Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Falun, Dalarna
Foto: Jonas Lindgren/Visit Dalarna

Reisetips

Falun i Dalarna

Falun er Dalarnas regionshovedstad og i denne flotte verdensarv- og arrangementsbyen skjer det alltid noe.

Verdensarven Falun er ikke bare selve gruven, men hele landskapet rundt omkring; byen med sine historiske rødmalte kvartaler og det landlige gruvesamfunnet. Byen inviterer til fine gå- og sykkelturer i det unike miljøet rundt gruveområdet og i sentrum. I sentrale Falun kan du for eksempel besøke Dalarnas Museum som viser Dalarnas kulturhistorie med samlinger av drakter, dalamalerier og folkemusikk. I den levende bykjernen finner du også et stort antall butikker og koselige kaféer og restauranter.

I byen møter du karakteristiske rødmalte trehus og levende kulturhistorie som i aller høyeste grad gir Falun dens unike karakter. Som bydelen Elsborg, de gamle gruvearbeider-kvartalene fra 1600-tallet og Östanfors med velbevart trebebyggelse, samt Gamla Herrgården et av Faluns eldste bebyggelsesområder.

Falu Gruva var en gang Europas største kobbergruve og er i dag en av Dalarnas mest besøkte severdigheter. I gruven gis det mulighet til å oppleve den tiden da fjellet ble brutt opp ved hjelp av ild, kiler og slegger. Museet viser Kopparbergets historie og her inngår blant annet et myntkabinett, en mineralsamling og et modellkammer.

På Lugnet, Nord-Europas største arena for idrett og arrangement, er det aktiviteter året rundt. Alt fra langrenn og skihopping til sprangridning, musikk, innebandy- og sykkelkonkurranser. Her finnes også camping, svømmehall, utendørs basseng, minigolf, merkede tur- og sykkelløyper og skispor. Ta den nybygde Bergbanan opp til foten av hoppbakkene og nyt den flotte utsikten over byen og det nye skimuseet som forteller om de 4 Ski-VM som har blitt arrangert på Lugnet gjennom tidene.

Falun ligger ved sjøen Runn, og om Runn pleier man å si at den har minst like mange øyer som det er dager i året. Sant eller ikke, så er dette en utmerket sjø hvor man kan lære seg å seile eller padle kajakk. Det er også en svært populær sjø både for båt- og badeliv. Under Runndagarna som arrangeres 10.-11. august 2019 er det fullpakket med ulike arrangement for enhver smak. Her rigges det opp med dampbåtturer, motorbåter, padling, musikk, kultur med mer. Men Runn er ikke bare en sommer-sjø. På vinteren ploges milevis med baner for skøyteentusiaster og hver sesong holdes internasjonale skøytekonkurranser på Runns is.

Om du er golfinteressert så ligger Aspeboda - Falun/Borlänge GK og Dalsjö GK en knapp mil vestover, og en enda mer sentrumsnær golfbane finner du ved Samuelsdals GK i Falun, bare fem minutter fra Falun sentrum.

Når dere besøker Falun bør dere også få med dere de koselige kaféene, restaurantene og butikkene i den levende bykjernen. Noen gode restauranttips: Banken Bar & Brasserie, Smak Tapas & Deli, Blackstone Steakhouse og Geschwornegården. Når det gjelder kaféer kan vi tipse om sommerkaféen Thunströms köpmansgård og Café Bagastugan. 

Velkommen til Dalarna!