Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Marstrand, Västsverige
Foto: Roger Borgelid/Vastsverige.com

Reisetips

Øyhopping i Västsverige - en tre-dagers tur til Tjörn og Marstrand med kunst, god mat og fotturer

Opplev de sørlige delene av Bohuslän-skjærgården som du aldri har gjort før. På bare tre dager kan du oppleve fantastiske akvareller, iøynefallende skulpturer og smakfulle råvarer i kombinasjon med fotturer på bilfrie øyer, samt kulturopplevelser og publiv i en ekte skjærgård!

Om du kunne tenkt deg en helgetur over grensa, bør du legge den til søndre Bohuslän. Kun tre timer med bil vil ta deg til den vakre øya Tjörn, og derfra kan du oppleve båtloffing til både Dyrön og Marstrand.

På Tjörn kan du parkere gratis på alle offentlige parkeringsplasser - så la bilen stå og bruk ferja til å hoppe fra øy til øy! 

Dag 1 - Skulpturvandring på Tjörn

Tjörn er Sveriges sjette største øy, og har en variert natur som passer for ulike typer opplevelser. Høye fjell og furuskog til rolige sanddyner og bølgende hav - Tjörn tilbyr noe for alle sansene. Her bør du sette av tid til å vandre på vakre turstier og stoppe på slående utsiktsplasser, og bare nyte det øya har å by på. 

Er du glad i å sykle? På øya finner du nemlig et stort nettverk av sykkelstier og ruter som forbinder Klädesholmen og Rönnäng alpinanlegg i sørvest, via sentrum av Skärhamn, til Kyrkesund i nordvest. Om du ikke kan frakte egen sykkel med bilen kan du leie sykkel på Turistkontoret i Skarhamn.

Tjörn er virkelig et mål å anbefale for de som elsker kunst. Både Nordisk Akvarellmuseum i Skarhamn og skulpturparken i Pilane har fått stor internasjonal oppmerksomhet. De enorme skulpturene vil gi deg hakeslep og et imponerende inntrykk når du står ved siden av det 14 meter høye hodet “Anna”. “Anna” er en av verdens største og vakreste skulpturer, som har blitt et landemerke for hele vestkysten og funnet sin plassering i friluftsmuseet. Du kan ikke være på Tjörn uten å gi henne et besøk! 

Ønsker du å oppleve restauranter med lokal setting og som legger stor vekt på å jobbe med vestlige svenske råvarer? For en kulinarisk opplevelse anbefales det å besøke Restaurant Salt & Sill og Lottas Bak & Form. Begge disse restaurantene er medlem av “Smaka på Västsverige” - som garanterer absolutt høyeste kvalitet og fungerer som en guide til Vest-Sveriges beste matopplevelser.

Velg å bo i Skärhamn eller i et av de nærliggende feriestedene Rönnäng eller Kladesholmen. Kanskje en overnatting på det flytende hotellet Salt & Sill kan friste? Finn din overnatting på Tjörn her.

Dag 2 - Båtloffing og spasertur rundt Dyrön

Flere ganger om dagen året rundt går ferjelinja 361 fra Rönnäng på Tjörn, til de bortgjemte perlene Dyrön og Åstol. Disse øyene er livlige naboer av forskjellig karakter. Dyrön er større, med frittgående muflon-sauer, tursti og badstue. Åstol er en mindre og mer steinete øy der husene klamrer seg til fjellet.

Dyrön kan by på en fantastisk gåtur rundt øya på 5 kilometer, og har ulike vanskelighetsgrader med trapper, broer og stier. Hvis du har gode sko og friske bein anbefales en tur opp den bratte stigningen til det øverste punktet på øya. På toppen får du en utsikt som tar pusten fra deg, og er verdt litt svette. 

Kombiner turen med et badstubad med fantastisk havutsikt. Badstuen på øya har blitt utnevnt til Sveriges fineste oppvarmede badstue, og er absolutt verdt et besøk enten det er på sommeren eller vinteren!

Gå heller ikke glipp av et besøk til gull- og sølvsmeden Tintin Hallding nybygde studio og verksted. Det ligger bare en kort spasertur fra Dyröns nordlige havn. 

Flere tips om hva du kan gjøre, spise og bo på Dyrön, samt booke badstuen, finner du her.

Dag 3 - Den historiske øyperlen Marstrand

En times båt og busstur fra Dyrön finner du Marstrand. Fra Dyröns sørlige havn tar du båtlinje 326 til havnen Rökan. Vær obs på at i visse perioder er det nødvendig å forhåndsbooke båtbillett. I Rökan bytter du til Marstrands ekspressbuss som tar deg til turens endestasjon, Marstrand.

Den lille seilemetropolen ligger i enden av havbeltet, hvor veien slutter. Her strekker de bilfrie brosteinsgatene seg rundt vakre, lyse hus og hager som har blitt bevart i generasjoner. På toppen ligger den storslåtte Carlstens festning, et majestetisk og spennende sted med fantastisk utsikt. I over 300 år har den beskyttet den lille trebyen nedenfor, og er verdt et besøkt for en fengslende opplevelse. 

Marstrand kan by på både uteliv, kultur og stillhet, avhengig av når du besøker øya. Tidligere var Marstrand et sentralt sted i Norden. I dag er det et magisk sted som må oppleves, og vil gi en perfekt avslutning på turen din.

På Marstrand kan du spasere langs kaia, se på båtene og det yrende livet, og handle i noen av butikkene langs veien. Du kan også nyte en forfriskende dukkert i havet, da øya tilbyr flere badesteder hvor du kan hoppe rett ut i havet. På et adskilt klippeområde på sydvestre delen av øyen, ligger nakenbadet som har separat dame- og herreavdeling.

Når du blir sulten, har du mye å velge mellom. På det fortryllende Grand Hotel Marstrands egen restaurant Tenan serveres prisbelønte klassikere som Oxfilé Africana og Tenans egne gratinerte sjøkrepser. La smaksløkene få en opplevelse du sent vil glemme!

Otto's Kjøkken er det svenske smaker som dominerer, og et besøk til klassisk Bergs konditori er et must! Her finner du flere tips om hvor du kan få gastronomisk nytelse på Marstrand.

Føler du deg fornøyd med oppholdet, kan du ta samme veien tilbake og nyte fergeturene som tar deg tilbake til bilen som er parkert på Tjörn. Det er også mulig å ta kollektivtransport, men da må du belage deg på noen bytter underveis.

Tid til å bli en natt til?

Marstrand har mye å tilby, og du vil kanskje nyte utsikten, shopping og fotturer en dag til. I så fall kan du sove godt på Marstrands havshotell, og slappe av i bassenget eller få deilige behandlinger på hotellets salte spa.

Her finner du flere overnattingsmuligheter hvis du vil ha flere dager på å utforske hva øya har å by på.