Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Havets Hus, Lysekil
Foto: Andreas Olsson/Vastsverige.com

Reisetips

Familiemoro og handle på vei hjem

Du trenger ikke å reise i timesvis på fly eller bil for å dra på den perfekte familieferien. Ferielandet barna elsker ligger ikke lenger unna enn en liten kjøretur, og ikke bare er veien kort, men prisene er lave. Her kan du oppleve drømmedestinasjonen og gjøre den smarte handelen på vei hjem.

“Mamma, er det langt igjen? Pappa, er vi framme snart?” Ja, utålmodige barn kan være litt av en utfordring når man reiser. Og den nære beliggenheten kan virke som det mest barnevennlige med Sverige. Det er langt ifra sannheten. Sveriges vestkyst har nemlig mange spennende aktiviteter å by på – fornøyelsesparker, dyrehager og familiemuseum som er morsomt for både liten og stor.

Spennende dyr på nært hold

Hva med en spennende og lærerik familieferie til dyreparken Nordens Ark? Den ligger omtrent én time fra den svenske grensen og huser omtrent 80 arter der mange av dem er truede dyrearter. Gjennom en tre kilometer lang spasertur kan dere oppleve alt fra amfibier og rød panda til tigere og tre typer leoparder.

Selv om de fleste tyr til innendørsaktiviteter når den kalde vinteren setter inn, er Nordens Ark, som er åpen hele året, like spennende vinter som sommer. Opplev den majestetiske snøleoparden, snøgeiter og ulv som er tilpasset et liv i snø, følg en dyrepasser på jobb en dag eller dra på oppdagelsesferd i parken og ta flotte naturbilder – alene eller på en av de mange guidede turene. Husk å ha med kikkert og en god porsjon tålmodighet.

Opplev det marine livet

En halvtime unna Nordens Ark, ligger nok et populært reisemål i Bohuslän, nemlig Havets Hus. Her finner du nesten 40 akvarier i ulike størrelser der det største rommer 140 000 liter vann og det minste 70 liter. Men du kan være sikker på at alle rommer mye spenning og flotte skapninger.

Akvariene er gjenskapt på en naturlig måte og tilpasset de ulike dyrene og vekstene sitt behov. Familien kan dra på selsafari, se haier, blekksprut, rokker og åler, kjenne på sjøstjerner, eremittkreps og krabber i klappe-akvariet, se dykkere mate dyrene eller bli inspirert på en guidet tur. Gjennom året er det tilbud på ulike aktiviteter, så hit kan man komme igjen – og igjen.

Havets hus er under ombygging og er stengt frem til mai 2019. Se siste nytt om Havets Hus her

Handle på vei hjem

Det er ingen tvil om at begge destinasjonene gir hele familien en flott weekendtur. Og Västsverige har mer å by på, så det er bare å sette i gang med planleggingen av neste familietur. Men familieferien trenger ikke å stoppe der.

Én time unna, på vei hjem så klart, ligger Skandinavias største kjøpesenter. Ikke bare vil det lønne seg å handle på vei hjem, men Nordby Shoppingcenter har også mye moro for barna. Ta for eksempel familien med på besøk til Gottebiten, en av Nordens største godtebutikker. Det enorme lokalet byr på et stort utvalg av fristelser, både blant alle typer godterier, brus og annen drikke – til glede for både store og små.

På Nordby finner du shopping for barn i alle aldre, enten du trenger ny bilstol, barnevogn, klær eller leketøy. Og skulle de minste miste tålmodigheten, finner du en nesten 1000 kvadratmeter nyoppusset lekeplass der barn opptil 11 år kan boltre seg i et eventyrlig jungelmiljø.

Stort utvalg gir smartere handel

Men Nordby har ikke bare et stort utvalg for barn. Nordmenn er ikke ukjent med å handle i Sverige, og det er ingen tvil om at det er mye penger å spare på å handle mat – og spesielt er kjøttprodukter billigere. Faktisk viser en prissammenligning gjort av VG at du kan spare hele 82 prosent på å handle kjøttprodukter på Nordby, sammenlignet med Rema 1000.

Her er det også flere 1000-lapper å spare ved å handle andre varer som for eksempel mel og bakevarer, utvalgte meieriprodukter og egg, godteri og brus. Totalt vil hele handlekurven blir over 70 prosent billigere på Nordby enn i norske dagligvarebutikker. Men pris er ikke det eneste Nordby kan konkurrere på – utvalget er også enormt.

På shoppingsenteret finner du nemlig 110 butikker fordelt på hele 80 000 kvadratmeter. Her finner du alt fra apotek og dagligvarebutikker, til lekebutikker og klesforretninger. Det skader kanskje heller ikke at noen av dem ikke finnes i Norge slik at du kan kjøpe deg noe ikke alle andre har? Og skulle sulten melde sin ankomst er det flere spisesteder på senteret.

Avslutt den opplevelsesfylte familieferien i Sverige med en smart handel på vei hjem – til glede for både barna og lommeboka.

Velkommen til Västsverige!