Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Carl Larsson Gården, Dalarna
Foto: Carl Larsson Gården

Svenske ikon

Carl Larsson-gården – Dalarna

”Det er rundt dette stedet jorden snurrer – så merkverdig er den.” Carl Larsson 1918.

Carl Larsson var og er en av Sveriges mest kjente og elskede kunstnere. Han bodde og arbeidet både i Frankrike – der han inngikk i det europeiske kunstnerkollektivet – og i Sverige, men var trofast mot Dalarna på slutten av 1800-tallet og frem til sin død i 1919. Gården der han bodde sammen med sin kone Karin, er et allkunstverk som paret skapte sammen. 

Carl Larsson-gården har en lang og spennende historie og er en del av Verdensarven Falun. Gården ligger i idylliske Sundborn bare 10 minutters biltur fra Falun. Carl Larsson syntes at Sundborn minnet om en fransk by og etter et besøk hit er det lett å forstå hvorfor han trivdes så godt akkurat her.

Velkommen til Sveriges mest elskede hjem

Carl Larsson-gården i Sundborn er et ikon innen svensk interiør og familieliv. Gården vises daglig frem med guidede turer der besøkerne får vite mer om det verdensberømte kunstnerparet, kunsten, kjærligheten og deres barn og andres unger – alle er velkommen til Carl Larsson-gården. I høysesongen på sommeren har gården også guidede turer for barn hver dag. Barna får bli med på en magisk reise tilbake i tid ved å gå på en morsom tur gjennom huset og gjøre spennende oppdagelser. Ettersom antall plasser er begrenset anbefaler vi å forhåndsbestille denne barneturen.

Besøk den gjenskapte hagen

Carl og Karins gjenskapte hage eksploderer i farger, former og liv. Hagen kjenner vi godt igjen fra Carl Larssons berømte malerier der den rufsete og villfarne hagen er avbildet i nesten alle verk skapt av kunstnerparet. Blomsterbedene er fylt til randen av ulike farger, unike hagemøbler skaper spesielle hagerom og den franskinspirerte kjøkkenhagen byr på en godbit både for øyne og gane. Lilla Hyttnäs i Sundborn er stedet der livet, kjærligheten og blomstene vokste seg så store at de kom til å påvirke et helt folk.

Konsthallen Kvarnen

Konsthallen Kvarnen ligger ved Carl Larsson-gården og er en kunsthall hvor utstillinger relatert til Carl Larssons liv på ulike måter vises. I sommer vises utstillingen "Den okände Carl Larsson. Utstillingen er en fortelling om "hele" Carl Larsson og hva som måtte til for å skape en av Sveriges største kunstnere. 

I år er det 100 års siden Carl Larsson døde i sin "etsarstuga" som lå Blindgaten i Falun, men kunsten hans fortsetter å påvirke oss i dag. Carl Larsson er en ekte influencer, som fortsatt er moderne. I sammenheng med jubileumet blir det arrangert utstillinger, workshops, kunstvisninger, foredrag, konserter, byvandringer og mye mer. Ta turen til Dalarna og opplev verkene til en av sveriges mest kjente og kjære kunstnere. Her finner mer informasjon om jubileumet

Les mer om Carl Larsson-gården.

Velkommen til Dalarna!