Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sarek Nasjonalpark, Sarek
Foto: Anders Ekholm/Folio/imagebank.sweden.se

Destinasjon

Bli med på et ekte villmarkseventyr i Laponia

Det finnes ikke noe bedre sted å reise til enn Laponia, i det svenske Lappland, om du ønsker å komme deg bort fra bylivet. Her kan du oppleve storslagne naturopplevelser, nordlyset og midnattssolen. Ta turen nordover for å oppleve denne arktiske region og de godt bevarte tradisjonene som står oppført på UNESCO’s verdensarvliste.
Share

Laponia består av fire nasjonalparker og to naturreservat:

Nasjonalparker:

 • Sarek
 • Muddos/Muttos
 • Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke park
 • Padjelanta 

Naturreservat: 

 • Sjaunja 
 • Stubba

Share

Den nordlige regionen av Laponia strekker seg mellom flere av de nordiske landene, men er hovedsakelig assosiert med Sverige og Finland. Dette er også hjemmet til samene, som fortsetter å ivareta sine tradisjoner med reinsdyrdrift i kombinasjon av småbruk og fiske. Samene, med sitt eget språk, kultur og skikker har bodd i dette området, som de kaller Sápmi, siden forhistorisk tid. I 1996 ble Laponia lagt til på UNECOS verdensarvliste for å beskytte den viktige kombinasjonen av unik natur og kulturelle verdier. I følge UNESCO er Laponia et av de best bevarte nomadiske områder i hele Nord-Skandinavia.

Utforsk naturen og villmarken i Laponia 

Laponia er et lite befolket villmarksområde med skoger, isbreer, fjell og enorme våtmarker på over 9400 kvadratkilometer. Nittifem prosent av Laponia er beskyttet som nasjonalpark og naturreservat. Før du begir deg ut i Laponia er det viktig å være informert, godt utstyrt og forberedt på å være i naturen. Naturum Visitor Centre er et besøkssenter hvor du kan lære mer om Laponia og den samiske levemåten. 

Det er et ekstremt klima i denne regionen, med temperaturer så lavt som -40 om vinteren og opp mot + 30 om sommeren. Samene har valgt å dele opp året i åtte sesonger, med tanke på forandringene i naturen og livssyklusen til reinsdyrene. For eksempel, trekkfuglene kommer tilbake om våren og reinsdyrflokken begynner å bevege seg til sommerbeiteområdet. I høst- og vintersesonger kommer den første snøen. Utpå sensommeren og tidlig høst, når myggen er på vei bort og bær og sopp er klar for å plukkes, er den beste tiden for lange turer til fjells. På vinteren, den lengste sesongen i nord, kan skiløpere gli over de islagte våtmarkene og varme seg opp i STF (Svenska turistforeningen) sine hytter. 

Nasjonalparkene i Laponia 

Det er fire nasjonalparker i Laponia; Sarek, Muddus/mutttos, Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke park og Padjelanda/Badjelánnda. 

 • Sarek Nasjonalpark 
  Sarek nasjonalpark har fjell høyere enn 2000 meter og nesten 100 isbreer. Parken har ingen komfortable overnattingsteder eller hotell, så kom forberedt med telt eller bo på utsiden av parken. 
 • Muddus 
  Muddus, etablert i 1942 former den østlige delen av Laponia. Parken passer for de som ønsker dagsturer eller lengre camping besøk. På sommeren finnes det oppmerkede vandreruter på nesten 50 km. 
 • Stora Sjöfallet 
  Stora Sjöfallet byr på et variert landskap og isbreer inkludert fjellmassivet Áhkká med 13 topper og 10 isbreer. Her finnes også parkens høyeste punkt på 2015 meter over havet. Parken, som også inkluderer deler av Kungsleden, ble innviet tilbake i 1909. 
 • Padjelanta 
  Reinsdyr har migrert til Padjelanta nasjonalpark i tusenvis av år og er fortsatt tiltrukket av det åpne landskapet. I dette området finner du den 16 km lange Padjelantaleden, som er en enklere vandretur som også passer for de mindre erfarne.  Nutti Sámi Siida, nær byen Jukkasjärvi, samler besøkende og reinsdyr på et avsidesliggende sted. Her kan de besøkende mate reinsdyrene eller bli med på en reinsdyr-sledetur på vinteren. På stedet finnes det overnattingsmuligheter i hytter og det er et flott sted for de som ønsker å lære mer om den samiske kulturen og smake på lokalmat. Jukkasjärvi er også hjemmet til det verdenskjente Ishotellet, som har tatt imot besøkende siden 1989.

Byliv i Laponia 

Når du trenger en pause fra gå- eller skiturer så kan du besøke byen Jokkmokk. Dette er et fantastisk sted med unike overnattingsalternativer, alt fra eksklusive hotell til telt. Her finnes det også butikker med lokal produsert mat og Samisk-designet håndverk og smykker – ofte laget av sølv og reinsdyr horn – eller fargerike broderte klær og vesker. 

Jokkmokk har et årlig vintermarked som har blitt holdt her i over 400 år. Opplev mer av den samiske kulturen på Ájtte Museum i Jokkmokk, som også har sin egen butikk og en restaurant. 

Mattradisjoner fra Lappland består hovedsakelig av sesongingredienser fra nærområdene. Vilt- og reinsdyrkjøtt er vanlig som proteinkilde, ofte servert med potetstappe og tyttebær. Det er også en stor variasjon av fisk i Lappland. Skogene byr på flere ulike bærtyper, inkludert den lokale delikatessen, multer.

Nordlys og midnattssol 

I det som kan være Europas siste villmark kan du oppleve to spektakulære naturfenomen; nordlyset og midnattssolen. Alt i et dramatisk landskap og klima. 

Det krever både tid og tålmodighet for å legge til rette for at drømmen om å se nordlyset blir virkelig. Dette er også en del av spenningen. Jo mørkere himmelen og områdene rundt er, jo større sannsynlighet er det for å få se dette magiske naturfenomenet. Nordlyset er et resultat av at sola sender ut en kontinuerlig strøm av ladede partikler, elektroner og protoner, som kolliderer med hverandre når de ankommer jordens atmosfære og avgir en energi i form av lys – nordlys og sørlys. Resultatet er ofte et grønnaktig lys som er synlig på kvelden og utover natten. Bli med på en husky- eller reinsdyrsledetur for å få muligheten til å se nordlyset, samt ta del av dette dramatiske landskapet. Dine beste sjanser for å se nordlyset er fra august til april. 

Akkurat som det kan være mørkt hele dagen på vinteren, så er det fullt dagslys i denne regionen fra slutten av mai til midten av juli. Lange kvelder blir enda lenger når midnattssolen fortsetter å skinne til langt over midnatt.