Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Skeppsholmen, Stockholm
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Oversikt

Bydeler i Stockholm

Stockholms skjærgård med sine 30 000 holmer, skjær og øyer er fantastisk å oppleve. Men visste du at selve hovedstaden er bygd på 14 øyer? Bydeler som Gamla Stan, Östermalm, Södermalm, Kungsholmen, Birkastan, Gärdet og Vasastan har alle sitt særpreg når det gjelder severdigheter og arkitektur. Fellesnevneren er at de er eventyrlige å rusle rundt i.

Bydelen som utgjør selve city heter Norrmalm, og det er her kjente steder som Dramaten, Cafe Opera og Grand Hôtel ligger. Norrmalm er selve sentrum for shopping og fornøyelse i hovedstaden, med Stureplan som det mest aktive strøket.

Eksklusivt på Östermalm

Kort vei unna ligger Östermalm, Stockholms eksklusive bydel. Her kryr det av flotte restauranter, barer, klesforretninger og antikvitetsbutikker, og midt oppi det hele ligger den berømte Saluhallen der mat og råvarer fra alle verdens hjørner ropes ut over disk. Her ligger også Historisk Museum som rommer gjenstander fra steinalderen og frem til 1500-tallet. Området mellom Stureplan og de eksklusive shoppinggatene Nybrogatan og Grev Turegatan er de mest pulserende delene av Östermalm.

Kulturbebyggelse på Södermalm

Bydelen Södermalm er proppfull av gode kafeer og spisesteder, og atmosfæren er ledig. Her fins det flere vakre bygårder og miljøer fra 1800-tallet. Kulturbebyggelsen i Fjällgatan er fredet, og herfra er det nydelig utsikt over hovedstaden. Södermalms midtpunkt er Götgatan, og både den og Hornsgatan er populære shoppinggater. Svenskene har gjort det enkelt – på Södermalm er det SOFO, altså strøket sør for Folkungagaten og området rundt Mariatorget som er mest interessant for turister.

De siste årene har også Kungsholmen seilt opp som et spennende strøk med massevis av barer og utesteder. Mesteparten av arkitekturen på Kungsholmen er fra 1930-tallet, hvor en finner flere velbevarte kvartal med bygninger i stram, funksjonell stil.

Sjarmerende røre i Gamla Stan

Gamla Stan er Stockholms kanskje mest sjarmerende bydel. Trange, brosteinsbelagte gater med et hav av skjønne kafeer og spisesteder setter tonen. I tillegg florerer det av lekre småbutikker. Det er her du finner severdigheter som Det Kongelige Slott, Riddarhuset og Nobelhuset, og her opplever du hvordan hovedstaden så ut i gamle dager.

Det samme gjelder Riddarholmen, som ligger på en øy like ved Gamla Stan. Her er Nord-Europas best bevarte samling av middelalderbygninger.

Vasastan grenser til både Norrmalm, Kungsholmen og Östermalm. Sveavägen, Odengatan og St. Eriksgatan er hovedgatene, og Astrid Lindgren bodde i dette strøket i over 60 år. På Odenplan og i kvartalene rundt fins det mange trivelige småbutikker og kafeer.

Moderna Museet på Skeppsholmen

Skeppsholmen er en øy i Saltsjön som har broforbindelse med Norrmalm – altså city. Hovedattraksjonen på Skeppsholmen er Moderna Museet som har en unik samling av fotografier, skulpturer og malerier, og også verker av Picasso. Livet i Stockholm har vokst seg ut fra sentrum og nå bobler det i de ulike bydelene. Mangfoldet av både restauranter, kroer, barer, gallerier og museum er spennende og gir visitten til hovedstaden en ny dimensjon.

Stockholm – Sveriges vakre hovedstad

Stockholm er en by med kontraster. Trender innen musikk, design, fashion og teknologi er født her, og verdensomspente innovasjoner er oppfunnet her. Hovedstaden har også en rik historie bestående av spennende arkitektur, museer, slott og den middelalder-urbane kjernen i Gamla Stan.

Gå til