Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Fäbod i Dalarna, Dalarna
Foto: Visit Dalarna

Reisetips

Fäbodar i Dalarna

I gamle dager var fäbodar (setre) landbrukets bosted om sommeren. Hit ble dyrene tatt med for å beite under sommermånedene, og man flyttet hjem med dyrene på høsten.

I Dalarna har det eksistert hundrevis av fäbodar og en del av dem er fortsatt aktive med beitende dyr og innhøsting. Enkelte fäbodar tar imot besøkende under sommermånedene.

Karl Töfåsens levande fäbod

Benytte sjansen til å oppleve en av de siste levende fäbodene i Dalarna. Med aner tilbake til 1600-tallet, er Karl Töfåsens lavende fäbod en helt unik opplevelse. Her beiter kyrene fritt i skogen og meieriproduktene produseres på tradisjonelt vis etter metoder som har gått i arv i generasjoner. Benytt muligheten til å kjøpe med deg noen av disse unike produktene hjem. På gården kan barna kan få hilse på hester, kalver, griser, høns, kaniner m.m. 

Les mer om Karl Töfåsens levande fäbod

Arvselens levande fäbod

Ligger utenfor Malung i Vestre Dalarna. Dette er en tradisjonell fäbod der kuer og geiter beiter fritt i skogen. Av melken lages smør og ost nesten daglig. Dersom du ønsker kan du delta i livet på seteren - merk at dette må bookes på forhånd. For mer informasjon og åpningstider klikk her.

Bastbergets Fäbod

En av Skandinavens eldste og største fäbodar. Bastberget har hatt uavbrutt drift i 400 år. Den lange fegata, de ca. 150 gråfargede bygningene og den uavbrutte fäboddriften gjør Bastberget til en perle i denne sammenheng. Fra utsiktspunktet har man milelang utsikt. Her finnes også en rasteplass og gapahuk. Via ulike turstier kan du herifra gå til flere andre fäboder i nærområdet. Dyrene finnes på fäboden i 8 uker med start et par uker før midtsommer. For mer informasjon og åpningstider klikk her.

Torrlids levande fäbod i Nord-Vestre Dalarna

Her får du ta del av fäbodens levende historie, hilse på dyrene, smake på tynnbrød med egenprodusert smør, prim og ost, eller bara nyte freden, de unike duftene og den unike atmosfæren. Torrlids fäbod har vært i uavbrutt drift helt siden 1600-tallet og er åpen hver dag i juli. For mer informasjon og åpningstider klikk her.

Ärteråsen 

Ärteråsen er en av de største bevarte seterne i Sverige med sine 12 hytter. Som mest fantes det her 22 hytter. Seteren ligger med vidstrakt utsikt over sjøer, skoger og fjell. 

Fryksås Fäbod

Fryksås Fäbod med storslått utsikt over Silja og Orsasjøn serveres deilig "fika" og matretter basert på lokale råvarer av Anna og Samuel på restaurant Lissäng, Smidgården. Dersom du ønsker en matopplevelse på en av Sveriges fremste restauranter finner du Fryksås Hotell og Gestgifveri like ved. 

Smidgården - bo på "fäbod"

Smidgården drives av familien Länsmans og åpnet for gjester 2006. Her kan du bo på hytte eller i leilighet med god komfort. Sveriges eneste "fäbodrelax" - spa på seter - kan du nyte her!

Velkommen til Dalarna!