Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Falu Gruva, Dalarna
Foto: Ulf Palm

Ting å gjøre

Falu Gruva – Dalarna

Verdensarven Falun inviterer til en reise i tiden med Falu Gruva og gruvesamfunnet med sine staselige hager. I Falun finnes også den historiske trebebyggelsen som viser hvordan gruvearbeiderne bodde for mer enn 300 år siden.

Falu Gruva

På grunnlag av hvordan Falu Gruva har bidratt til dannelsen av det moderne industrisamfunnet, ble byen Falun en del av UNESCOs verdensarvliste i 2001.

Visste du at den tradisjonelle rødfargen, alkoholmonopolet, legevakten og den gode falukorven har sitt utspring fra gruven og Falun? En gang i tiden var Falu Gruva den største kobbergruven i Europa og ble kalt Sveriges skattekiste. Kobber fra Falun ble til slottstak, kirkespir, mynter og kjøkkenutstyr i Europa.

Bli med på en guidet tur tilbake i tiden, gjennom svingete veier og mektige saler, ned i Falu Gruva. Hør guiden fortelle om det store raset og den forstenede gruve-gutten Fet-Mats. På sommeren og i skoleferier finnes det egne barn- og familieturer i gruven. For de litt mindre barna, fra 3-7 år, passer det med Skrock- och sägenturen der guidene forteller spennende historier og sagn blandet med litt historie.  I Falu Gruva er det 5 grader året rundt, like kaldt som i et kjøleskap. Det er også mange trapper å gå i for å komme ned i gruvegangene, derfor må man være minst 3 år for å få lov til å bli med på en gruvetur.

Akkurat som for 1000 år siden er det full fart i områdene rundt gruven. Her bor, arbeider, spiser og møtes folk midt i en verdensarv – som en by i byen.

Världsarvshuset

Her starter ditt besøk i Verdensarven Falun. Se på filmer, lysbildefremvisning, utstillinger, handle i butikken eller spill dataspill og lær deg mer om hvorfor Falu Gruva ble kalt Sveriges skattekiste.

Stora Stöten

Gå tur rundt dagbruddet Stora Stöten og få en vidunderlig utsikt over Verdensarvsbyen Falun. Langs den 1,6 km lange gaten finnes gamle rester av gruvedrift, slagghauger, gruvesjakt, historiske bygninger, informasjonsskilt og sittebenker. 

Vandre gjennom historie og kultur

I Falun kan du også kombinere kultur og natur gjennom en vandring langs elven som starter ved Falu Gruven og gjennom historiske kanaler, diker og dammer. 

Gruvemuseet

Gruvemuseet, som ligger inntil det gigantiske dagbruddet, er Sveriges eldste tekniske museum. Som besøker får du gjøre en spennende, interaktiv tidsreise som strekker seg over Falu Gruvas tusenårige historie. Du får prøve på livet nede i gruven. Om du er skikkelig uheldig havner du, akkurat som mange skadde gruvedrenger, på gruvens eget akuttsykehus med amputert bein. Etter det eventyret kan du prøve å være kjemiker og undersøke hvordan bergarter blir til gjennom å blande mineraler.

Karakteristisk for Dalarna og Sverige er de røde hus og hytter som overalt pryder landskapet. Det å rødmale husene stammer fra 1500-tallet da røde tømmerhus var et tegn på status og rikdom. Mot slutten av 1800-tallet hadde rødfargen fra Falun fått større spredning blant folk og i dag synes Falurøde hus over hele Sverige. Den røde Falufargen har fått sitt navn og sin farge av det røde pigmentet fra Falu kobbergruve, der fargen har blitt produsert siden 1764. Gruven ble stengt i 1992, men den røde fargen lages fortsatt.

Les mer om Falu Gruva.

Velkommen til Dalarna!