Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Dalahester, Dalarna
Foto: Amanda Westerbom/imagebank.sweden.se

Svenske ikon

Dalahesten

Den oransjerøde trehesten er et klassisk ikon fra Dalarna. Hvor enn du er i verden og ser en dalahest så tenker du sikkert på Sverige, da noe mer typisk svensk knapt eksisterer.

Forgjengeren til vår tids dalahest ble født på 1700-tallet da skogsarbeiderne satt ved ilden etter en lang dags arbeid. Under mørke vinterkvelder koblet mange av dem av med å spikke. Ofte ble det en hest de lagde, hesten var jo en trofast arbeidskamerat både i skogen, og på åker og eng. Trehestene ble leker for barna hjemme i byen.

Under 1800-tallet ble det vanlig at hesten ble malt med mønster inspirert av dalmalerier.

I 1939 gikk ferden videre ut i den store verden når dalahesten tok steget opp på den store scenen i forbindelse med verdensustilligen i New York. I 2010 skjedde det igjen når to store dalahester markerte inngangen til den svenske paviljongen ved verdensutstillingen i Shanghai.

Den ekte dalahesten lages bare i Dalarna. Ta et besøk til Nusnäs og se hvor dette svenske nasjonalsymbolet blir til. Her kan du til og med få male din egen dalahest!

Flere småbyer i Dalarna har en hest som symbol, mest kjent utover Morahesten fra Nusnäs er kanskje den gule Leksandshesten og den grå Rättvikshesten.

Les mer om Dalahestens historie.

Les mer om hvordan Dalahesten lages.