Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Barn i skogen ved Dammsjön, Dalarna
Foto: Jonas Lindgren/Visit Dalarna

Destinasjon

Familieidyllen blir komplett i erkesvenske Dalarna

Visste du at en del av det vi nordmenn virkelig forbinder med Sverige, har sitt utspring i Dalarna? Det er ingen tvil om at dette skaper en fantastisk ramme for familieidyll

I vakre Dalarna byr på både herlig friluftsliv og massevis av morsomme opplevelser som legger grunnlaget for minnerike familieøyeblikk som man kan se tilbake på med store smil om munnen.

Dalarna ligger midt i Sverige og bare noen timer fra grensen, og byr på alt fra morsomme temaparker og fine campingmuligheter til Dalahest-produksjon og et gruvesamfunn som er på UNESCOs verdensarvliste. I tillegg finner du erkesvenske rødmalte hus og Sveriges største midtsommerfeiring.

Kom tett på rovdyrene 

Start turen i Orsa Rovdjurspark som er Europas største rovdyrspark. Det tar omtrent fem timer å kjøre om utgangspunktet for turen er Oslo.

I rovdyrsparken finner du blant annet bjørn, ulv, gaupe, bergugle og jerv som lever i ditt naturlige miljø. Her finnes det et eget “rovdyrssentrum” med utstillinger og steder barna kan leke og lære. Det finnes også muligheter for en guidet tur, men du må huske å booke det før du kommer.

Ta også turen innom Leopard Center for å se leopardene hoppe og leke, og se de utrydningstruede Amurtigerne på Tiger Mountain. En fin opplevelse er å ta turen innom Polar World, der du kan komme tett på de to isbjørnene Ewa og Wilbär i verdens største isbjørnpark. 

I parken og i nærområdet finnes restaurant, kiosker og kaféer til når familien trenger påfyll etter alle opplevelsene.

Klare for et stopp? 
Orsa Grönklitt  bor du i gangavstand fra rovdyrsparken, og det blant annet mulig å booke en «Rovdyrspakke» som gir to døgns overnatting for to voksne og to barn (3-14 år) og familieinngang på rovdyrsparken. Eventuelt kan du bo på Orsa Camping, og den vakre sandstranden ved Orsa Camping kalles ofte Dalarnas Riviera og er perfekt for barnefamilier. 

I Orsa Grönklitt er det blant annet mulighet for padling i kano, minigolf, bading og fisking. I tillegg finnes det basseng, lekeplasser og eget område for ballsport.

Se også vår strandguide for Dalarna

Lag din egen Dalahest

Dalarna har lange og rike kunst- og håndverkstradisjoner, og den berømte Dalahesten er et klassisk svensk ikon. Bare tre kvarter i bil fra Orsa kan du se den ekte Dalahesten bli til i Nusnäs, eller vil du prøve deg på en egen? 

Den ekte Dalahesten lages bare i Dalarna, og har sine røtter til skogsarbeidernes spikking ved bålet på 1700-tallet. 

Klare for et stopp?
Bare 20 minutter unna Nusnäs finner du tettstedet Mora, og den naturskjønne camping- og hyttebyen Mora Camping. Her er det fine aktiviteter som for eksempel bading, padling, eventyrgolf, bowling, sykling og lignende.

Nissen bor i Dalarna

På Sagolandet Tomteland ønsker Nissen og alle hans venner deg velkommen. Det stemningsfulle opplevelsesparken ligger i de dype skogene like utenfor Mora. Besøk alvenes by, Nissens egen by og Trollriket. Her får barna mulighet til å leke i eventyrverden sammen med figurene som de tidligere bare lest om i eventyrene. Tull med Heksen, jag trollene og gå på alvevandringer gjennom skogen. I år vokser Sagolandet og blir enda større med nye miljøer og eventyrfigurer dukker opp. Blant annet får Sagoféen et nytt hjem og besøkende kan følge henne i et morsomt musikalsk eventyr. Hele dagen fylles med teater, sang, musikk og massevis med lek i eventyrenes fortryllende verden. 

Gesundaberget like ved Tomteland kan du også prøve deg i deres store bike park, som har 14 ulike sykkelstier i ulike vanskelighetsgrader. Gesunda er også en del av Biking Dalarna. 

Klare for et stopp? 
Ta turen tilbake til Mora Camping bare 20 minutter unna.

Familiemoro for alle 

I Leksand Sommarland finner du noe for enhver smak – alt fra et digert temperert vannland, karuseller og gocart til en minibondegård med blant annet kaniner og geiter. Dette er definitivt et eldorado for barnefamilier på sommeren!

I det store tempererte vannlandet finner du et stort utvalg sklier for de store og små. Vil du utfordre deg selv bør du teste ut «Free Fall» og «Kamikaze», som har en fallhøyde på hele 17 meter.

Det er også en 310 300 meter lang zipline, muligheter for padling i kano, tråbåt og taubane. Gå heller ikke glipp av Jump Park med trampoliner, kjempeputer, høye tårn, ballbinger og klatrestativ.

Årets store nyhet i Leksand Sommerland er en den klassiske attraksjonen Radiobil, med et opplegg som gjør opplevelsen morsommere og tryggere for hele familien. Her kan selv de minste barna prøve seg, da banen er delt i tro seksjoner, en med minibiler for de minste og en med maxibiler for det større barna.

Klare for et stopp?
Leksand Strand Camping & Resort ligger like ved sommerlandet og ved sjøen Siljans sørlige strand. Campingplassen ligger i naturskjønne omgivelser og tilbyr blant annet hytter, camping, butikk, badestrand, eventyrgolf, restaurant, basseng og lekeplasser.

Klatre høyt og lavt

I den helt nyåpnede klatreparken Högt&lågt i Rättvik, finnes det seks ulike baner med spennende hinder og ziplines med variert vanskelighetsgrad. Her rett ved Rättviks Camping venter det et eventyr for hele familien med lek, trening og klatring. Ingen tidligere erfaring er nødvendig og dere får alle instruksjoner på stedet. 

Bli med på en uforglemmelig gruvetur

Neste stopp på rundturen er Falun, Dalarnas regionhovedstad, som ligger omtrent en time fra Leksand. Om du vil ta en omvei for å bade, bør du vurdere en tur innom Siljansbadet i Rättvik, der det er en herlig langgrunn og barnevennlig sandstrand.

I Faluns eldste kvartaler møter du karakteristiske rødmalte trehus og en levende kulturhistorie som gir Falun et unikt særpreg.

Den over 300 år gamle Falu Gruva var den største kobbergruven i hele Europa og er i dag en av Dalarnas mest besøkte severdigheter. 

Gruven, som har sikret byen en plass på UNESCOs verdensarvliste, har egne barn- og familieturer i gruven på sommeren. For barna mellom tre og sju år er eventyrturen noe som kan falle i smak, der dyktige guider forteller spennende historier og sagn blandet med litt historie. De litt større kan få være med på en skikkelig gruvetur. 

PS: I gruven er det fem grader året rundt, så kle dere godt! 

Når dere besøker Falun bør dere også få med dere de koselige kaféene, restaurantene og butikkene i den levende bykjernen. Falun ligger ved innsjøen Runn, som med sine mange øyer er et perfekt vann å lære seg å padle kajakk. På Främby Udde kan du leie kajakk eller kano. 

Klare for et stopp? 
Nordic Camping Lugnet ligger vakkert til i naturskjønne omgivelser i østre Falun. Her kan du bo i bobil, campingvogn, telt eller hytte. Her er det masse å finne på, blant annet på lekeplassen, i bassenget eller i skogen i området rundt. I tillegg er det et helt ypperlig område å sykle i. 

Se også vår sykkelguide for Dalarna.

Ta turen innom fremtiden 

På vei hjemover mot Norge, bør dere ta turen innom fremtidsmuseet 2047 Science Center i Borlänge, en halvtimes biltur fra Falun. Her kan hele familien delta på morsomme og interaktive eksperimenter - morsomt og lærerikt for hele familien!

Det er en rekke ulike temaer som kan utforskes nærmere, blant annet mennesket, teknikk, fysikk, lys, energi og matematikk. Innenfor teknikk kan du for eksempel programmere hva en robot skal gjøre – klarer dere å få den til å plukke opp en ball?

Er barna interessert i planeter og stjernehimmelen er dette museet midt i blinken!

Klare for et stopp?
Nordic Camping Mellsta ligger vakkert til i Mellstaparken med utsikt over Dalälven. Bo i bobil, campingovn, telt eller hytte.

Hils på Bison i Avesta Visentpark 

I Avesta Visentpark vandrer store og urgamle dyr sammen i flokk. Deres muskuløse, kraftige nakker og avrundende horn leder tankene til Bisonoksene i de gamle Westernfilmene. I parken kan du klappe og oppleve disse utrydningstruede dyrene på nært hold, som er Europas største landlevende pattedyr og kan veie opp til ett tonn. I dag lever det et 30-talls dyr i parken. Foruten de fantastiske dyrene finnes det en kafé med godsaker, vaffler og enkle på matretter i parken. Det ligger også et eget lekeområdet for de minste med husker, stylter og kjepphest. 

Les mer om Avesta Visentpark

Sahlins Struts 

I år feirer strutseparken,, utenfor Borlänge, Sahlins Struts 25 år! Her finnes det et par hundre struts i ulik alder, en gårdsbutikk og kafé. I parken kan du smake på strutseegg, nygrillet strutseburger eller hva med en is laget av strutseegg. I butikken finner du alt fra strutsprodukter, til håndlagde sjokoladepraliner med strutsegglikør. 

Les mer om Sahlins Struts