Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Restaurant Furillen, Furillen, Gotland
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Reisetips

De regionale smakene fra Sverige

Sverige er et stort land med varierende geografi og klima, som har gitt grobunn for en utrolig variert matkultur.

Det svenske kjøkken er preget av bærekraftighet og lokale råvarer av høy kvalitet. Reiser du fra sør til nord vil du oppdage mange forskjellige typer mat, som alle er verdt å prøve for deres unike karakter. Her kommer en introduksjon av den svenske matkulturen fra Malmö, Gotland, Sundsvall, og Høykysten.

Malmö - stedet hvor toppkvalitets råvarer og internasjonale påvirkninger møtes 

I provinsen Skåne sør i Sverige har en distinkt kulinarisk identitet vokst frem på grunn av deres ypperlige lokale råvarer som fisk og kjøtt. I Skånes hovedstad Malmö har den internasjonale befolkningen tatt med seg alle verdens smaker til den lokale matkulturen. Byen bugner av restauranter med lokale spesialiteter og internasjonale herligheter. 

Området Möllevangen eller bare Möllen, som de loke kaller den, har en høy tetthet av restauranter fra alle verdens hjørner. Steder med smaker fra Tyrkia og Midt-Østen blander seg med sushirestauranter og falafel-steder. Spicy kibbeh kjøttboller fra Syria, Iransk khoresh gryte, Neopolitansk surdeigspizza og Vietnamesisk Pho er noen av rettene du kan nyte i Malmö. 

Den ”nye nordiske” kulinariske fremgangsmåten begynte i Malmö for alvor i begynnelsen av år 2000. Sesongbaserte, kortreiste og økologiske råvarer er hovedingrediensen i denne tilnærmingen, og er muliggjort av fruktbar jord og rikelig med vann tilgang i provinsen. Kokker lager nye vrier på klassiske retter samtidig som de inkorporerer internasjonale smaker som er med på å heve Malmö til å bli en av Skandinavias kulinariske hovedseter.

Stjernene på Malmös kulinariske scene 

Shamiat er absolutt verdt et besøk. Det åpnet i 2014 som den første syriske restauranten i Malmö. Hvis du liker indisk mat, drar du til Masala Box. Kokkekurs holdes jevnlig på restaurantene. 

Mats og Ebbe Vollmer er de berømte brødrene bak Michelin-restauranten Vollmers, som er en lysende stjerne på den internasjonale kulinariske scenen. Andre bemerkelsesverdige Malmö-baserte restauranter som kombinerer lokale ingredienser og internasjonale smaker er det meget innflytelsesrike Bastard, og kjendiskokken Tareq Taylors Kockeriet

Titti Qvarnström er en annen betydningsfull kraft som har fått æren av å sette Malmö på det kulinariske kartet. Mens hun jobbet som sjefskokk på Bloom in the Park ble restauranten tildelt en Michelin-stjerne, noe som gjorde Qvarnstöm til den første kvinnen som klarer denne bragden i den nordisk regionen.

Gotlands unike matkultur 

Den vakre øya som ligger utenfor østkysten av Sverige, er en kulinarisk skattkiste med kjøttprodukter i verdensklasse og råvarer som unike trøfler, som man ikke finner noe annet sted i Sverige. 

Sauene på Gotland stammer fra vikingtiden og kjøttet er beryktet for sin tekstur og smak. Øyas historie som handelspost i vikingtiden er antakeligvis grunnen til at det eksotiske krydderet safran spiller en stor rolle i de lokale dessertmenyene. Safran-rispudding er en regional klassiker – servert med pisket krem og blåbringebærsyltetøy. 

Den fruktbare vår-jorda produserer ramsløk hvor både bladene, knoppene og blomstene er med på å gi en hvitløksaktig smak til forskjellige retter. I mai er det asparges, og på sommeren fanger lokale fiskere flyndre som skal tørkes og røkes. Elskere av øl vil finne et godt utvalg av lokale brygg som går godt til den Gotlanske maten, blant annet det svært populæreGotlands Bryggeri. En rekke mikrobryggerier har også dukket opp de siste årene, slik som Snausarve Gårdsbryggeri og Brygghuset. 

Gotland på en tallerken – noen av øyas beste restauranter 

Restauranter som serverer noe av det beste Gotland har å by på inkluderer Krakas Krog, hvor sesongbaserte lokale råvarer spiller hovedrollen sammen med kjøtt fra lokale bønder. Katthammarsvik Rökeri derimot, er en tradisjonell restaurant som spesialiserer seg på fisk og reker som røkes på området. Hos Bakfickan i Visby kan du prøve deg på autentiske retter som surstrømning med rømme, og deres signatur-fiskesuppe med aioli. Ta også en tur til Gula Hönan i Ronehamn som er åpen fra juni til august. De har sin egen ville hage hvor mesteparten av råvarene blir hentet. Grønnsakene er i hovedsetet, men de har også lokalt produsert hare og lam som del av menyen. I 2018 åpnet Gula Hönan en fine-dining søster-restaurant i Visby – Tuppenes Krog.

Sundsvall – en industriell by med en kresen gane 

Den kulinariske scenen i den nordlige byen Sundsvall er sterkt påvirket av byens industrielle arv. Så tidlig som i 1860-årene oppstod det mange restauranter i østkystbyen for å servere et stort antall mennesker – inkludert de mest velstående av industrialister. Rykter skal ha det til at gartnere ble hyret for å kultivere ananas og ferskener med hvitt kjøtt for å tilfredsstille deres krevende ganer. 

De lokale i Sundsvall elsker fortsatt å spise ute og det er plenty av restauranter å velge mellom, og mange av de er oppført i White Guide, som er Skandinavias ledende restaurant-guide. I tillegg til et sterkt restaurant-game, kan Sundsvall skilte med en stolt drink kultur. Mikrobryggeriet Alnöl og Hernö Gin har laget den mestvinnende ginen mellom 2013 og 2017 – og er blant stedene man må oppleve hvis drinker står i førersetet. 

Spis ute som en lokal fra Sundsvall 

Berømte kokker som Johan Backéus og Birgit Malmcrona er blant Sundsvalls kulinariske superlag. Sammen har mann og kone-laget åpnet Naruraj, en restaurant som hengir seg til den nye nordiske skolen for matlaging med inspirasjon fra Japan – landet som lærte Malmcrona sitt fag. 

En Liten Krog er også vell verdt et besøk på grunn av sin kreative meny. Tenk kantarell, ørret og ost – som det blåses liv i ved hjelp av europeisk og asiatisk innflytelse. På Tant Anci & Fröken Sara kan du hengi deg til mer vanlige valg, som burger og salat laget av organiske råvarer i tillegg til veganske retter. 

Höga Kusten – hvor naturens matskap står i høysetet. 

Höga Kusten, rett nord for Sundsvall, har en rik kulinarisk arv sentrert rundt smaker fra regionen. Sjøen, elvene, skogen og den fruktbare jorden er alle med på å skape foodie-viben på Höga Kusten. De lokale på Höga Kusten er i økende grad interessert i å utforske ”naturens” matlaging og sanker heller sopp og blåbær enn å kjøpe de. 

Höga Kusten ivaretar også sine naturlige ressurser gjennom agrikultur. Kornsorter som bygg blir brukt til å lage unike typer flatbrød. De originale oppskriftene er fortsatt i bruk i bakehytter som Mjälloms Tunnbröd, Sveriges eldste flatbrødbakeri fra 1923. 

Surströmming er en annen tradisjonell rett som har sitt opphav på Höga Kusten. Beryktet som en av de verst stinkende matrettene i verden, kan det være en utfordring for noen, men absolutt verdt en smak. Det passer utmerket sammen med flatbrød i en regional klassiker kalt ”surströmmingsklämma”. 

Høykvalitets matopplevelser på Höga Kusten

Tradisjonell svensk mat fra den varierte Höga Kusten er på menyen hos restauranter som Linnea & Peter i Örnsköldsvik, Sankt Petri Logen i Härnösand og restauranten til det prisvinnende High Coast Whisky destillery

Små-skala mat og drikke-produsenter – som lager alt fra marmelade og blåbær-eddik til håndbrygget øl og barkebrød – supplerer til den økende håndverks-foodie identiteten til Höga Kusten. Gårdsbutikken i Nordingrå er en perfekt liten butikk hvor du kan finne ting laget lokalt i tillegg til at de har restaurant og kafé.