Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Selångersån i Sundsvall
Foto: Anders Thorsell/Visit Sweden

Destinasjon

Den storslåtte Stenstan (Steinbyen) i Sundsvall

Stenstan, det historiske sentrum av Sundsvall, er et symbol på den omfangsrike industri-arven og et sted man må oppleve

Sundsvall, som ligger på den svenske nord-øst kysten, har en fortid som en av Sveriges mest betydningsfulle industrielle byer. Den imponerende Stenstan er blant landets best bevarte bybilder fra sent 1800-tall. Det historiske sentrum består av 51 kvartaler med imponerende og dekorative murbygninger som tar deg med tilbake til en æra hvor tømmer- og bankmagnater regjerte over byen.

Historien bak Stenstan 

Stenstan, eller steinbyen, er et produkt av en storbrann i 1888 som resulterte i at store deler av Sundsvall ble tatt av flammene. Brannen i 1888 var fjerde gang at store deler av Sundsvall måtte gjenoppbygges etter brann. For å forhindre lignende katastrofer, ble det bestemt at byen skulle gjenoppbygges i flammesikker stein. 

Med hjelp fra heftige forsikringsfond og pengeinnskudd fra byens rikeste innbyggere, begynte Stenstan og ta form. Det ble sendt bud etter Sveriges beste arkitekter - Knut Gyllencreutz, Gustaf Hermansson, Sven Malm og Hjalmar Kumlien blant andre, ble kalt inn for å lage en stor samling av palass-lignende hus, svære hoteller og bankbygninger. 

De ca. 600 bygningene speiler den kontinentale stein-baserte arkitekturen fra byer som Wien og og Berlin. Stenstan ligger langs brede avenyer og vakre torg, og ble fullført på så lite som seks år. Når du utforsker byen vil du se en blanding av arkitektoniske stiler som var populære på den tiden, spesielt Nyrenessanse og Art Nouveau. Ingen steder i Sverige, sett bort i fra Stockholm, kan du finne et mer raffinert bylandskap fra seint 1800-tall. 

Byen er bygget opp som et rektangulært rutenett, tegnet av den berømte arkitekten og byplanleggeren Nicodemus Tessin på midten av 1600-tallet.

Bygninger og steder i byen du må oppleve 

Når du vandrer rundt i Stenstan er det utallige bygninger som slåss om din oppmerksomhet. Vängåvan fontene ligger i parken med samme navn, og ble fullført to år før brannen i 1888, og har senere blitt restaurert. Den intrikate kreasjonen er en referanse til Sundsvalls naturlige tømmerresurser, og viser en samling av dyr som inkluderer bjørner, delfiner og løver. Selv om hverken bjørner, løver eller delfiner er å finne i den svenske fauna, er dette et nikk til symbolisme fra Renessansen. 

Utfyllende arkitektoniske detaljer preger mange av bygningene, og de fleste bærer navnet til magnatene som var oppdragsgiverne. En av de mest spektakulære bygningene i Stenstan er huset Hirschka. Bygget i Nyrennesansisk stil av de høyt aktede arkitektene Johan Laurentz og Hjalmar Kumlien, strekker bygget seg langs hele vestsiden av Stora Torget, som er hovedtorget i byen. Vær på utkikk etter den gylne dragen som symboliserer beskyttelse mot brann. Du finner den svevende over klokketårnet helt på toppen av spiret.

Andre bygninger du må få med deg er Hedbergska, som er bygget for å ligne et stort fransk bypalass, og Granska, som er en bygning med fire etasjer som originalt huset flere leiligheter, et antall butikker og et apotek. Legg merke til det store vinduet på bakkenivå. Vinduer av denne størrelsen var ikke tilgjengelig før brannen i 1888, og noen av de du kan se i dag er originale fra gjenoppbyggingen. 

Et annen nøkkel-byggverk er Gustaf Adolfs kirke, som strekker seg 81 meter i været. Den ble bygget i Nygotisk stil av arkitekt Gustaf Hemansson og ble innviet i 1894. 

Stikk også innom Hotel Knaust eller tilbring natten med stil, omringet av dette berømte landemerkets flotte marmortrapp og den storslåtte speilhallen.

La teknologien vise vei

Besøkssenteret tilbyr ”opplevelsesrom” som guider deg gjennom byens arkitektur og historie ved bruk av interaktiv teknologi som nettbrett og skjermer. Du kan oppleve husene, se arkitektoniske detaljer og lære mer om historiske hendelser og kulturelle profiler.