Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Oversikt

Båtturer i Västsverige

Slussen, Orust, Västsverige
Foto: Roger Borgelid

Du trenger absolutt ikke å ha egen båt for å oppleve skjærgården i Bohuslän. Her gir vi deg en kjapp guide til knallgode båtturer hvor du opplever de fineste delene av kysten og kanalene, utsøkte deler av havets spiskammer og ikke minst – de beste fiskehistoriene fra ekte sjøulker!

Ljungskile – ferskere blåskjellsuppe får du ikke

Hopp om bord i M/S Märta og bli med bedriften Musselbaren på blåskjellsanking der du selv får prøve deg. Når de flere hundre kilo tunge nettene løftes opp av kranen er det på tide å høste havets frukter. På vei hjem kokes blåskjellene, og de nytes sammen med deilig tilbehør enten om bord eller når selskapet er kommet vel i land.

Lysekil – østers og blåskjelleventyr på havet

Turen starter ved Norra Hamnen i Lysekil, og deretter går ferden ut til blåskjellfarmen der du blir forklart hvordan man dyrker og høster blåskjell. Så går turen videre til en av Bohusläns få østersbanker. Østers plukkes, og deltakerne får vite alt om sorten Ostrea Edulis og blir tilbudt prøvesmaking. Deretter blir det stopp på Käringeholmen hvor blåskjellene og østersen tilberedes, åpnes og fortæres i strandkanten før båten Signe bringer alle tilbake til Lysekil igjen.

Grebbestad – østerssmaking på Everts Sjöbod

Hele 90% av Sveriges østers kommer fra Grebbestad, så hva er vel mer naturlig enn å spise dem her? Everts Sjöbod har fantastisk beliggenhet i vannkanten, og tilbyr østerssmaking både i sjøboden og til sjøs med trebåten Tuffa. Gjestene er med på å høste østersen, og lærer om de ulike sortene. Man lærer også teknikken for å åpne dem, og deretter nytes de sammen med Carnegie porter. En østerssmaking med østersåpningskurs tar cirka to timer. Og du? Everts Sjöbod tilbyr overnatting – i vannkanten det også, selvsagt.

Fjällbacka + skalldyrfiske + Göteborg – i en og samme smell

Vil du gå i Ingrid Bergmans fotspor, så reis til Fjällbacka og opplev den magiske stemningen som hviler over skjærgårdssamfunnet året rundt. Det geniale med denne fisketuren, er at den rommer både småbyidyll og storby. Altså det beste av to verdener.

Turen starter med innsjekking, middag og overnatting på Stora Hotellet Bryggan i Fjällbacka. Deretter frokost og båttur med krepsefiske og nydelig lunsj på bryggekanten dagen etter. Så bærer ferden videre til Göteborg og hotellet Gothia Towers. Der venter ikke bare herlig overnatting og en 3-retters middag med kreps som forrett. Du bor midt i storbyens vrimmel av barer og nattklubber og kan velge og vrake mellom utesteder – også på hotellet, naturligvis.

Båttur på Dalslands kanal – en av europas vakreste vannveier

Bli med på en guidet tur med klassikeren M/S Storholmen langs Dalslands Kanal og opplev Akvedukten i Håverud, nydelig natur, sjøer og elver samtidig som du inntar en herlig middag med hjemmelaget, svensk husmannskost. På sommeren trafikkerer M/S Storholmen Dalslands kanal mellom Håverud og Bengtsfors. Den rommer 100 passasjerer og er fra 1896.

Cruise på Göta Kanal med overnatting

Dette cruiset bringer deg gjennom 16 sluser, og turen går mellom Sjötorp og Töreboda. Lunsj serveres om bord, og middag og overnatting skjer i Sjötorp ved Vänern. Underveis får du innblikk i kanalmiljøer som Lyrestad, Norrqvarn, Riksberg og Hajstorp.

Svenska Västkustlinjen – ta et cruise i Bohuslän

Nå kan du ta et cruise i Bohuslän fra Strömstad til Koster, Grebbestad, Smögen, Lysekil, Marstrand og Göteborg. S/S Göteborg gikk denne ruten fra 1891 til 1965, og den gangen tok turen 12 timer. I dag tar reisen 3 døgn.

Dette Bohuslänscruiset går både vår, sommer og høst. Kystlandskapet er fantastisk vakkert uansett årstid, nemlig. Skipet Nya Skärgårdens restaurant tar 148 spisegjester, og lunsjene er akkompagnert av Evert Taubes trivelig trubadurtoner. Det finnes en 3-døgns cruise, hvor man velger om man starter eller avslutter reisen i Göteborg. Overnatting? Det gjør man på utvalgte hotell i de ulike ankomsthavnene.

Velkommen til Västsverige!


Les mer om Västsverige her