Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kulturkalas, Göteborg
Photo: Frida Winter/Göteborg & Co

Oversikt

Eventkalender 2018

Det skjer mye spennende i Sverige fremover. Arrangementer i alle mulige varianter vil finne sted over hele landet og det vil bli noe for enhver smak, enten du interesserer deg for bil, musikk, mat, islandshester, tennis, kunst, marathon, whiskey, antikk eller noe helt annet! Her kommer en oversikt over kommende halvårs største arrangementer.

Helt Sinnes

Når: 5. februar – 21. juni.

Hvor: Tom Tits Experiment i Södertälje, utenfor Stockholm.

Hva: Utstilling som har tema sanser. Her kan du på en leken måte oppdage og utforske dine egne sanser med hjelp av ulike eksperiment. Hvordan reagerer man når en sans blir tatt vekk? Det kan du få svaret på i den interaktive og spennende utstillingen som passer for hele familien.

Les mer her.

Dalslands kanal 150 år

Når: april til november.

Hvor: Dalsland, Västsverige.

Hva: I år fyller Dalslands kanal 150 år og det blir feiring fra april til november! En tur på Dalslands kanal tar deg til hjertet av Sveriges sjørike landskap. 12 kilometer med kanaler binder store og små sjøer sammen til en 250 km lang opplevelsestur. 150- års feiringen vil blant annet inneholde festivaler, utstillinger, lokale arrangementer og forelesninger, og den 31. august finner den offisielle jubileumsfeiringen sted.

Les mer her.

Gladiatorutstilling

Når: 21. april – 12. august.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Få et innblikk i gladiatorenes liv og antikkens historie i en spennende og interaktiv utstilling. Utstillingen sirkulerer mellom ulike land og kontinenter, og det er første gang den gjester Sverige.

Les mer her.

Da Vinci Intervention

Når: 5. mai – 4. november.

Hvor: Kalmar Slott i Kalmar, Småland.

Hva: I åtte av slottets saler kan besøkende oppleve tolkninger av Leonardo Da Vincis maskinoppfinnelser og studier av hans ikoniske kunst i fullskala. Utstillingen hyller geniet og renessansemennesket Leonardo Da Vinci, og den tilbyr en underholdene, pedagogisk og opplysende opplevelse for alle.

Les mer her.

Borås Internasjonale Skulpturbiennal

Når: mai – september.

Hvor: Borås, Västsverige.

Hva: Stor skulpturutstilling på ulike plasser i Borås by.

Les mer her.

Avesta Art 2018 – Illusjoner/allusjoner

Når: 27. mai – 17. september.

Hvor: Dalarna.

Hva: Hver sommer samles kunstnere fra hele verden for å tolke et gitt tema. I sommerens utstilling på Verket museum belyses begrepet illusjoner/allusjoner med ulike perspektiv, uttrykk og teknikker.

Les mer her.

Muskelrock

Når: 31. mai – 2. juni.

Hvor: Alvestad, Småland.

Hva: Internasjonal hardrock-festival i hjemmekoselig miljø. 1500 headbangere samles i den lille fornøyelsesparken Tyrolen for å møte gamle venner og høre på god heavy metal musikk.

Les mer her.

Juni

Summerburst

Når: 1.–2. juni.

Hvor: Ullevi, Göteborg.

Hva: En todagers musikkfestival i Göteborg. Her er alle musikkelskere fra hele verden hjertelig velkommen til en festfylt musikkopplevelse.

Les mer her.

Summerburst music festival, GothenburgEt av Sveriges mest populære musikkevent, dedikert til elektro/dans. Photo: Jorma Valkonen

SEMF – Stockholm Early Music Festival

Når: 1.–6. juni.

Hvor: Gamla Stan, Stockholm.

Hva: Nordens største internasjonale arrangement for barokk-, renessanse- og middelaldermusikk.

Les mer her.

Zornmuseet –  Nær og fjern

Når: 1. juni – 31. august.

Hvor: Mora, Dalarna.

Hva: For den svenske kunstneren  Anders Zorn var verden utenfor Sveriges grenser veldig forlokkende. Han hentet inspirasjon til mye av sin kunst fra reiser til London, Paris, New York, Kairo og Tunisia. I sommerutstillingen på Zornmuseet får vi et innblikk i Zorns mange reiser rundt om i verden.  

Les mer her.

'I min Gondol' by Anders Zorn, at Zornmuseet in Dalarna"I min gondol" av Anders Zorn 1894, utstilt på Zornmuseet. Photo: Josefin Wedel

ASICS Stockholm Marathon

Når: 2. juni.

Hvor: Stockholm.

Hva: ASICS Stockholm Marathon feirer sitt 40. års jubileum med en splitter ny banestrekning. Den nye banen går gjennom bydelene Östermalm, Vasastan, Kungsholmen, Norrmalm, Djurgården, Gamla Stan og Södermalm.

Les mer her.

SM Orientering

Når: 2. juni.  

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Den 2. juni er det klart for orientering innenfor individuell sprint, publikumskonkurranse i sprint, sprintstafett og finale. I den individuelle sprinten vil det være seks klasser på 3 km. I sprintstafetten og finalen vil det være en klasse med en løpetid på 12 min.

Les mer her.

Bondens marked i Haga

Når: De tre første lørdagene i juni.

Hvor: Göteborg.

Hva: På lørdager har du sjansen til å møte lokale bønder på bondens marked i den koselige bydelen Haga. Her kan du kjøpe alt fra ferske grønnsaker til ost og marmelader.

Les mer her.

Swimrun Jönköping

Når: 5. juni.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Svømme- og løpekonkurranse som består av fysiske utfordringer gjennom by og natur. Swimrun Jönköping tilbyr en variert runde gjennom ekstrem terreng med flere tøffe stigninger, vakker utsikt og svømming i et titalls ulike vann. Swimrun tilbyr tre ulike distanser på 15, 35 og 55 km.

Les mer her.

Foo Fighters

Når: 5. juni.

Hvor: Ullevi Stadium, Göteborg.

Hva: Med det nye suksessalbumet “Concrete and Gold” i ermet gjester det verdenskjente rockebandet Ullevi Stadium. Svenske GOAT og engelske Frank Carter & The Rattlesnakes innleder kvelden.

Les mer her.

Nasjonaldagsfeiring i Societetsparken

Når: 6. juni.

Hvor: Varberg, Halland.

Hva: Bli med på svensk nasjonaldagsfeiring i Societetsparken!

Les mer her.

Apple Bay Day

Når: 6. juni.

Hvor: Apelviken, Varberg, Halland.

Hva: På selveste nasjonaldagen innvies sommeren med en rekke forskjellige festligheter. Det vil bli tilbud på alle restauranter, gratis hoppeslott, loppemarked og mye mye mer.

Les mer her.

Apple Bay Day, HallandMasse gøy som skjer i Apelviken! Photo: Varbergs Kommun

GSO Sommerkonsert

Når: 6. juni.

Hvor: Slottsskogen bypark, Göteborg.

Hva: Tradisjonell utekonsert med Göteborgs symfoniorkester i Slottsskogen bypark. Konserten ledes av orkesterets sjefdirigent Santtu-Matias Rouval. Gjør deg klar for en storslått musikkopplevelse ute i det grønne!

Les mer her.

Marilyn Manson

Når: 6. juni.

Hvor: Gröna Lund, Stockholm.

Hva: På selveste nasjonaldagen besøker en av musikkverdens største og mest kontroversielle artister Gröna Lund i Stockholm.

Les mer her.

Stockholm SwimRun

Når: 9. juni.

Hvor: Stockholm.

Hva: Stockholm Swimrun tar deltakerne gjennom skog, innsjø og hav rundt Norra Djurgården, Haga, Ulriksdal og Bergshamra, når de testes i både svømme- og løpeferdigheter.

Les mer her.

Ljungby Fortellerfestival – “I Stora Vida Värend”

Når: 14.–17. juni.

Hvor: Ljungby, Småland.

Hva: I år feirer Ljungby fortellerfestival at det er 200 år siden eventyrsamleren Gunnar Hyltén-Cavallius ble født. Under festivalen vil det bli sunget og fortalt fra hans samlinger.

Les mer her.

Volvo Ocean Race Stopover

Når: 14.–21. juni.

Hvor: Göteborg.

Hva: I juni ønsker Göteborg verdens fremste jorden-rundt-kappseilere velkommen. Göteborg er siste stoppet før mål og båtene vil seile helt inn til sentrum av byen for å vise seg frem. Alle er hjertelige velkomne til seilfest i Frihamnen.

Les mer her.

Volvo Ocean Race StopoverÅrlig race med verdens fremste jorden-rundt-seilere. Photo: Volvo Ocean Race

Vätternrunden

Når: 15.–16. juni.

Hvor: Vättern, Jönköping, Småland.

Hva: Deltakere fra hele verden samles for å konkurrere i langløpet på sykkel rundt Vättern. Det er et mosjonsløp som krever gode forberedelser til de 30 milene på sykkel.

Les mer her.

Sjöloppet Swimrun

Når: 16. juni.

Hvor: Eksjö, Småland.

Hva: Swimrun er en løpe- og svømmekonkurranse som går gjennom den vakre smålandske naturen. Løpet starter i gamlebyen i Eksjö, før den tar deg gjennom trolsk skogsmiljø og ni ulike sjøer. Løpet passer fint for både nybegynnere og viderekommende. Sjøløpet har en distansebane på 30 km og sprintbanen er 15 km, alle som konkurrerer stiller i to-mannslag.

Les mer her.

Dreamhack Summer

Når: 16.–18. juni.

Hvor: Elmia i Jönköping, Småland.

Hva: Verdens største digitale festival gjester Jönköping! Arrangementet er en arena for e-sport, kunnskap, kreative konkurranser, musikk, foredrag, cos-play og mye mer.

Les mer her.

Side by Side by El Sistema

Når: 16.–20. juni.

Hvor: Göteborg.

Hva: Barn og unge fra hele verden samles for å spille, synge i kor, skape og utvikle seg sammen. I år er det fem års jubileum for Side by Side og det feires med en stor festivalkonsert sammen med musikere fra Göteborgs Symfoniker og Göteborgs Symfonikers Vokalensemble.

Les mer her.

Mellan Björk och Bambu

Når: 16. juni – 19. august.

Hvor: Galleri Kvarnen i Sundborn, Dalarna.

Hva: Carl Larsson lot seg inspirere av japansk estetikk og malte en rekke akvareller i japansk komposisjon og stil. Opplev hans japanskinspirerte malerier på Galleri Kvarnen i Dalarna. Besøket kombineres gjerne med Carl Larsson-gården, hjemmet til Carl og Karin Larsson.

Les mer her.

Midtsommerfeiring i Dalarna

Når: 22. juni.

Hvor: Dalarna.

Hva: Bli med på ekte svensk midtsommer i Dalarna! Den tradisjonsrike svenske midtsommerfeiringen er en hyllest til den lyse årstiden. På midtsommeraften (som i år faller på fredag 22. juni) kler svenskene seg opp i finstasen, pynter håret med blomster og samles for å spise god mat, synge og danse rundt maistangen. Feiringen finner sted rundt om i hele landet, men den mest tradisjonsrike finner du i Dalarna. Her blir det feiring med blomsterpyntet maistang, kransbinding, dans, musikk, mat, fest og god stemning. På Gammelgården i Rättvik kan du oppleve autentisk midtsommerfeiring med spelemenn og den største feiring finner du i Sammilsdal i Leksand, der mer enn 20 000 mennesker samles hvert år.

Les mer her.

Midtsommeraften

Når: 22. juni.

Hvor: Göteborg og omegn.

Hva: Den lengste dagen i året feires på tradisjonelt vis i blant annet Slottsskogen bypark, Trädgårdsforeningen, Gunnebo Slott & Trädgårdar og Göteborgs skjærgård.

Les mer her.

Midtsommerfeiring i Äskhults by

Når: 22. juni.

Hvor: Äskhult, Halland.

Hva: Midtsommerfeiring med dans rundt maistangen, lek og underholdning.

Les mer her.

Midtsommer på Tjolöholms Slott

Når: 22. og 23. juni.

Hvor: Tjolöholm, Halland.

Hva: Midtsommerfeiring for hele familien i herskapelige omgivelser på Tjolöholm Slott.

Les mer her.

Midsummer at Tjolöholm Castle, HallandTradisjonell midtsommer på Tjolöholm Slott. Photo: Thomas Carlén

John Bauer 100 år

Når: slutten av juni.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Det er i år 100 år siden den kjente kunstneren John Bauer døde. Maleren er kjent for sine illustrasjoner og malerier av svensk natur og troll. Bli med inn i Bauers eventyrlige verden av nisser, troll, jetter og prinsesser. Feiringen foregår hele året, men John Bauer utstillingen åpner i slutten av juni.

Les mer her.

Midnattssolsrallyt

Når: 27.–30. juni.

Hvor: Rundt om i Småland med start og mål i Vimmerby.

Hva: En av Europas største rallykonkurranser som årlig trekker titusener av tilskuere. Årets utgave har Vimmerby som sentralarena, og en ny og fresh løype tar deltakerne gjennom 800 kilometer med variert landskap i Småland.

Les mer her.

Pride Varberg

Når: 29.–30. juni.

Hvor: Varberg, Halland.

Hva: Bli med på en fargerik pride-feiring i Varberg! I år er det ekstra fokus på transpersoners rettigheter, hvor blant annet Michael Brown deler av sine erfaringer og opplevelser som transperson. Det vil bli parade, filmvisning, taler og opptredener hele helgen.

Les mer her.

Middelalderdagene

Når: 30. juni – 1. juli.

Hvor: Varberg, Halland.

Hva: Festningsområdet i Varberg kler seg i fargesprakende middelalderpynt. Drøm deg tilbake til en svunnen tid og opplev hvordan folk levde i middelalderen. Fartsfylte ridderoppvisninger, gjøglerskole, musikk og pil og bueskyttere vil sørge for en eventyrlig stemning.

Les mer her.

Stockholm Street Festival

Når: 30. juni – 2. juli.

Hvor: Kungsträdgården,  Stockholm.

Hva: Stockholm Street festival er en av Sveriges beste festivaler for gateartister. Her vil du blant annet finne gjøglere, magikere, klovner illusjonister, akrobater, komikere og mye mye mer. Det vil bli arrangert graffiti-konkurranse, sirkusskole og et utvalg av ulike food trucks i Kungsträdgården.

Les mer her.

Juli

After Beach

Når: hver dag hele sommeren.

Hvor: Tylösand, Halland.

Hva: Hver dag, hele sommeren, er det levende musikk på scenen på Solgården, en perfekt måte å avslutte en dag på stranden! Her blir det mye folk, herlig stemning og bra musikk!

Les mer her.

After beach in HalmstadBli med på after beach på Tylösand! Photo: Pamela.se

Partille Cup

Når: 3.–8. juli.

Hvor: Göteborg.

Hva: Verdens største møteplass for unge håndballspillere. En arena hvor spillere fra hele verden møtes for å konkurrere mot hverandre.

Les mer her.

Ironman 70,3

Når: 8. juli.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: En av verdens tøffeste triatlonkonkurranser som byr på en folkefest med heiende publikum fra morgen til kveld. Deltakerne svømmer i Vätterns klare vann og løper og sykler gjennom det vakre landskapet i sentrale Jönköping.

Les mer her.

Ed Sheeran

Når: 10.–11. juli.

Hvor: Ullevi, Göteborg.

Hva: Den britiske trubaduren Ed Sheeran kommer til Göteborg for å spille to konserter. Hans tredje album, som ble sluppet i mars 2017, ble en verdenssuksess med blant annet superhiten “Shape of you”.

Les mer her.

Unnarydsdagen

Når: 12. juli.

Hvor: Unnaryd, Halland.

Hva: Andre onsdagen i juli er det stormarked, mat- og kulturopplevelser fra morgen til kveld i Unnaryd.

Les mer her.

Lars Winnerbäck

Når: 13. juli.

Hvor: Södra fästningshörnan i Varberg, Halland.

Hva: Opplev Lars Winnerbäck på hans sommerturné! Den 13. juli kommer han, bandet og en stor sceneproduksjon til Varberg for å underholde på Södra Fästningshörnan.

Les mer her.

Wheels & Wings 2018

Når: 13.–14. juli.

Hvor: Falkenberg Motorbana og Falkenberg sentrum i Halland.

Hva: En av Sveriges største utstillinger av veteranbiler med ca 6000 kjøretøy. På kveldene er det duket for folkesfest med kjøring gjennom sentrum og ut til Skrea strand.

Les mer her.

Victoriadagen

Når: 14. juli.

Hvor: Öland, Kalmar.

Hva: Storslått feiring av H.K.H Kronprinsesse Victorias 41-årsdag. Tradisjon tro vil feiringen foregår på Borgholms Slott og både kongeparet og kronprinsessen vil være tilstede under feiringen på Öland.

Les mer her.

SWIX Uddevalla MTB

Når: 14. juli.

Hvor: Uddevalla, Västsverige.

Hva: Mountainbike-løp på en av Sveriges vakreste lengdeløpsbaner. Banen går gjennom skog og langs fjorden og består av traktorveier, grus og asfalt. Start og mål for løpet er Glimminge Motorstadium, Sveriges nasjonalarena for motorcross.

Les mer her.

Mountain biking in Dalsland, West SwedenTerrengsykling i Dalsland. Photo: Roger Borgelid/vastsverige.com

Gothia Cup

Når: 15.–21. juli.

Hvor: Göteborg.

Hva: Gothia Cup er en internasjonal fotballturnering for ungdommer fra hele verden. En møteplass for verdens ungdommer, uavhengig av religion, hudfarge eller nasjonalitet. Hvert år deltar 1700 lag fra 80 ulike nasjoner, og spiller til sammen 4500 kamper på 110 forskjellige baner.

Les mer her.

Hallifornia

Når: 19.–21. juli.

Hvor: Varberg, Halland.

Hva: Festival som byr på actionsport, musikk, mat, fest og sosialt samvær. Visjonen er å løfte kulturen i Varberg og Halland, som omfatter både vann-, street- og actionsporter, dans, yoga, musikk og utfordringer. Dette er med andre ord festivalen for de kreative og nysgjerrig som vil teste noe nytt.

Les mer her.

Surfing at Hallifornia, HallandLiker du vannsport og kultur? Bli med på den årlige festivalen Hallifornia i Varberg! Photo: Nordic Surfers

Mat i Verdensarven

Når: 20.–21. juli.

Hvor: Öland

Hva: I løpet to dager settes det fokus på matproduksjon på Öland. Programmet fylles med spennende aktiviteter, debatter, utstillinger og masse mat fra hele Öland.

Les mer her.

Guns N´Roses

Når: 21. juli.

Hvor: Ullevi, Göteborg.

Hva: Guns N´Roses er gjenforent og klare for å løfte taket på Ullevi den 21. juli. Rockelegendene Axl Rose og Slash steller i stand til en festfylt aften med velkjente klassikere.

Les mer her.

Korröfestivalen

Når: 23.–29. juli.

Hvor: Korrö i Kronoberg, Småland.

Hva: Sveriges største folkemusikkfestival med et bredt utvalg innen svensk og nordisk folkemusikk.

Les mer her.