Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sponsored by
Arvselen fäbod, Dalarna
Photo: Visit Dalarna

Reisetips

Fäbodar i Dalarna

I gamle dager var fäbodar (setre) landbrukets bosted om sommeren. Hit ble dyrene tatt med for å beite under sommermånedene, og man flyttet hjem med dyrene på høsten.

I Dalarna har det eksistert hundrevis av fäbodar og en del av dem er fortsatt aktive med beitende dyr og innhøsting. Enkelte fäbodar tar imot besøkende under sommermånedene og har også enkel servering.

Arvselens levande fäbod

Ligger utenfor Malung i Vestre Dalarna. Dette er en tradisjonell fäbod der kuer og geiter beiter fritt i skogen. Av melken lages smør og ost nesten daglig. Her arrangeres også ulike arrangement som brødfestival og skumringstimen. Og du må selvsagt ikke gå glipp av "fika" serveringen. For mer informasjon og åpningstider klikk her.

Bastbergets Fäbod

En av Skandinavens eldste og største fäbodar. Bastberget har hatt uavbrutt drift i 400 år. Den lange fegata, de ca. 150 gråfargede bygningene og den uavbrutte fäboddriften gjør Bastberget til en perle i denne sammenheng. Fra utsiktspunktet har man milelang utsikt. Her finnes også en rasteplass og gapahuk. Via ulike turstier kan du herifra gå til flere andre fäboder i nærområdet. Dyrene finnes på fäboden i 8 uker med start et par uker før midtsommer. Besøkende kan kjøpe det som produseres her i form av smør, ost og prim. For mer informasjon og åpningstider klikk her.

Torrlids levande fäbod i Nord-Vestre Dalarna

Her får du ta del av fäbodens levende historie, hilse på dyrene, smake på tynnbrød med egenprodusert smør, prim og ost, eller bara nyte freden, de unike duftene og den unike atmosfæren. Torrlids fäbod har vært i uavbrutt drift helt siden 1600-tallet og er åpen hver dag i juli. For mer informasjon og åpningstider klikk her.

Karl Tövåsen Fäboden

Denne fäboden har vært i uavbrutt drift i minst 400 år. Her lages smør, prim. og ulike oster. Hester og kuer vandrer fritt i skogen, mens kalver, griser, geiter, sauer, kaniner og høns bor fast på fäboden. Guidede turer arrangeres visse ukedager, blant annet: Familieguiding – fäbodens lille dyreskole og ostesmaking for voksne. OBS! Fäboden var dessverre stengt for allmennheten i fjor, men åpner forhåpentligvis igen sommeren 2018. For mer informasjon klikk her.

Velkommen til Dalarna!