Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sponsored by
Midtsommerblomster, Dalarna
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Reisetips

Ekte midtsommer i Dalarna

Ingen ønsker sommeren velkommen på bedre vis enn våre naboer i øst. Bortsett fra julehøytiden, er midtsommer å regne som den viktigste merkedagen i den svenske kalenderen. Dalarna arrangerer sin egen feiring i ukene både før og etter sommerens lengste dag og lyseste natt.

Dette er også tiden for romantikk, og etter tradisjonen er det nå de ugifte skal drømme om sin tilkommende ektefelle. Oppskriften er enkel – plukk syv sorter blomster ved et veiskille, klatre over ni skigarder og legg deg til å sove med blomstene under hodeputen natt til midtsommerdagen. Søte drømmer, og god midtsommerfeiring!

Ønsker man å ta del i en riktig tradisjonell midtsommerfeiring, er Dalarna stedet å sette kursen mot. Sveriges, og mest sannsynligvis verdens, største midtsommerfeiring foregår i Leksand, hvor mer enn 20 000 mennesker samles for å se den staslige maistangen reises akkompagnert av fiolinmusikk, taler, sang og dans. Opprinnelig faller midtsommer på 24. juni, men svenskene liker å organisere seg praktisk, og midtsommeraften feires derfor alltid fredagen i perioden 20.-25. juni. I år faller den store festdagen på 22. juni. Nedenfor presenterer Louise Winberg, PR-ansvarlig i Visit Sweden og erfaren midtsommerfestdeltaker, noen fakta og erkesvenske midtsommertips.

Sommerens festligste høydepunkt

For mange svensker er midtsommerfeiringen sommerens, i noen tilfeller årets, store høydepunkt. Hele Sverige – unge som gamle, by som bygd – gjør finpussen til folkefest med urgamle tradisjoner i sentrum. Se for deg sommerglade mennesker, velfylte piknikkurver, spellemenn, hvite sommerkjoler og feststemte føtter som danser og synger «små grodorna» rundt det mange mener er et fruktbarhetssymbol i form av en maistang. Her er alle med og hyller den lyse årstiden. Det er ingen grunn til å deppe dersom man går glipp av selve midtsommeraften – ethvert sted med respekt for seg selv og Sveriges største årlige happening har feiringer som pågår i dagene og ukene før og etter.

Symbolrik maistang

Maistangen er et naturlig midtpunkt under midtsommerfeiringen, og kan ta form i ulike fasonger og utsmykninger. Alle med et årvåkent blikk vil se at stangen består av flere ulike symboler. Tuppen av stangen, «Gyllenkamme», er et symbol fra det kjente verdenstreet i norrøn mytologi – Yggdrasil. Lenger ned på stangen finner man kransene, som symboliserer landsbysamfunnet og vennskap. De korslagte pilene er hentet fra Dalarnas byvåpen og representerer dalarnainnbyggernes store frihetsbehov. Kryssingen av stengene har en kobling til det kristne korset, og enkelte ganger kan man finne et hjerte blant utsmykningene – som symbol på kjærligheten og fruktbarheten.

For de som ønsker kreativ frihet kan det være godt å vite at det er lov å la maistangen bære sine egne symboler, unike nettopp for det stedet eller de som reiser stangen. Disse symbolene ser man oftest om man tar en titt i toppen av stangen, hvor også det svenske flagget heises som kronen på verket.

Opplev ekte midtsommer i Dalarna

Mange vil hevde at man finner den mest ekte midtsommerfeiringen i Dalarna. Her er sannsynligheten størst for å feire sammen med svensker i deres tradisjonelle folkedrakter med detaljer og farger som varierer fra sted til sted. I Norge har vi lange tradisjoner med bunader, og det er absolutt ikke feil å ta med seg sin egen finstas over grensen til midtsommerfesten. Er man førstereis, kan Visit Sweden anbefale å starte feiringen på Rättviks Gammelgård. Ta del i den 1,5 km prosesjonen fra kyrkbåtsbryggan i Rättviks sentrum, eller ta i mot toget av hester og traktorer som trekker løvkledde tilhengere med spellemenn og folkedansere utenfor Gammelgården. Deretter er det bare å ta del i programmet med reisingen av maistangen og festligheter som følger med. Midtsommernatten er naturlig nok lys, så planlegg for å være oppe hele natten.

Blir man bitt av basillen har man mulighet til å feire midtsommer flere dager til ende. Nedenfor er noen tips til midtsommeropplevelser for store og små i dalarna.

Holens bystuga i Orsa:

Tyvstart feiringen med taler, dans og leker akkompagnert av en av Siljansbygdens vakreste utsikter. Lokale spillemenn fra Orsa står for musikken mens små og store koser seg med tradisjonsrik mat. På kvelden inviteres det til dans i bystugan.

Gropen, Leksand:

Ønsker man å feire med 20.000 andre feststemte deltakere anbefales en tur til Gropen. Her spiller maistangens ulike dekorasjoner sammen med kirkekor og lokale musikere i kirkebåter som ankommer langs elven. Betrakt opptoget fra elvekanten, og ta turen videre til Gropen hvor du finner landets muligens høyeste maistang.

Gammelgården i Rättvik:

Starter midtsommer med kransbinding 22. juni og dagen etter fortsetter festen med tradisjonell feiring med musikk, leker, piknik og alt som hører med for å skape midtsommerfest. Se ovenfor.

Sjekkliste for midtsommerfeiring:

  1. Gode venner
  2. Godt humør
  3. Sild, nypoteter, gressløk og rømme
  4. Jordbær og bløtkake
  5. Snaps
  6. Teksten til «små grodorna» og snapsviser
  7. Blomsterkranser
  8. Lyse sommerklær
  9. Regntøy (regn er ofte en gjenganger)

Les mer om midtsommerfeiring i Dalarna på www.visitdalarna.se.

Velkommen til Dalarna!