Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Øya Marstrand, Västsverige
Foto: Anna Hållams

Reisetips

Bli med til Annikas øyverden

Hvis du vil ha bølger, vind og vill natur, og en stor porsjon skalldyr, så reiser du med skipper Annika Kristensson ut til øyene Bohusläns skjærgård

En gruppe sommergjester skal fra Marstrand til Skärhamn på vestkysten av Sverige, så skipper Annika Kristensson i Gunnars Båtturer er travel. Øynene hennes er bare to smale, smilende striper under en mørk lugg med litt hvitt i.

– Jeg elsker livet her ute på øyene. Naturen i Bohusläns skjærgård med sine mange øyer, røffe svaberg, klipper, strender, små havner og mange dyr, er uendelig vakker.

– Å kunne vise tilreisende hvor vi bor og se det gjennom deres øyne, er heftig. Jeg elsker disse møtene, sier hun.

Hopp fra øy til øy

Annika kom til Dyrön like nord for Marstrand da hun var 19 år og tenkte at hun skulle jobbe her bare et par år. Men slik ble det ikke. Et par år har blitt til et liv. Hele 27 år, mann, to døtre og rederiet Gunnars båtturer, har det blitt. Da hun og hennes partner tok over Gunnars båtturer, tok hun også skippersertifikat. For skal du bo på en øy med 200 innbyggere så må du kunne gjøre det meste selv.

– Egentlig er jeg siviløkonom. Men når du skal drive et rederi er det praktisk å kunne styre båtene også. Når du bor her ute må du være femtonfiffig. Allsidig. I Gunnars båtturer er jeg involvert i alt fra bestilling til å sende faktura ved reisens slutt.

Det å ha ansvar for alt fra bestilling til opplevelse, er nøkkelen til suksess her ute og til at folk får gode opplevelser.
– Hvis det vi lager og tilbyr, ikke blir bra, så merker man det med en gang og det blir pinlig. Så vi kan ikke levere dårlig.

Annikas skjærgård ligger bare cirka en time unna det sentrale Göteborg og det er enkelt og billig å komme seg dit med offentlig transport. På noen av strekningen ut til skjærgården kan du faktisk bruke trikkebilletten som du bruker i Göteborg. Alternativene er mange. Ikke verst, eller hva?
– Noen gjester tror at det å reise til øyene i skjærgården er vanskelig. Men det er det ikke. Det går båter ut hit hver dag hele året, sommer som vinter. Du kan faktisk øyloffe mellom øyene her.

Hun er også takknemlig for at kysten er så åpen, ikke bare ut mot sjøen, men for at folk faktisk kan nyte den.
– Utenlandske gjester tror ofte at de fine stedene og strendene vi har, må være private. Men slik er det ikke. Det er åpent for alle. Det er bare å forsyne seg, sier hun. – Vær så god!

Se spekkhoggere og delfiner

Så ved siden av å transportere folk til og fra Göteborg og mellom øyene, forsøker Annika å formidle ikke bare det man ser, men også alt som er å gjøre her ute i skjærgården. Det er en fryd.

– På turene ute i skjærgården ser vi sel, delfin, sjøfugl og villsau. Nord om Käringön er det nå kommet spekkhoggere. Du kan selvsagt fiske, det er bare å slenge ut stangen fra klippene.

Det er mange steder å bade. – Mange steder er godt tilrettelagte. Kast deg uti! Men det som er skjønt, er at du kan finne deg din egen badeplass. Padle ut med kajakk, for eksempel.

Hun ramser opp badestedene: Hala, Risö, Åstol. Og mange flere. Og så er det mange fine stier å vandre langs. De noen tusen menneskene som bor ute på øyene er ikke bare bortskjemte med gode badeplasser, forteller hun. På tallerkenene kommer det blåskjell, hummer, kreps, østers og enorme rekesmørbrød. Alt trukket opp utenfor stuedøren. Det er et privilegium

– Her ute er vi riktig bortskjemte med sjømat av høy kvalitet. Vi kan dra til Tenan på Grand eller Marstrand Havshotell eller Salt & Sill. Så har du sommerkroene som byr på mye godt å spise og drikke. Om høsten er det hummer å få.

Opplev kontrastenes kyst

Når Annika skal summere opp sitt verden ett ord, må det bli «kontrast». 
– Det kan være både krevende og fantastisk å bo her. Men jeg liker det. Det er i toppene og dalene jeg opplever livet på ekte. Hvis du ikke har bunnene, hvordan skal da få toppene, spør hun.

Hva er det som er krevende her ute?
– Det er når det blåser på tvers og det er kaldt. Og det å bo på en øy krever mye planlegging.

På hennes øy bor det bare et par hundre mennesker, det er bilfritt og bare noen få butikker og en kafé. Vakkert og stille. Sommer som vinter.
– Men også det å komme ut hit i høststorm, kan være en heftig opplevelse. Nå finnes det badstuer på flere steder så da kan du få varme i kroppen selv om det er storm.

Hver dag hele året frakter hun mennesker fra Göteborg og de mange øyene i skjærgården. Hun kjenner hver klippe og bukt, havn og kro. Men selvsagt har hun et «smultronställe», et sted hun er ekstra glad i.
– Ettersom jeg er Dyrön-beboer, så må det bli her. Vi har en liten strand på Hala, hvor solen steker skikkelig på sommeren. Vinterstid er det like vakkert. På de riktig gnistrende vinterdagene, ligger havet som et speil foran oss. Da er det så stille at du kjenner det i ørene. Da setter vi oss der og drikker kaffe. Det er ingen steder som er finere

Annikas 5 badefavoritter

Skipper og rederieier Annika Kristensson i Gunnars båttruer reiser daglig mellom øyene i Göteborgs skjærgård, med utallige badeplasser. Her er hennes personlige favoritter. Du kommer deg enkelt mellom øyene med regulær Västtrafiks ferger.

  1. Hala, Dyrön – På Dyrön er det flere badeplasser, men Hala i sør er den fineste. Her finnes det en sandstrand, som kalles Rivieraen på folkemunne, trampoline, tårn og brygge med stige for dem som har vansker med å komme ut i vannet. 
  2. Risön – Her er det en fantastisk fin sandstrand, klart vann og klipper som er fine å hoppe fra. Du kommer deg lett til Risö med regulær ferge. 
  3. Risöfjorden – I denne fjorden finner du øyene Risön, Hättan og Kärrsön. Det går ferge ut til Risön og Hättan, som begge er fine for dem som er glade i å vandre og bade. Fremfor alt er det fint å padle på fjorden, hvor også mange svaner har tilhold.
  4. Södra Åstol – Dette er en ubebodd øy som du kan padle ut til. Her er det en smal lagune som åpner seg inn mot et basseng. Det er fantastisk.
  5. Lammholmesund – Her fantes det tidligere en guanofabrikk. I dag står bare havnen der båtene la til for å losse sild og restene av bebyggelsen som var her igjen. En magisk plass som nås fint med fritidsbåt, kajakk eller med fergen til Älgön som er den ene delen av sundet. Det hviler en ro over stedet som inviterer til å fundere på det livet som en gang yret her. Sundet egner seg fint for bading og det er en slette der du kan sole deg.

Velkommen til Västsverige

Västsverige byr på en herlig miks av storbyliv, naturopplevelser, mat i verdensklasse og et bredt spekter av spa- og golfanlegg. Västsverige er kontrastenes region med variert natur. På reise gjennom regionen kan du oppleve de åpne slettene i Västergötland, glatte granittklipper og sjarmerende fiskevær i Bohuslän, samt dype skoger og mange innsjøer i Dalsland.

Gå til