptil 20 ulike pannekake-varianter til snille priser. Her kan barna leke og ha det gøy, besøke en mini-zoo med hester, esler, sauer, griser og alpakkaer. Ikke langt unna Pannkaksladan finner du Keramisk center, der både barn og voksne kan få prøve seg på dreieskiven. Et annet fint sted å spise lunsj i Höganäs er Magasin 36/Högnäs Saluhall.

Höganäs har en lang gruvehistorie, og tar du turen innom Höganäs Museum kan du se hvordan det var å jobbe i gruvene, og ta en titt på fotavtrykkene av dinosaurer som de fant i gruvene. I Höganäs kan du også prøve deg på en runde mini-golf ved den barnevennlige stranden Kvickbadet.

Om du tar en liten avstikker fra Kattegattleden kan du oppleve Kullaberg naturreservat, som består av vakre skoger, dramatiske klipper og spektakulær utsikt over Öresund og Kattegatt. På besøkssenteret Naturum Kullaberg er barnas favoritt saltvannsakvariet der de kanskje kan få tatt på en sjøstjerne.

Om du skal begynne å rette nesa mot Ängelholm, bør du vurdere å legge turen innom Flickorna Lundgren på Skäret – en av Sveriges eldste og mest populære caféer. Her serveres mye god bakst og deilige kaker til glede for både store og små.

Når du ankommer Ängelholm bør dere besøke den frodige skogen i midten av byen, der dere finner Ängelholms Hembygdspark, som virkelig er en glede for hele familien! Med fem museer, en fin lekeplass og en dyrepark med nordiske dyr, er det virkelig noe for enhver. På sommeren rigges det opp en utendørsscene, med sang, komedie og barneteater. Det er gratis inngang hele året. De aller tøffeste kan prøve seg på Upzone, der du kan klatre høyt opp i tretoppene.

Ängelholm ligger innerst i en vik mellom halvøyene Bjäre og Kullahalvön. Elven Rönne slingrer seg gjennom byen, og gjør det mulig med aktiviteter som fisking, kanoturer og sightseeing på båten Laxen. I selve byen finner du koselige små butikker og caféer.

Har du ikke fått nok tid på sykkelen, bør du ta turen til Lillaro Café & Musik, der du kan fika i rolige og fredelige omgivelser. Du finner den unike caféen i Vejbystrand, rundt 12 kilometer utenfor Ängelholm.

Halmstad City – Steninge (30 km)

Halmstad er den største byen langs Kattegattleden, mellom Helsingborg og Göteborg. Byen byr på gode shoppingmuligheter, et stort utvalg av gode restauranter og caféer for enhver smak. I og rundt Halmstad finner du mange spennende aktiviteter for hele familien.

I Halmstad er det store muligheter for morsomme aktiviteter på både land og vann, blant annet kan Stand Up Paddleboard (SUP) anbefales for både voksne og barn. Om du er interessert i noe med litt mer action, kan du leie utstyr og få opplæring i Wakeboard i Halmstad Wakepark. Det kan også være moro å ta turen innom Halmstad Gocart om dere er glad i fart og spenning.

Litt nord for Halmstad finner dere Tylösand, som er et populært feriested med en fin sandstrand som er bemannet med badevakter. På stranden ligger Hotel Tylösand, et av Sveriges ledende spahotell. Hotellet er kjent for et variert tilbud til gjestene sine, fra «After Beach» for de voksne og «Tuffers Club» for de små. Prøv også den populære aktiviteten eventyrgolf, det er kjempegøy! Vil du bli barnas helt, bør du også legge turen innom den italienske isfabrikken World of Riccardo.

Ved Svärjarehålan i Tylösand ligger også en strand der alt er tilrettelagt for funksjonshemmede, blant annet en 200 meter lang snorkle-løype. Det er mulig å låne rullestoler om man ikke ønsker å kjøre sin egen i saltvann. Alle er velkomne på stranden, men bes ta ekstra hensyn til de med nedsatt funksjonsevne.

Haverdal naturreservat ligger like ved havet og har en trollskog og Sveriges høyeste sanddyne, Stora Strandkullen, som ligger rundt 36 meter over havet. Fra toppen har du en flott utsikt over reservatet og omgivelsene. Her er det fint å gå tur for hele familien.

Når du først er i området, bør du besøke Särdals Kvarn, en av Nordens største vindmøller. Vindmøllen ble oppført i 1890, og var i drift frem til 1967. Nå drives det café med deilige bakverk, enklere lunsjretter og god drikke til.

Når du kommer frem til det lille sjarmerende stedet Steninge bør du vurdere å ta inn på Steninge Kuststation, som er et koselig og prisvinnende vandrerhjem. Her bor du et steinkast fra havet og naturreservat. Frokostbuffeten er svært populær, og her lager Per Carlsson prisvinnende grøt, han har tatt VM-gull i grøtkoking!

Reiser du med barn bør du vurdere Steninge eventyrsti som er inspirert av Alf Hambes utrolige verden med alver, troll og magiske stener. Stien begynner og slutter ved Steninge Vandrarhem.

Uheldig med været? Her er noen gode innendørsattraksjoner i Halmstad

Er dere uheldig med været, bør familien ta turen innom Europas største innendørs lekeland kalt Busfabrikken Halmstad. Her kan barna leke, skli, klatre, hoppe og kose seg. Det finnes også et babyhjørne for de minste. For de litt eldre barna kan Freemovr anbefales. Her kan du drive med freerunning, parkour, freejumping og mye annet på nesten 2000 kvadratmeter.

5 tips og råd for sykkelferie med barn:

1. Tilpass turen etter barna
Det aller viktigste er å tilpasse turen etter barnas nivå om de skal sykle selv. Legg opp til lange og gode pauser med mat og noe godt til – is, pannekaker og svensk godis fungerer bra som motivasjon. Det kan også være lurt å ta en sykkelfri dag underveis, slik at barna kan leke med nye venner de har blitt kjent med.

2. Leie sykkel og/eller sykkelvogn?
Det finnes flere steder å leie sykkel om du ikke ønsker å ha med egen hjemmefra. Har du med mindre barn på turen, kan det være en god idé med sykkelhenger. Dette kan du også leie flere steder langs Kattegattleden. Sykkelhengeren kan brukes både til barn og bagasje.

3. Mye bagasje? Unngå ryggsekk
Det er nok neppe en nyhet for barnefamilier at det raskt blir mye bagasje når hele gjengen skal ut på tur. Et god tips er å frakte bagasjen enten i sykkelvesker eller sykkelvarehenger. Ryggsekk anbefales ikke, da det gir belastning mot rygg og sete, og gjør det vanskeligere å holde balansen. Du kan også booke bagasjetransport om du vil ha en litt lettere sykkel.

4. Vær synlig og trygg!

Selv om Kattegattleden er en trygg cykelsti, er sikkerheten viktig likevel. Alle må naturligvis ha på hjelm, også når barna sitter i sykkelhengeren. Mange sykkelvogner leveres med vimpel på stang. Stopp av og til og se at alt står bra til.

5. Det blir aldri nok is, sjokolade og kjeks!

Husk at ferieturen skal være hyggelig for alle. Ta hensyn når barna uttrykker at de er slitne og vil stoppe, selv om du forstår at de klarer litt til og at det er is og sjokolade som er hovedmotivasjonen.