Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Fiske i Värmland
Foto: Øyvind Lund

Reisetips

De beste fiskevannene i Värmland

Like over svenskegrensen finner du et fiskeeldorado med hundrevis av gode fiskevann. - Det kommer folk fra hele Europa for å fiske her.

Er du interessert i å fange store gjedder som gjør seg bra på bilder er Värmland en flott fiskedestinasjon

- Det finnes mye bra fiskevann i Värmland. Jeg har nok fisket i et hundretalls av dem, sier Linus Storm.

Linus er en aktiv fisker, og har drevet med konkurransefiske de siste 5-7 årene. Han forteller at predatorfiske - fiske etter rovfisk som gjedde, abbor og gjørs - lenge har vært populært i Sverige og at det er en økende interesse blant nordmenn.

Hans tips til nordmenn som vil utforske fiskevannene i Värmland er å komme innom Sportsringen i Charlottenberg eller Töckfors. Linus er selv butikkeier på Sportringen, og forteller at de har kyndig personale som kan gi gode råd til fiskeinteresserte og sportsfiskere.

- Vi kan gi deg tips om hva som gjelder akkurat når du tar turen. Vi har også et av Värmlands bredeste sortiment i butikken, og vi har bra kontroll på predatorfiske, sier Linus.

Topp 5: De beste fiskevannene i Värmland

Vänern

I hjertet av Värmland finner du Vänern, Sveriges og en av Europas største innsjøer.

- Gjeddefiskere fra hele Europa kommer til Vänern, for her kan du fange stor gjedde. Fiskere fanger gjedde opp mot 14 til 16 kilo hvert år. Vänern er et veldig fint fiskevann, og har all ferskvannsfisk - eksempelvis gjedde, gjørs, abbor, ørret og laks.

På Vänern er det gode muligheter for trolling.

Anbefalt overnatting nær Vänern:
Nordic Camping Mörudden på Hammarö ligger rett ved vannet. Ta en tur innom restauranten Möruddens Brygga som ligger i vannkanten - her serveres blant annet deilig fisk og rekesmørbrød. Andre gode alternativer til overnatting er Karlstad Swecamp Bostadbaden, der du kan leie fiskebåt med motor, og nydelige Duse Udde.

Glafsfjorden

Litt nærmere grensen finner du Glafsfjorden som er en stor innsjø der det er bra fiske for abbor, gjedde og gjørs. De fleste ferskvannsfiskene finner du i innsjøen, men er du heldig kan du dra opp en gjedde på over 15 kilo. Det er ikke tillatt å fiske i rennende vann.

Anbefalt overnatting nær Vänern:
Arvika Swecamp Ingestrand ligger naturskjønt til ved Glafsfjorden fire kilometer fra Arvika. Campingplassen tilbyr gunstige fiskepakker der du kan få tilgang til motorbåt, fiskekort, anker og flytevester. Også Arvika Kanotcenter tilbyr gode fiskepakker med overnatting, båt, fiskekort, kart og flytevester inkludert i prisen.

Bysjön

Like ved Charlottenberg finner du en bra innsjø som er lettfisket. Her er det bra fiske på abbor, gjørs og gjedde med god størrelse.

Anbefalt overnatting nær Bysjön:

Charlottenberg Camping & Stugor ligger på Haganäset er en fin campingplass som ligger naturskjønt ved Bysjön. Her kan du også leie båt og kjøpe fiskekort og kart. Andre gode alternativer er Valfjällsbyn og Fredros Adventure Center.

Foxen

I nærheten av Töckfors finner du Foxen, som er kjent som et av de beste gjeddevannene i Europa. Årlig kommer det turister fra Sentral-Europa for å fiske der.

- Ryktene sier at verdens største gjedde finnes i Foxen. Det er hit mange drar for å slå rekorder, sier Linus.

Foxen henger sammen med Store Le som er en innsjø som befinner seg mellom Norge og Sverige.

Anbefalt overnatting nær Foxen:

Töckfors Camping & Fritid er en fin campingplass i vannkanten, og her kan du kjøpe fiskekort. Andre gode alternativer er Nordmarkens Kanot Center og Glaskogen. Vil du bo mer bekvemt kan Best Western Hotel Årjäng anbefales.

Ränken

Mellom Bysjön og Glafsfjorden finner du Ränken som er et skikkelig storfisk-vann kort vei fra grensen.

Anbefalt overnatting nær Ränken:

Her anbefaler Linus at du tar inn på Hälle Fiskecamp, der du kan låne båt og få god veiledning. Andre gode alternativer er Hotell Charlottenberg og Guesthouse Eleven.

Fang og slipp ut igjen storfisk

I Norge har det lenge vært en sterk tradisjon for å høste fra naturen, men når det gjelder predatorfiske eller generelt fiske etter storfisk anbefales det sterkt å sette ut fisken igjen. Såkalt Catch and release-praksis har lenge vært vanligere i andre land.

- En ting er argumentene for å bevare bestanden og sørge for godt sportsfiske, men dessuten er ikke store gjörs gode matfisker. En stor gjörs har vært i vannet i kanskje 15-20 år og smaker ofte litt harsk. Fisker du for å spise, er den beste matfisken på mellom 1,5-2,5 kilo, sier Linus.

Husk fiskekort og følg lokale råd 

Husk å kjøp fiskekort - det koster nesten ingenting. For eksempel koster en uke med fiske på Glafsfjorden 80 svenske kroner. Du kan enten kjøpe fiskekort på nettet eller for eksempel campingplasser i nærheten. 

Det finnes en rekke regler som du bør sette deg inn i, blant annet er fisking i rennende vann forbudt på Glafsfjorden. Det er også ulike regler for når fisken skal slippes ut, og det finnes også perioder der fisking ikke er tillatt i enkelte områder. 

- Det er bare å komme innom Sportringen, så kan vi gi deg noen råd før du begynner jakten på drømmefisken, sier Linus.

Husk å handle på vei hjem

På veien hjem kan du spare mye på å legge handleturen innom Töcksfors Shoppingsenter som i år åpnet 9000 nye kvm. Her finner du et bredt utvalg av butikker og en av Sveriges aller største matbutikker med et mildt sagt fantastisk vareutvalg. Kjøpesenteret kan by på over 1100 gratis parkeringsplasser i oppvarmet parkeringshus med flere ladestasjoner til elbiler. .

Et annet alternativ for rimelig grensehandel er Charlottenbergs Shoppingsenter, hvor du finner over 60 butikker med over 2500 gratis parkeringsplasser. I påsken blir det flere ekstra gode tilbud og påskeharen løper rundt på senteret og deler ut godteri til barna. På sentere finner du blant annet Nordens største dagligvarebutikk: Hypermat, samt en av verdens største godteributikker: Gottebiten.

Det er dessuten gode fiskebutikker og herlige restauranter om du vil ha deg en matbit!

Velkommen til Värmland!

Looking across Lake Fryken is a rainbow, forest, a church steeple and a barn.

Velkommen til Värmland

Regionen Värmland ligger vest i Sverige, og i det vestre hjørnet grenser den til Norge. Her har du det gøy med familien i vakker natur. Värmland er en kjempestor naturattraksjon, med 10.000 sjøer som ligger spredt rundt om i det skogskledde landskapet.

Gå til