Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
Foto: Miriam Preis

Oversikt

Fra bord til bord i Skåne

Skåne har enormt med kulinariske fristelser. På denne spektakulære rundreisen serverer vi deg regionens beste gårdsbutikker, vingårder, kafeer og restauranter. Så fabelaktig gode, at de er verdt en omvei. Og i mange tilfeller – en egen reise!

Glitrende gårdsbutikker og saluhaller

Poenget er at uansett hvor du er i Skåne, eller uansett hvor du drar hen i Skåne – så fins det knallgode kulinariske opplevelser rett i nærheten. Tre av regionens fineste Saluhaller finner du i Malmö, Höganäs og Lund. De er topp matattraksjoner om du skal fylle en piknikkurv, eller bor på campingplass eller har leid en hytte for sommeren. Green Matmarknad i Malmö har Skandinavias største utvalg av økologiske produkter. I Höganäs Saluhall kan du kjøpe kjøtt, frukt, grønnsaker og tilbehør over disk, og hallen har en restaurant. I Lunds Saluhall kan du ta en kjapp kaffe, spise lunsj og unne deg en bedre middag. Eller du kan fylle handlekurven med fersk fisk, kjøtt, ost, sauser, sennep, delikatesser og desserter og stelle i stand et festmåltid når du kommer hjem.

På den trivelige gårdsbutikken Kullalamm i Skäret fins det lammekjøtt, lammeskinn og tilbehør, pluss grønnsaker og lokale spesialiteter. Elsker du oster? Soldattorpets Mejeri i Hyby har nydelige oster laget av melken fra kuer som gresser på gården, mens Nyrups Osterias hjemmelagde oster i Höör er lagd med kjærlighet.

Vil du gjøre gårdsbutikk-besøket til en dagstur, så reis til Ängavallen i Vellinge. Der fins det park, restaurant og kafé, og alle produkter som selges i butikken er 100 % økologiske. Og gå for all del ikke glipp av gårdsbutikken i Kivik der eplehagene møter Hanöbukten. Her ble de første epletrærne plantet i 1888, og årlig besøker 200 000 personer stedet. I gårdsbutikken kan du shoppe hele sortimentet til lave priser – som eksempelvis eplemost, chutney, syltetøy og marmelader pluss salsa og dessertsaus. På Restaurang Kärnhuset fins det lunsj, og på Stinas Café serveres kaffe og hjemmebakte kaker. Museet Eplets Hus er Kiviks kunnskapshus som rommer aktiviteter for både store og små. Her får du tips på hvordan du lager eplecider og most selv, og ikke minst hvordan du dyrker frem de beste eplene!

Skånes råeste restauranter

Häckeberga Slott hviler stolt på en av Häckebergasjøens syv holmer i et av Skånes vakreste naturområder. Slottet er i senrenessansestil, og ble oppført i 1875. Tar du en spasertur i skogene rundt slottet ser du ofte både rådyr og rovfugl – til tross for den korte avstanden på 30 minutter til Malmö og 20 minutter til Lund. På dette kjøkkenet briljerer kokkene med skånske råvarer, og da gjerne av den sorten som er hentet på nabogårdene samme dag.

Mange av Sveriges beste kokker kommer fra Skåne. Og det er kanskje ikke så rart, med tanke på det inspirerende råvaresortimentet som fins lett tilgjengelig så å si rundt hvert eneste hushjørne. Uansett – på Skånes beste restauranter er maten som oftest basert på lokale råvarer. På populære Bastard Mat Vin i Malmö er de glade i både dyr og rotfrukter. Hva du kan forvente? Hode til hale kokkelering og sjenerøse porsjoner servert i et uhøytidelig, herlig miljø. Kokkene benytter helst økologiske råvarer fra lokale produsenter, og drikkemenyen er full av naturlige viner og øl fra små bryggerier. Menyen skiftes ut daglig, men det er et must å unne seg signaturretten Plankan: Den består blant annet av paté, pølser, rillette og stedets hjemmebakte surdeigsbrød.

Drar du videre til Tomelilla, finner du stjernekokken Daniel Berlins Krog som har høstet strålende kritikker i blant annet The Independent. Restauranten har 2 stjerner i Guide Michelin og den ligger landlig til, og det du får er svensk gastronomi på sitt beste. Samtlige råvarer er lokale, og gjennom 12 retter fås et unikt innblikk i nærmiljøets ressurser. Beliggenheten gjør at mange bestiller måltidet og overnattingen samtidig, og det hender faktisk at selveste Berlin kjører gjestene tilbake til hotellet når middagen er over.

Det fins rundt 150 slott i Skåne, og to av de beste å spise på er Sofiero Slott og Häckeberga Slott. Sofiero Slott har ikke bare en av Europas vakreste slottsparker – her finner du faktisk en gourmetrestaurant også. Maten holder høy kvalitet, og gjestene har utsikt over Öresund mot Danmark. På Sofiero kommer kokkenes kjærlighet til lokale råvarer godt til syne, og menyen endres i takt med årstidene. Nydelige viner, fersk fisk fra hav og elver, vilt fra skogene rundt og slottets egne grønnsaker sørger for en måltidsopplevelse som står til gull.

Erobre Skåne med piker, vin og sang

De som er glad i god mat, lar seg ofte friste av et glass vin også. For mange er det overraskende at Skåne har over 20 vingårder. Men det milde klimaet her helt sør i Sverige sørger for at hundretusener av flasker med smakfulle viner, musserende og dessertviner produseres hvert år. På Hällåkra Vingård produseres det inntil 10 000 liter vin årlig; både rødvin, hvitvin, musserende bobler og dessertviner. Mikroklimaet rundt vingården ved Östersjøen sørger for en frisk, fruktig og syrlig karakter. Hit kan du dra og prøvesmake gårdens viner, delta på en guidet tur blant vinstokkene og smake på delikatesser fra lokale produsenter. På vingården Nordic Sea Winery ved Simrishamn kan du delta på en guidet tur som gir innblikk i vinens vei fra drue til glass, og avrunde besøket i stedets vinbar. Nordic Sea Winery arrangerer rene vinsmakinger, men de har også en restaurant som serverer retter basert på sesongens råvarer – tett fulgt av egne spesialiteter i glassene, selvsagt.

Arilds Vingård har sjarmerende gårdsbygninger fra 1700-tallet, og ligger rett i nærheten av Kullaberg. Vindruene som trives her, er Solaris, Cabernet Cortis, Pinot Noir, Chardonnay og Sauvignon Blanc. På sommeren arrangerer gården kurs og vinsmakinger, og du spiser og drikker godt på restauranten deres. Blir du skikkelig fascinert, kan du dra tilbake på høsten og delta på druehøstingen.

Michelin-restauranter

Vollmers (2 stjerner) er et modere gjestgiveri på Gamla Väster midt i Malmö. Kjøkkenet jobber ivrig med å sette sammen klassiske skånske råvarer med moderne matlagningstekniker for å kunne presentere Skånes ulike årstider. I prinsipp så kommer alt som serveres på Vollmers fra en 12 mils radius fra Malmö.

Daniel Berlin Krog (2 stjerner) finner du i Skåne Transås, en liten by på Österlen. Med nærproduserte råvarer fra lokale leverandører inspireres restauratøren Daniel Berlin i sitt sesongtilpassede mathåndverk med smak og duft av både franske og svenske mattradisjoner. Og det vakre med maten er at det finnes en historie bak det som serveres på tallerkenen foran deg, en historie fra et sted i de österlenske omgivelsene.

Bloom in the park (1 stjerne) finner du i Malmös største park, Pildammsparken, i noe som mest likner en hytte fra 40-tallet. Den diskrete utsiden avslører ikke at du snart trår inn i et hav av bladgull som leder til en restaurantdel i hvitt og pastell. Noen meny finnes ikke, her serverer kjøkkenet sesongens råvarer. Resultatet er både overraskende og spektakulære komposisjoner tiltalende for alle sansene, ikke minst smaken!

White Guides pekepinn til glimrende kafeer

White Guide er Sveriges eget svar på Michelinguiden, og den anbefaler hele 141 velsmakende restauranter og kafeer over hele Skåne. Vi har nevnt et knippe av restaurantene ovenfor. Om du vil ha en kjapp kopp kaffe, mindre måltider og kortere kakestopp, gir vi deg highlight-listen over de beste kafeene her.

Alle som har vært i Sverige kjenner til fikakulturen – den der svenskene tar seg en kaffepause med en liten kakebit midt på dagen. I Skåne blomstrer denne kulturen, og dessuten er regionen kjent for å lage noen av landets beste kaker. Ikke gå glipp av konditoriet Olof Viktors på Österlen, Pâtisserie David i Malmö, St. Jakobs steinovnsbakeri i Lund eller ærverdige Flickorna Lundgren på Skäret. Skåne er også et paradis for rene kaffeelskere: Gå for Lilla Kafferosteriet og Solde i Malmö, Koppi i Helsingborg, Söderberg & Sara i Ystad og Love Coffee i Lund.

Når det gjelder fantastisk gode kafeer i tradisjonell form, er utvalget i Skåne enormt. I Båstad bør du smake på eplemarengskaken på Café Killerød. Eller stikke innom den 25 år gamle klassikeren Bäckdalens Café og Orangeriet. I Falsterbo er det Kust Café i New England stil som er stedet å gå. Og i Glemmingebro på Österlen dukker navnet Olof Viktors Bageri och Café nok en gang opp. På Drömbageriet i Gärsnäs bys du på både kunst og kaker, mens Fahlmans Konditori i Helsingborg er hundre år gammelt og serverer alt fra rekesmørbrød til smektende kaker. Og i den trivelige shoppingbyen Kristianstad bør du stikke innom smakfulle Conditori Duvander.

Malmö er et kapittel for seg. De som vil spise vegansk kan velge Kafé Agnez. Varme smørbrød og dansk småsnacks fås på Coffee Maniac, og på Dolce Sicilia får du byens beste is! Mer søtt? På Konditori Hollandia er moussekaken med pasjonsfrukt en spesialitet. Og er det fint vær, så dra til Slottsträdgårdens Kafé på Malmöhusvägen der du serveres god mat og rykende varm kaffe.

Vel ute av storbyen igjen, kjøres det økologisk på Mandelmanns Trädgårdar i Simrishamn. I Skanör finner du en italiensk mester på Da Aldo Gelateria Bar Enoteca, og på Café Madam Blå i Skåne Tranås er det en fransk-svensk duo som briljerer. Tar du en dagstur til sykkeløya Ven 30 minutter utenfor Landskrona skal du besøke Pumpans Café & Restaurang som serverer økologiske retter i en vakker hage. Og har du reist til Ystad, kjent for detektiv Wallander og en anselig mengde antikvitetsbutikker, skulle det bare mangle at du ikke unner deg en velfortjent kakepause på velrenommerte Söderberg & Sara Bageri!

Velkommen til Skåne!