Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Fersk hummer
Foto: Madeleine Landley/ Westsweden.com

Reisetips

Dra på matsafari etter trøffel og hummer i Sverige

Sverige byr på en stor variasjon av kulinariske opplevelser. Bli med på trøffelsafari på Gotland, eller hummereventyr i den vakre skjærgården på vestkysten.

På matsafari så er det selve opplevelsen rundt maten som er høydepunktet. Matdestinasjonen Sverige byr på flere kulineriske opplevelser, samt fine-dining alternativer som inkluderer trøfler, fisk og skalldyr. Hvis du er ute etter Gotlandske trøfler eller hummer fra Västsverige så er høsten den perfekte årstiden å dra på matsafari. 

En introduksjon til noen av Sveriges beste matsafarier: 

Gotland Trøffel Festival

Er du glad i trøfler så bør du ta turen til vakre og eventyrlige Gotland i Østersjøen. Øya er virkelig et paradis for trøffelelskere - det arrangeres til og med en årlig festival dedikert til denne sjeldne godbiten - Gotland Trøffel Festival

Festivalen arrangeres i november og i løpet av helgen får du sjansen til å besøke trøffelmarkedet, delta på trøffeljakt og presentasjoner, hilse på trente "trøffelhundene", mens du mingler med trøffeleksperter. Under festivalen holder Trøffelakademiet seminar med fokus på hvordan trøflene skal kokes og håndteres. Det vil også være en prisutdeling hvor årets nye trøffelsjef blir kåret. 

Det bugner av muligheter for deg å smake på forskjellige trøfler. Blant de mange deltakende restaurantene som tilbyr trøffelfokuserte menyer under festivalen anbefaler vi Smakrike Krog & Logi, som serverer en deilig trøffellunsj, samt Clarion Hotel Visby som serverer en trøffelbasert seksretters meny.

Hummersafari og sjømatmatopplevelser på den svenske vestkyst

Vestkysten av Sverige er kjent for fersk fisk og sjømat, og det er lett å forstå hvorfor akkurat dette stedet er et kulinarisk møtepunkt - topprestauranter, kokker og matprodusenter blomstrer i denne delen av Sverige. Regionens sjømateksperter inviterer deg til deres verden. Hvorfor ikke bli med på en hummer- eller blåskjellsafari med en lokal fiskmann i den vakre Bohuslenske skjærgården? Med ekspertene ved din side, får du muligheten til å høste inn østers og blåskjell - eller annen type sjømat som fascinerer deg.

På jakt etter hummer 

Hummer som blir funnet ved den svenske vestkysten blir ofte kalt for "det svarte gull", og er ansett som noen av de beste i hele verden. Hummerfiske i Bohuslän starter alltid den første mandagen etter 20 september. Da ligger fiskebåtene klare ved havnen, og du er invitert til å ta del av denne tradisjonen. 

Fiskahummer.nu er en veletablert arrangør av hummersafari som også tilbyr edelkreps- og krabbefiskesafari. Mens du er ute på sjøen, er det store sjanser for at du fanger en fisk eller to, mest sannsynlig torsk, makrell eller sei. Disse fiske-eventyrene kan kombineres med overnatting og middag tilbake på det idylliske båthuset. Du kan også legge til tilleggsprodukter som smaks- og matlagingskurs. Marine Events og Smögen Fiske og Skjærgårdsturer er to andre anerkjente sjøsafari-arrangører hvor du får oppleve livet som en ekte sjømann; trekke opp hummerpotter og feller, og selvfølgelig smake på fangsten etterpå.

Blåskjell og østerssafari

En opplevelse for deg som elsker blåskjell og østers er Lysekil Ostron & Musslor. Dette er en annen safariopplevelse du kan ta del av på den svenske vestkysten (ca. 2 timers kjøretur fra Oslo). Bli med de lokale fiskeforedlere ut til skalldyrsfarmene", ombord i den vakre båten Signe fra 1950-tallet, hvor du får en "hand-on"opplevelse av skalldyrsoppdrett . Her får du lære mer om muslingoppdrett, besøke en av de få østersbankene i Bohuslän, der den eksklusive østersarten Ostrea Edulis dyrkes, og ta del i en uforglemmelig høstingsprosess. 

Etter at du har plukket nok, går du i land på en nærliggende holme hvor du kan tilberede dine egne blåskjell og åpne de ferske østersene, mens du nyter de fantastiske omgivelsene.