Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Edible Country i Falkenberg, Halland
Foto: Simon Lautrup & Jonathan Strömberg

Destinasjon

Falkenberg - en gastronomisk perle

Falkenbergs matscene har tatt helt av. Og det i så stor grad at White Guide har utropt hele byen til en destinasjon som er verdt å besøke bare for mates skyld - som den første byen de noen gang har gitt denne karakteristikken. Men det er også flere gode grunner til å besøke byen på den svenske rivieraen. Falkenbergs strandhoteller er blant de beste i Sverige, og byen byr på alt fra middelaldergårder og naturområder til noe av Nordens beste shopping.

Falkenberg har alt som skal til for en fantastisk ferie. Sand og sommerstemning på Skrea Strand, sjarmerende brosteinsgater i middelalderbyen, grønne naturområder og Nordens største shoppingsenter. Men det alle snakke om nå er byens fantastiske matkultur

Her er lokal kvalitet ett nøkkelord. Hele Halland regionen bugner av førsteklasses råvarer fra kyst, mark og skog, og blant de lokale spesialiteter er skaldyr og villaks, grønkål, hylleblomst og pepperrot. Falkenbergs mange gastronomer bruker de lokale råvarer så mye de kan og produserer alt fra fremragende oster, pølser og pizza, til godt brød, spesial-øl, og håndlaget sjokolade.

Falkenbergs beste

Byens allsidige restauranttilbud har - helt bokstavelig - noe for enhver smak. Elsker du pizza? Den aller beste som finnes får man hos Prostens Pizza på Præstegården i Skrea Backe. Er dere klare for grill og friske skaldyr? Da er Gustav Bratt et av de beste stedene. Nærmer det seg tid for en cocktail? Kombiner det beste fra baren med det beste fra kjøkkenet på gastro-baren Rådhustorget No. 1A.

Hvis det er luksuriøs rivierastemning du er ute etter, byr byens fabelaktige strandhoteller på prisbelønnet mat og fantastisk utsikt i samme opplevelse. Bare 20 meter fra havet ligger Ocean Hotel på Skrea Strand, hvor havets fisk og skaldyr er godt representert på menyen, og på Falkenberg Strandbad får man hele tre restauranter rett ved havet – Köket med uforglemmelig, kreativ gourmetmat i luksuriøse omgivelser, det stilfulle brasseriet Famille og sommerrestauranten Bistro Mer med vidunderlig utsikt og lette sommerretter.

På tur med Falkenbergs foodies

Vil man oppleve hvordan gode råvarer blir til god mat, skal man delta på Falkenbergs Skafferis ”spiskammerbesøk” hos lokale produsenter. Smak fremragende råvarer fra de svenske frittgående grisene på Gunnargård, stapp dine egne pølser på Gudmundsgården og lag pizza som en profesjonell hos White Guide kokkene på Prostens. Man kan lære å lage ost, dra på en piknik-padling eller på bærplukking i Stora Berg, som også kalles for ”Hallands Toscana.” Rikelig med smaksprøver og god svensk fika med kaffe og kake hører selvfølgelig med til opplevelsen.

Edible Country i Falkenberg

I løpet av ditt opphold i Falkenberg må du ikke gå glipp av muligheten til å oppleve The Edible Country. I prosjektet Edible Country kombineres fine-dining med storslåtte naturopplevelser. Fire svenske michelinkokker har utviklet en meny med lekre oppskrifter, hvor du selv samler inn råvarer som fisk, sopp, urter, nøtter og bær som tilbredes over åpen ild. I Halland er det plassert et bord i Falkenberg, ute ved havet i Ugglarp. Her lager du mat med ekte Hallandske ingredienser som er produsert lokalt med kjærlighet og lidenskap for mat. Måltidet nyter du i fantastiske og idylliske omgivelser med en nydelig utsikt mot havet.

Les mer om Edible Country og book bord i Falkenberg

Gamle gater og grønne områder 

Når man er mett, er det tid for å se seg rundt i byen. Et must i Falkenberg er en spasertur i den gamle bydelens hyggelige brosteinsgater. Ta inn sommeren i dype drag i rosehagen ved St. Laurentii Kirke og kryss Ätran elven ved den romantiske gamle steinbroen Tullbron, hvor det også ligger ruiner av borgen Falkenberg fra 1200 tallet.

I et gammelt bindingsverkshus ved Tullbron ligger byens designmuseum RIAN. Her kan du oppleve nyskapende nasjonal og internasjonal design. Trenger vi å nevne at det selvfølgelig er en glimrende café med utsikt over Ätren her?

På den andre side av elven ligger det vakre grønne område Vallarna, som blant annet har mini zoo, lekeplass, friluftsteater og naturskjønne mosjonsstier som er opplyst om kveldene. Det er også flott natur med opplevelser for hele familien rett utenfor byen. Noen av de lokale favoritt aktivitetene er å bestige høyderyggen Smörkullen med fabelaktig utsikt over kysten, og å ta turen rundt på de flate klippene i Grimsholm Naturreservat. På tide med shopping? Da er det kun én vei å dra, og det er til Nordens største varehus Gekås Ullared. Her finner du få ALT.