Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

A woman is standing on the street outside an Acne store in Stockholm. Racks of clothes can be seen through the window.
Acne Archive, Stockholm
Foto: Anton Olin

Destinasjon

“Det er menneskene som gjør Stockholm til en kul by”

Motedesigner Marina Kereklidou er godt kjent i Stockholm. Her er hennes personlige guide til de kuleste stedene i den svenske hovedstaden.

Marina Kereklidou er en motedesigner som på 90-tallet startet et merke med hennes eget navn. Det markerte startskuddet på en reise som førte henne til å bli et lokalt moteikon. Samtidig markerte det begynnelsen på en svensk designerbølge som snart skulle flomme ut i moteverdenen. I dag, etter å ha vært fashionsjef hos det prestisjefylte luksusmerket Musnel, er Maria kreativ direktør i en av Sveriges største optikerkjeder og også personlig stylist for de største navnene innen svensk musikk.

Marina elsker å komme hjem til Stockholm, en by hun har bodd i mesteparten av livet, men som hun ofte forlater for å besøke større byer. Det hun liker best, er den umiddelbare, kule følelsen. Og selv om det kan ta litt tid for folk som besøker Stockholm for første gang, blir også de snart oppmerksomme på det: Det er folkene du ser på gaten som gjør den svenske hovedstaden til et designparadis. Butikkene, galleriene og museene kan kanskje ikke konkurrere med det som finnes i Paris eller New York, men det som kanskje mangler i prestisje blir kompensert for i rikt monn av menneskene på gaten.

Når hun blir bedt om å beskrive hjembyen sin med ett ord, svarer hun raskt ”bekvem”. Stockholm er en liten hovedstad der alle designdestinasjoner ligger i gangavstand fra hverandre. Og selv om byen er liten, har alle de ulike strøkene i Stockholm en distinkt karakter – og egne skjulte perler som er verdt spaserturen.

Acne Archive for fashionnerder

"Acne har betydd alt for svensk mote! De har lyktes med det alle uavhengige designere drømmer om – å bli så store og velrennomerte at de har råd til å drive helt uten kompromisser. Og det skylder jeansene, som fortsatt er utrolig populære. Acne har en helt egen måte å uttrykke seg og vise frem klærne sine på, og som stylist kan du bruke dem på en rekke ulike måter for å få den rette look-en. Jeg var en av de første i Stockholm som skaffet meg et par av de første jeansene deres, med de legendariske røde sømmene. Butikken Acne Archive ligger i pittoreske Birkastan, og det er der svorne fans finner favorittene sine fra de gamle kolleksjonene.”

AcneArchive, Torsgatan 53

Bibliotekstan for beste innen svensk fashion

“Bibliotekstan, mellom Norrmalmstorg og Stureplan, er et åpenbart mål for motebevisste turister. På noen hundre meter finner du det beste svensk design har å by på: Hope, Whyred og Rodebjer, Acnes flaggskipbutikk og selvsagt H&M-eide Cos and & Other Stories. For ikke så lenge siden var det vanskelig å finne svensk mote, men i dag er den godt representert. Og med god grunn knytter det seg ikke så lite nasjonal stolthet til dette. Svensk design er karakterisert av – og har lyktes med å finne – den vanskelige balansen mellom enkelhet og brukbarhet kombinert med kulhet.”

Bibliotekstan, Biblioteksgatan (og området omkring)

Nitty Gritty, Södermalms fashionmekka

”Södermalm er kanskje det området med tydeligst identitet. Det blir ofte sammenlignet med Brooklyn, og med god grunn. Med andre ord full av hipstere. Krukmakargatan mellom Zinkensdamm og Mariatorget er vel verdt et besøk for fashionistaer. Både Our Legacy og Nitty Gritty, lenge en institusjon innen mote for menn, med et dynamisk utvalg av både streetish og stylish, finnes her. Og midt i mellom dem finner du Papercut, den mest velutstyrte tidsskriftbutikken i Sverige.

Nitty Gritty, Krukmakargatan 24, 26

En svart klassiker

”Bortgjemt på Brunnsgatan, en anonym gate mellom Hötorget og Stureplan, ligger Jus, favorittbutikken for alle fashionistaer. Ulrika Nilsson, som driver Jus, har et talent for alltid å velge ut det beste fra kolleksjonene til internasjonale designere. Hver gang jeg er der finner jeg noe jeg ønsker meg. Siste gang forelsket jeg meg fullstendig i et svart foldeskjørt fra Comme Des Garcons. Jus har et omhyggelig utvalg av kjente internasjonale merker, men også av uavhengige svenske motedesignere som Diana Orving og Ida Sjöstet.”

Jus, Brunnsgatan 7

Et hjem borte fra hjemmet hos Ett Hem

”Mannen min og jeg tar av og til inn på hotell i Stockholm for å være turister i vår egen by i noen dager. Favoritthotellet vårt er Ett Hem. I et vakkert teglsteinshus i det like vakre strøket Lärkstaden har Ise Crawford greid å skape et personlig og smakfullt designhotell som virkelig lever opp til navnet sitt – det føles akkurat som å komme hjem. Det er bare én ulempe ved hotellet: De har alt for få rom, og er så populært at de nesten aldri har noe ledig. Men for de som bestiller tidlig nok, er det et praktfullt sted å bo i Stockholm.”

Ett Hem, Sköldungagatan 2

Midt i sentrum av byen

”Brunkebergstorg, som ligger midt i hjertet av Stockholm, gjennomgår en spennende omforming akkurat nå. For hundre år siden var det et møtested for sosieteten, og nå ser det ut til at det er et ønske om å gjenskape dette på den lille plassen som har vært litt glemt i flere år. Nylig åpnet hotellet At Six opp her, og i tillegg til det faktum at det har den mest sentrale beliggenheten som finnes, har hotellet en koselig og stilig lounge og en veldig elegant cocktailbar.”

At Six, Brunkebergstorg 6

Som å komme inn i en Bergman-film

“Jeg er ikke så ofte der, men hver gang jeg går inn på Skogskyrkogården, som faktisk ligger veldig nær byen, blir jeg slått av hvor fantastisk dette stedet er. Som å komme inn i en Bergman-film, enkelt og dramatisk, og så fint gjort. Det er tydelig at folk med designevner har vært på ferde her. Da Gunnar Asplund og Sigurd Lewerentz tegnet denne gravlunden på begynnelsen av 1900-tallet, baserte de det på forestillingen om sorg, men hvis du besøker stedet uten å gå i begravelse, er det faktisk en oppløftende opplevelse å bli møtt av alle de episke kapellene og den nakne naturen.”

Skogskyrkogården, Sockenvägen 492

Natur og kultur i perfekt harmoni

“En av de viktigste grunnene til at Stockholm ofte kalles verdens vakreste by, er selvsagt nærheten til havet og skjærgården. Hvis du drar til Artipelag, et kunstgalleri en halvtimes tid fra byen (eller litt lenger hvis du velger å dra med båt), finner du det beste av to verdener: Design og skjærgard i perfekt symbiose. Her har de lykkes med å integrere naturen og skulpturene på en sømløs måte. Artipelag er et privateid galleri – med høy kvalitet på utstillingene, og en restaurant som er nesten like bra – og jeg elsker at det fines folk som tar sånne initiativer.”

Artipelag, Artipelagstigen 1