Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Styrsö, Västsverige
Foto: Beatrice Törnros

Reisetips

Bynære skjærgårdsperler - Styrsö og Vrångö

I Göteborgs skjærgård finnes det flere magiske øyer, men det er to øyer som skiller seg ut fra mengden: Styrsö og Vrångö. Det kan være vanskelig å forestille seg at disse to idylliske øyene ligger så nærme en storby - men Göteborg er ikke langt unna.

Langs med Göteborgs kyst bretter skjærgården seg ut som et perlekjede med øyer. Til sammen ligger det rundt 20 øyer her, alle sjarmerende og idylliske på hver sin måte. Mange av dem, Styrsö og Vrångö inkludert, er helt bilfrie. På øyene tar du deg frem til fots, med sykkel eller moped. Bytt ut en dag med byliv mot en dag i et fantastisk skjærgårdsmiljø - opplev roen, nyt skalldyr rett fra havet på svabergene og avslutt med et forfriskende bad i havet. 

Slik kommer du deg hit

Syrsö og Vrångö ligger en kort tog- og båttur unna sentralstasjonen i Göteborg. Hopp på buss Ö-snabben 114 eller trikk 11 ved Brunnsparken og ta den til Saltholmen. Her bytter du til ferge 282 til Styrsö eller ferge 281 til Styrsö/Vrångö. Hele reisen tar 48 respektive 57 minutter og du kan reise hit året rundt. 

Styrsö

Styrsö er den største øya i Göteborgs skjærgård og er en av øyene som har et større tettsted med mange fastboende. Avstandene på Styrsö er små, veiene er smale og bebyggelsen idyllisk. På øya finnes det flere turmuligheter og naturstier som tar deg helt ut i havgapet og til utsiktsplasser med en herlig utsyn over skjærgården. Fra øyas høyeste punkt, Stora Rös, kan du nyte en storslagen utsikt over hele Göteborgs skjærgård. 

Fasaden, innredning og de personlige detaljene - et besøk på pensionat Styrsö Skäret er som å reise tilbake i tid. Hvert rom er har unik innredning og pensjonatet ligger rett ved vannkanten. Utsikten over havet fra matsalen og terrassen er helt fantastisk. I restauranten spiser du godt og menyen består av klassiske svenske retter, hvor fisk og skalldyr har en sentral plass. 

En annen perle på Styrsö er cafe Öbergska. Slå deg ned i Trädgården/hagen med en god Fika, kanskje spill en rundt Boule, eller nyt sommerkvelden til herlig live-musikk. Her finner du også en egen Gin & Tonic-bar. 

Vrångö

Vrångö er den sydeligste øya i skjærgården med fastboend, og er kjent for sin vakre natur og ypperlige bademuligheter. Omgivelsene byr på en blanding av Hallandske sandstrender og bohuslänske klippestrender. Her vokser sjeldne planter og blomster, og småøyene og skjærene rundt øya er en yndet hekkeplass for skjærgårdsfugl. Øya er rett og slett en unik naturperle i Göteborgs skjærgård. 

Vrångös gamle utkikkspost for Losene er også helt klart verdt et besøk. Før i tiden satt Losene og speidet etter fartøy som trengte hjelpe inn til Göteborg. I dag byr plassen på en panoramautsikt mot blant annet Vinga fyr, Ökerööarna og fastlandet. Ta med piknikkurven ut hit på varme sommerdag og nyt de fantastiske omgivelsene. 

På vestsiden av Vrångö ligger Kajkanten. Her bor du behagelig i moderne og idylliske rorbuer med alt du trenger for å nyte skjærgårdslivet. Ønsker du å maksimere opplevelsen hopper du ombord i Kajkantens badstue-flåte eller leier en havkajakk og padler ut i skjærgården. 

Når båten legger til og du kommer i land på Vrångö møtes du av den sjarmerende Skjærgårdens café. Her ligger det en restaurant, kafé og iskiosk. Og det beste av alt er at du har havet rett ved beina.  

Ikke gå glipp av: 

  • Brännholmsviken - en vakker bukt på Styrsös sørlige side. Her det rolig og stille, langt fra bebyggelse og du kan få en avkoblende stund for deg selv. 
  • Fiskeboa på Vrångö - kjøp med deg en pose med ferske reker for å nyte på svaberget eller slå deg ned i den innglassede uteserveringen og spis i ro og mak med utsikt over havnen. Ferskere og mer lokal fisk og skalldyr skal du lete lenge etter. 
  • Isbolaget Donsö - vandre over broen fra Styrsö til den lille fredlige øya Donsö. Lengst ut på piren i Donsö havn finner du et renovert islager og her kan du i dag nyte et godt måltid. I år blir det også mulig å overnatte her. 
  • Besøk Styrsö og Vrångö året rundt - øyene er magiske på sommeren, men de er minst like fantastiske å besøke på våren, høsten og vinteren. Landskapet forvandles og du kan oppleve en stillhet og ro som du ikke finner mange andre steder. På restaurantene serveres det julemat og har du ikke testet et vinterbad kan du gjøre det også!