Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sponsored by
Carl Larsson Gården, Dalarna
Foto: Carl Larsson Gården

Svenske ikon

Carl Larsson-gården – Dalarna

”Det er rundt dette stedet jorden snurrer – så merkverdig er den.” Carl Larsson 1918.

Carl Larsson var og er en av Sveriges mest kjente og elskede kunstnere. Han bodde og arbeidet både i Frankrike – der han inngikk i det europeiske kunstnerkollektivet – og i Sverige, men var trofast mot Dalarna på slutten av 1800-tallet og frem til sin død i 1919. Gården der han bodde sammen med sin kone Karin, er et allkunstverk som paret skapte sammen.

Carl Larsson-gården har en lang og spennende historie og er en del av Verdensarven Falun. Gården ligger i idylliske Sundborn bare 10 minutters biltur fra Falun. Carl Larsson syntes at Sundborn minnet om en fransk by og etter et besøk hit er det lett å forstå hvorfor han trivdes så godt akkurat her.

Velkommen til Sveriges mest elskede hjem

Carl Larsson-gården i Sundborn er et ikon innen svensk interiør og familieliv. Gården vises daglig frem med guidede turer der besøkerne får vite mer om det verdensberømte kunstnerparet, kunsten, kjærligheten og deres barn og andres unger – alle er velkommen til Carl Larsson-gården. I høysesongen på sommeren har gården også guidede turer for barn hver dag. Barna får bli med på en magisk reise tilbake i tid ved å gå på en morsom tur gjennom huset og gjøre spennende oppdagelser. Ettersom antall plasser er begrenset anbefaler vi å forhåndsbestille denne barneturen.

Besøk den gjenskapte hagen

Carl og Karins gjenskapte hage eksploderer i farger, former og liv. Hagen kjenner vi godt igjen fra Carl Larssons berømte malerier der den rufsete og villfarne hagen er avbildet i nesten alle verk skapt av kunstnerparet. Blomsterbedene er fylt til randen av ulike farger, unike hagemøbler skaper spesielle hagerom og den franskinspirerte kjøkkenhagen byr på en godbit både for øyne og gane. Lilla Hyttnäs i Sundborn er stedet der livet, kjærligheten og blomstene vokste seg så store at de kom til å påvirke et helt folk.

Konsthallen Kvarnen

Konsthallen Kvarnen ligger ved Carl Larsson-gården og er en kunsthall hvor utstillinger relatert til Carl Larssons liv på ulike måter vises. I sommer vises utstillingen "Mellom bjerk og bambus" hvor kunstneren Gunnar Kaj skaper et møte mellom Dalarna og Japan - og noen ganger regelrette kollisjoner mellom disse to verdener. Carl Larsson var i en periode meget influert av den japanske kunsttradisjonen og uttalte "...som artist er Japan mitt fosterland. Japanerne er i øyeblikket jordens eneste virkelige artister"

Les mer om Carl Larsson-gården.

Velkommen til Dalarna!