Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Street art by NeSpoon for No Limit Street Art, Borås
Foto: Anna Hållams

Reisetips

Borås – Västsveriges koselige kulturknutepunkt

Den sjarmerende kunstnerbyen Borås, som ligger en 50-minutters kjøretur fra Göteborg, er perfekt for en dagstur. Byen har en stadig økende samling gatekunst i verdensklasse og er kjent som Sveriges motehovedstad. Med vår guide finner du det beste byen har å by på

Street art og kunst i Borås

Du ser dem med en gang du kommer til Borås: de enorme veggmaleriene på mange av byens fasader. Noen av dem er hele sju etasjer høye. Både størrelsen og kvaliteten er imponerende, og maleriene er resultatet av gatekunstfestivalen No Limit. Den arrangeres annethvert år og har siden 2014 invitert berømte kunstnere fra hele verden til å tilføre Borås’ offentlige rom ny energi. I praksis har prosjektet gjort byen til et gigantisk utendørs galleri. Det som begynte med ulovlige veggmalerier, har nå blitt et legitimt og populært innslag i byen. Noe som også gjør at Borås skiller seg fra andre svenske byer, siden landet generelt har en svært restriktiv holdning til gatekunst. De fleste besøkende legger merke til maleriene først, men byens offentlige kunstsamling omfatter også mange andre kunstformer, fra skulpturer til installasjoner. 

Du kan se mye av denne kunsten ganske enkelt ved å rusle rundt i sentrum, men det er noen høydepunkter du bør få med deg. Et av dem er Fredrik Wretmans Bohdi, en stor byste som står i elven Viskan. Kunstneren stod selv modell for skulpturen, som umiddelbart tiltrekker seg de forbipasserendes oppmerksomhet med sin tunge, tause tilstedeværelse. Bodhi ble fullført i 2008 som en del av Borås Internationella Skulpturbiennal, et annet arrangement som bringer stor kunst til byen. Du bør også ta deg tid til å se Walking to Borås av Jim Dine. Den ni meter høye bronsestatuen er også kjent som – og forestiller – Pinocchio. 

Utenfor Textile Fashion Center står en annen perle: House of Knowledge, Jaume Plensas åtte meter høye skulptur bestående av bokstaver som til sammen danner en person. Blant veggmaleriene bør du ta deg tid til å se NeSpoons røde og hvite blondevegg i Västerbrogatan, DALeasts blå ørn på veggen på Högskolan i Borås (rett overfor Plensas House of Knowledge) og Peetas tredimensjonale maleri som tilsynelatende kommer ut av veggen på hjørnet av Järnvägsgatan og Olovsgatan.  


Shopping i Borås

Borås har lenge vært kjent som Sveriges tekstilhovedstad på grunn av sin lange historie med tekstilproduksjon. Du kan lære alt om industrien på byens tekstilmuseum, som ligger i Textile Fashion Center – om blomstringen tidlig på 1900-tallet, om nedgangstidene på 1960- og 1970-tallet da produksjonen ble flyttet til lavkostland, og om forvandlingen til den moderne, innovative og moteriktige klyngen av selskaper og skoler som holder til her i dag. Midlertidige utstillinger om alt fra haute couture og mønsterdesign til kroppsbåret teknologi stiller ofte aktuelle spørsmål og minner oss om at tekstiler kan være så mye mer enn klær. Visste du for eksempel at Gore-Tex kan brukes til å produsere kunstige blodårer? I tillegg til museet holder også Smart Textiles til i Textile Fashion Center. Denne fascinerende utstillingen viser siste nytt innen smarte tekstiler – fra sko laget med 3D-skriver til energibesparende kjoler. 

Restauranter og barer i Borås

Byen har et variert restauranttilbud som omfatter alt fra svenske klassikere til internasjonale delikatesser. Café Viskan, som ligger ved elven med samme navn, fungerer som hele byens stue. Hvis været er bra, kan du sitte på terrassen med de frodige palmetrærne. Her kan du innta lunsj eller fika – som på svensk betyr kaffepause med for eksempel kanelbolle. Til middag kan du prøve Pumphuset i Textile Fashion Center. De svenske arkitektene Stylt Trampoli har forvandlet en gammel fabrikk til en moderne ølhall og restaurant, men beholdt den unike atmosfæren. Her har de rundt 120 øltyper. Mange av dem er brygget lokalt. Et annet godt middagsalternativ er Vinci, ofte omtalt som Borås’ beste restaurant. Gjestene kommer stadig tilbake for å nyte de utsøkt tilberedte italienske, sør-amerikanske og svenske rettene og den profesjonelle servicen. 

Seks anbefalte ting du må gjøre i Borås

I tillegg til tipsene i artikkelen, har vi følgende ting du ikke må gå glipp når du besøker Borås.  

  1. Ta en spasertur i byen og oppleve Sveriges største samling av urban gatekunst 
  2. Besøk en av Sverige største dyreparker; Borås Djurpark 
  3. Utforsk de bilfrie og familievennlige sykkelveiene.
  4. Lær mer om naturvitenskap, med både ører og hender, på Navet Science Center
  5. Slapp av i den nydelige stadsparken midt i byen. 
  6. Opplev den "høytsvevende" eventyrsparken Upzone Borås.

Slik kommer du deg til Borås: 

Fra Göteborg tar du buss nr. 100 fra Åkareplatsen eller Korsvägen til sentralstasjonen i Borås. 
Billetten koster 135 svenske kroner og er gyldig i tre timer. 
Turen tar i underkant av en time, og det er vanligvis tre avganger per time – iblant flere. 

Les mer om kollektivtransport her 

Velkommen til Västsverige

Västsverige byr på en herlig miks av storbyliv, naturopplevelser, mat i verdensklasse og et bredt spekter av spa- og golfanlegg. Västsverige er kontrastenes region med variert natur. På reise gjennom regionen kan du oppleve de åpne slettene i Västergötland, glatte granittklipper og sjarmerende fiskevær i Bohuslän, samt dype skoger og mange innsjøer i Dalsland.

Gå til