Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Soloppgang i Lysekil i Västsverige
Foto: Roger Borgelid / Westsweden.com

Reisetips

Øyhopping i Bohuslän - en tre-dagers familietur fra vakre Lysekil til den pulserende familiebyen Uddevalla

Det er få ting som slår noen idylliske dager langs den vakre vestkysten i Sverige. Kombiner saltbading og krabbefiske med deilig mat og morsomme opplevelser, og nyt noen dager med øyhopping fra Lysekil til Uddevalla!

Fra Oslo kan du følge E6 hele veien ned til Lysekil, og kjøreturen tar i underkant av bare tre timer. Ønsker du å benytte deg av kollektivtransport må du belage deg på noen bytter langs strekningen, og noe lenger tid. Vel fremme kan et tre-dagers eventyr begynne!

Dag 1 - Mandag, byen ved havet

Når du har kommet deg til idylliske Lysekil kan du velge mellom å bo her, eller hvis du foretrekker en 15-minutters båttur over Gullmarsfjorden har også Skaftö og Fiskebäckskil overnattingsmuligheter. Båten går hele dagen, hele året, fra den sørlige havna i Lysekil.

På sjarmerende Strandflickornas Havshotell trer du inn i en sjarmerende hotell som er preget av atmosfæren på starten av 1900-tallet. Har du kvelden til overs bør du ta deg tid til å traske rundt i de trange og koselige gatene som bare er et steinkast fra vannet hvor du kan avslutte dagen med litt krabbefiske. 

Har du båtloffet deg videre, kan Gullmarsstrand og Slipens Hotell i Fiskebäckskil tilby komfortabel innkvartering ved det mørkeblå havet. Flere overnattingsalternativer finner du her.

Lysekil er kjent som byen ved sjøen. Lengst ut mot havet finner du Stångehuvud naturreservat og Lysekils mest populære badeplass Pinnviksbadet. Her kan du velge mellom sandstrand, store granittklipper eller gress å plassere håndkleet på. Det finnes brygger som du kan bade fra eller som gjør seg perfekt til krabbefiske. I tillegg gjør den grunne sandbunnen stedet perfekt for barnefamilier, og du har gode ​​parkeringsmuligheter i nærheten. Flere badeplasser i Lysekil og på Skaftö finner du her.

Rund av en vellykket dag på en av Lysekils og Skaftös mange restauranter. Flere av dem tilbyr barnemenyer og smaksrike opplevelser!

På Skaftö har du de koselige kystsamfunnene Fiskebäckskil og Grundsund. Her er smugene overfylte, gatene er svingete og husene små og sjarmerende. På Hannas i Hamnen på østsiden i Grundsund kan du handle funksjonelle klær fra Didriksons som passer det yrende skjærgårdslivet.

Ikke gå glipp hovedaktiviteten på turen, krabbefiske:

Det du trenger er:

  • Snøre
  • Klesklype 
  • Bøtte
  • Blåskjell eller snegler som agn

Det beste er å fiske krabber på kanten av bryggen eller langs fjell og steiner, de liker seg nemlig godt i tangen og under steinene.

Husk på at:

  • Krabber kan klype ganske hardt
  • Beskytt dem mot solen og varmt vann i bøtta
  • Returner de tilbake til havet når fiskinga er over

Dag 2 - Tirsdag, kajakk og sykkelopplevelser i Lysekil og båtloffing til Uddevalla

Før ettermiddagens båttur til Uddevalla er det all anledning til å oppdage Lysekils omgivelser både til sjøs og på land. Her finner du fint padlevann, og du kan dra avgårde på egenhånd eller få med en guide som kan vise deg rundt de vakre buktene og gi deg en fantastisk opplevelse. Finn ditt kajakk-eventyr her.

Lysekil er en kupert, men likevel sykkelvennlig og praktfull by, som du lett kan ta deg fram på de fine sykkelveiene (selv med barn). På Skaftösiden er det en fin 5 kilometer lang sykkelsti som går mellom Fiskebäckskil og Södra Grundsund. Her består stien for det meste av asfalterte veier og smågrus, og strekning gir deg en idyllisk reise mellom en aktiv, preget fiskerlandsby og en skjærgård med sjarmerende sjøboder og flotte kapteinvillaer. 

Du kan leie både sykkel og kajakk på Outdoor West i Lysekil, og du kan enkelt og gratis ta med sykkelen ombord på båten mellom Lysekil-Skaftö. 

Tirsdager, mellom 1. juli og 6. august, forlater skjærgårdsbåtene M/S Byfjorden Lysekil, via den vakre Nordströmmarna til Uddevalla. Middagen som serveres om bord på båten inneholder bohuslenske delikatesser fra havet som sild og skalldyr. Både middag og båttur må forhåndsbestilles.

Klokken 19.15 ankommer du Uddevalla, og etter en lang dag med eventyr er det på tide å sjekke inn på innkvarteringen du valgte for natten. Overnattingssteder i Uddevalla finner du her.

Dag 3 - Onsdag, besøk til lekeplassen og dypdykk i Bohusläns historie

Ny dag, spennende muligheter! I Uddevalla er det mange morsomme aktiviteter og utflukter som passer til barn i alle aldre. Bohuslän Museum er som en stor lekeplass, med mange morsomme aktiviteter for hele familien. Her er barnevennlige utstillinger og populære lekerom, hvor både barn og foreldre kan prøve ut hvordan det er å være kaptein. 

Liker du leker? Hva er ikke da bedre enn å utfordre familien eller vennene på en runde minigolf? Uddevallas minigolfbane ligger ved siden av en av byens mest populære badeplass, og tilbyr de perfekte aktivitetene som kan både virke avslappende, eller gi maksimalt konkurranseinstinkt!

Uddevallas historie er utrolig spennende. Byen har endret nasjonalitet hele syv ganger, og har opplevd mange gullalder og nedganger, noe som gjenspeiles. Strandpromenaden er Uddevallas stolthet med en spektakulære strekning som glir rundt de bratte fjellmurene langs sjøkanten. Strekningen kan oppleves til fots eller ved å bli med på Skärdgårdsbåtarnas Uddevallatur. Et anbefalt stopp langs promenaden er Gustafsberg, Sveriges første bad- og spa-resort. Her kan du nyte kongelig spahistorie, bo i det gamle badestamphuset og badehotellet som i dag er blitt et vandrerhjem. Spaser rundt de godt bevarte husene fra 1700-1800, ta en dukkert, nyt utsikten og slapp av med en kopp kaffe i den frodige badeparken. 

Her finner du et utvalg av hva mer Uddevalla har å tilby!

Etter tre dager med båtloffing i Bohuslän er det på tide å vende nesa mot Norge igjen. Hvis du parkerte bilen i Lysekil kan du ta buss 840 tilbake. Kom du med kollektivtransport kan du sette deg på 6303-bussen fra Torp Terminal som ligger i Uddevalla, som tar deg helt hjem til Oslo Bussterminal!

Fler tips om øyhopping i Boahuslän finner du her