Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Klädesholmen, Bohuslän
Foto: Anders Jansson

Reisetips

Øyhopping i Göteborg & Bohuslän

Like over svenskegrensa, i skjærgården utenfor Bohuslän og Göteborg, ligger idylliske øyer som perler på en snor. Vi guider deg til hvordan du kan oppleve én ukes øyhopping med start i Göteborg og mål i Ljungskile.

For å lette planleggingen, benytt deg av Västsveriges båtloffingsplattform. Her finnes alle fergeruter, i tillegg til tips om alt fra aktiviteter til innkvartering i skjærgården, samt flere skreddersydde ruteforslag til både dagsutflukter og lengre turer.

Her er Visit Sweden sin favoritt hvor du kan oppleve ti øyer på én uke – god lesning og god tur:

10 øyer på 1 uke

Med start i Göteborg, via 10 herlige øyer og med mål i Ljungskile, er denne båtloffingsruten perfekt for dem som ønsker seg både storbypuls, fine bademuligheter, fredfull natur og kulturopplevelser på en og samme tur!

Start med en runde i Göteborg

Sett av noen timer i Sveriges nest største by før dere begir dere ut til øyene! Göteborg er en alle tiders sommerdestinasjon, med en rekke uteserveringer, koselige smågater og grøntområder. Her kan dere dra på oppdagelsesferd via en ny sightseeing-app, ta en tur på Liseberg – en av Europas ledende fornøyelsesparker, ta en matbit midt på gata fra en av byens mange foodtrucks, shoppe i de trendy kvarterene rundt Magasingatan, eller ta en «fika» i Haga – en av Göteborgs eldste bydeler.

Les mer om Göteborg her.

Dag 1: Vrångö

Bare en buss- eller trikketur unna Göteborg sentrum ligger Saltholmen og havgapet. Hit kommer dere med trikk nr. 11 og buss nr. 114 Ö-snabben, og fra Saltholmen hopper dere på passasjerferge 281 som tar dere ut til bilfrie Vrångö – den sydligste øya i Göteborgs skjærgård. Øya er kjent for sin vakre natur og fine sandstrender, og Vrångö omtales som skjærgårdens beste badeøy. Her er det med andre ord bare å hoppe i bikinien og ta seg en dukkert, før dere kan smake på fersk, røkt fisk på Feskeboa i Vrångö hamn eller nyte en lunsj på Skärgårdens Café. Nytt for året er Kajkantens badstueflåte, som dere kan leie i et par timer, og for øvrig er det supert å padle, fiske, gå turer, eller teste skalldyrsfiske her. Og et hett tips for overnatting er de moderne sjøbodsleilighetene på Kajkanten, som, slik navnet antyder – ligger bare et steinkast fra vannet!  

Les mer om Vrångö her.

Dag 2: Donsö og Styrsö

Ta båten fra Vrångö til Donsö (som går fire ganger om dagen i høysesongen). Da kommer dere til en vakker, kompakt øy med storslagen natur og fine bademuligheter. Vil dere ta en spasertur, bør dere gå til Radarberget som byr på fantastisk utsikt, og på Restaurang Isbolaget kan dere nyte både god mat og havutsikt. Når dere har opplevd Donsö, spaserer dere bare over broa til Styrsö – den største øya i Göteborgs skjærgård. Her finner dere sjarmerende småbutikker, restauranter og kafeer, barnevennlige badeplasser og fine sykkelmuligheter. Like ved brygga ligger Pensionat Styrsö Skäret, som med sine 13 individuelt innredde rom er et lite paradis. Bor dere her kan dere dessuten låne sykler for å utforske øya, som dere bør ta med til utsiktspunktet Stora Rös, fiskeplassen Styrsö Tången og badeplassen Utterviken, og til Styrsö Bratten. Blir dere sultne på veien, kan dere ta et stopp på Café Öbergska på Bratten, imens middagen med fordel inntas på restauranten på Pensionat Styrsö Skäret.

Se film nedenfor fra armandogaagaard.com, da de besøkte Pensionat Styrsö. Les hele deres historie her.

Les mer om Donsö her og om Styrsö her.

Dag 3: Marstrand

Ta båten fra Styrsö tilbake til Saltholmen, og dra videre til Göteborgs Centralstation. Herfra tar dere toget fra Göteborg til Ytterby, og deretter bussen videre ut til Marstrand – en sommerøy med «posht» preg. Her kan dere strene på kaja og kikke på båtene, shoppe og legge ut på turer. Er dere ute etter vind i håret og herlig utsikt, bør dere legge ut på en sykkeltur langs den 1,5 mil lange bilfrie sykkelstrekningen mellom Marstrand og Nordön og tilbake igjen. Gå heller ikke glipp av et besøk på Strandverket Konsthall og Carlstens fästning, og avslutt kvelden med en middag på en av Marstrands deilige restauranter.

Les mer om Marstrand her.

Dag 4: Tjörn og Klädesholmen

Ta båten fra Marstrand til Tjörn (M/S Drott af Dyrön går onsdager og torsdager  11.00 mellom 11. juli og 2. august - NB må forhåndsreserveres, les mer her). Tjörn er forbundet med naboøya Klädesholmen via en bro, så her kan dere nyte to ordentlige sommerøyer på en gang. Dere kan leie sykler, eller få dem inkludert hvis dere sjekker inn på det flytende hotellet Salt & Sill på Klädesholmen – hvor mulighetene for bading og krabbefiske bare er noen meter unna senga. Under sykkelturen bør dere legge inn stopp på en av Tjörns restauranter som serverer ferske, lokale fristelser fra havet, på den særegne skulpturparken Skulptur i Pilane, og på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Les mer om Tjörn her og om Klädesholmen her.

Dag 5: Härön og Dyrön

Stå opp på Tjörn, og legg ut på en dagstur til to nærliggende øyer. Fra Kyrkesund hopper dere på båten (som går hver dag, hele året) til naturreservatet Härön. Her finner du turstier fra 2 kilometer og opp til 1 mil, som tar mellom en halvtime og fire timer. Tilbake på Tjörn, tar dere båten fra Rönnäng til Dyrön – en vakker øy som byr på fine turmuligheter, salte bad, badstue, galleri, spisesteder og ville mufloner. Den fineste fotturen får dere ved å legge ut på Dyröleden – en 5 kilometer lang runde. Langs veien kan dere nyte fantastisk havutsikt, sjeldne planter og ulike bergarter, før dere vender tilbake til Tjörn for natten.

Les mer om Härön her og om Dyrön her.

Alternativ Dag 5: Orust og Käringön

Onsdager og torsdager mellom 11. juli og 2. august kan du hoppe på M/S Drott af Dyrön fra Tjörn til Orust (turen må forhåndsbookes). Det første stoppet på Orust er Mollösund, beliggende på øyas vestre side. Her finner du smale grender, sjarmerende små hus og sjøboder. Herfra kan dere senere ta båten videre til Käringön, hvor avslappende natur og vakker bebyggelse venter. Øya er både sykkel-, bil-, og moped-fri, så her har du alle forutsetninger for å finne roen. Opplev øya gjennom å tusle mellom den tettbefolkede nordre delen og den tynt befolkede søndre delen. Kveldene nytes best på en av fiskerestaurantene, og nettene tilbringes på en av øyas koselige overnattingssteder.

Les mer om Mollösund på Orust her og om Käringön her.

Rund av turen i Ljungskile

Ta båten tilbake til Orust, å gå deretter om bord på M/S Gustafsberg II, som går daglig fra Slussen på Orusts østside i høysesongen. Båten tar dere via den vakre indre skjærgården og til Ljungskile og feriestedet Lyckorna. Her kan dere beskue gamle hus, titte i koselige butikker og nyte nydelige blåskjell på Musselbaren, før dere tar fatt på hjemturen. Ønsker dere å bli over natten, bør dere sjekke inn på Villa Sjötorp – en vakker villa fra 1901 som i dag er hotell og restaurant med en unik atmosfære og økologisk profil.

Les mer om Ljungskile her.

Les mer om båtloffing og øyene i Västsverige her og Øyhopping i Göteborgs skjærgård her.

Velkommen til båtloffing i Västsverige!