Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Julemarked, Gamla Stan, Stockholm
Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Reisetips

Festlige julemarkeder i Sverige

Start julen med å besøke et julemarked i Sverige med håndlagde kvalitetsprodukter, velsmakende mat og morsomme aktiviteter. I denne artikkelen finner du en knippe julemarkeder i både større og mindre byer.

Uansett hvilken del av Sverige du vil besøke, finner du mest sannsynlig et autentisk julemarked med produkter av høy kvalitet, som passer perfekt som julegave til kjente og kjære. Håndverkstradisjonene står sterkt i Sverige, og du finner alt fra julepynt og håndlagde votter til stilfulle smykker. 

Julemat- og drikke skaper en deilig atmosfære. Mens du går rundt mellom dekorative boder, sørg for å prøve de deilige kakene i kombinasjon med klassisk varm gløgg. 

 Her er noen av flotteste julemarkedene i Sverige:

De beste julemarkedene i og rundt Göteborg 

Fornøyelsesparken Liseberg, i sentrum av Göteborg, betraktes som en nasjonalsymbol. Her finner du også det største julemarkedet i Sverige. Millioner av blinkende lys og mer enn tusen juletrær skaper en herlig julestemning. Hvis du har lyst til å prøve en komplett svensk julematopplevelse, så velg Lisebergs julebord - et «smørgåsbord-buffet» med både varme og kalde retter. Her står tradisjonelle svenske klassikere på menyen, med alt fra juleskinke, gravet laks og sild til lussekatter og risgrynsgrøt. 

Fordi julemarkedet ligger i fornøyelsesparken, kan du dessuten prøve spennende berg- og dalbaner og gå på skøyter. Og gå ikke glipp av årets store nyhet: det spektakulære lysshowet.

Hvis du heller vil på et mindre julemarked, så har Göteborg mange av dem. Julemarkedet i Göteborgs eldste bydel Haga er en favoritt hos de lokale. Her bugner det av håndlagde produkter og stilfulle designprodukter – alt fra interiørartikler og julepynt – i bydelens selvstendige butikker. 

Er du ute etter ett mer tradisjonelt julemarked bør du ta turen innom Kronhusets historiske omgivelser. Det er Göteborgs eldste julemarkedet og her finner du et bredt utvalg av nydelig julepynt og håndlagde produkter. Unn deg selv en varm kopp med gløgg og en smakebit av hjemmelagde julegotter

Du finner også flere tradisjonelle julemarkeder i ytterkanten av Göteborg. Gunnebo slott og Trädgårder, en av Sveriges vakreste herregårder bygget i det 18. århundre, arrangerer et vidunderlig markedet med bredt utvalg av mer eksklusive produkter. Du kan forvente en deilig blanding av vakkert og miljøvennlige håndverk samt delikatesser og bakverk, som er økologisk og produsert lokalt – et tips er å være sulten når du ankommer.

De beste julemarkedene i Sør-Sverige 

Hva er vel mer magisk enn å besøke et julemarked på et slott? Bosjökloster slott – som ligger i Höör i Skåne – forvandles hvert år til et juleeventyrland. I de mer enn 75 bodene finner du et bredt utvalg av lokalt produserte og bærekraftige gaver og matvarer. Du finner alt fra håndlagde stearinlys, keramikk samt lekre delikatesser som ost, ferskt brød og pølser. Hvis du har lyst til å lage din egen julepynt, er det egne verksteder, som gir deg muligheten for å gjøre nettopp dette. Julestemningen stiger ytterligere når julesangene synges i den vakre kirken bygget i det 11. århundre. 

I Skåne arrangeres også Fredriksdal-julemarkedet. Som ligger en kort busstur fra sentrum av Helsingborg og tiltrekker seg over 20 000 besøkende hvert år takket være den vidunderlige julestemningen og et stort utvalg av gave- og matboder. Barna kan delta på håndverksworkshops og besøke julenissen. Gå heller ikke glipp av muligheten for å danse rundt juletreet sammen med familien. 

Storbyen Malmö har også en rekke julemarkeder. Det hyggelige markedet på Gustav Adolfs Torg er et sikkert høydepunkt, når torget i byen forvandles til et festlig eventyrland fylt med julesang. Utover både musikk- og liveopptredener finner du boder, som selger lokalt kunsthåndverk samt klassisk svensk julemat og drikke.

De beste julemarkedene i Stockholm 

Friluftsmuseet Skansen, som ligger i den kongelige byparken Djurgården, er en stor svensk attraksjon. Det berømte julemarkedet har vært et høydepunkt siden 1903. Ta en tur rundt i bodene, og kjøp tradisjonell julemat og kunsthåndverk laget av lokale håndverkere. Barna vil elske alt, som Skansen har å tilby – alt fra å hilse på dyrene i parken til å bli med på håndverksworkshop. En morsom og spennende aktivitet er å danse rundt det flotte juletreet.

Få julemarkeder har så god stemning som Stortorgets Julemarked, som ligger i Stockholm gamle byde; Gamla Stan. Det tradisjonelle julemarkedet ble startet 1837 og er det eldste i Sverige. Markedet strekker seg over hele Stortorget, og det serveres en rekke svenske julegotter og andre delikatesser, samt forskjellige typer håndverk mer verker laget i alt fra jern til keramikk. 

Det årlige markedet på Drottningholm Slott er en julemarkedet med et kongelig preg. Denne kongelig residensen ligger i ytterkanten av Stockholm. Stilen er tradisjonell, og du finner et bredt utvalg av kvalitetshåndverk, og du kan møte de dyktige håndverkerne, som har skapt produktene. Benytt også muligheten til å utforske det fascinerende slottet, som står på UNESCO`s verdensarvliste, eller gå en tur i den nydelige parken og ut til den spektakulære kinesiske pavillonen. I kaféen anbefaler vi at du tar en pause, nyter en safranvaffel og en kopp kaffe.

De beste julemarkedene i resten av Sverige 

Roslagen
Wira Bruks karakterisketiske julemarked ligger det område hvor Sveriges første grovsmed-esse ble grunnlagt i 1630 årene. Den unike beliggenheten, rundt 50 km langs kysten fra Stockholm, gir markedet et særpreg, og her kan du oppleve smedene i arbeid og høre historier om det fascinerende området. Du finner en stor variasjon av håndverk i de mange bodene, for eksempel blåst glass, lappetepper samt en rekke verk av jern laget på stedet. Du behøver heller ikke sulte, for her serveres det klassisk svensk julemat og deilige vafler. 

Gotland
På øya Gotland, som ligger Sørøst fra svenske kysten, arrangeres det et middelalder-marked i Visby. Markedet i denne historiske handelsbyen byr på et stor utvalg av delikatesser, ferskt bakverk og håndlagde produkter. Barna kan prøve seg i spillet fiskedam – et klassisk svensk spill, hvor barna later som de fisker, men hvor fisken er byttet ut med deilige godteposer. Levende julemusikk gir julemarkedet en herlig ramme. 

Kosta, Småland
Kosta, en del av Glasriket i Småland, har et av Sveriges mest berømte glassverk; Kosta Boda. I tillegg har de et av de største julemarkedene i Sverige, fylt med underholdning – med alt fra harmonika-spillende nisser til skøyteløp med kjente tegneseriefigurer og julekonsert med profilerte svenske kunstnere. I hyttene og bodene finner du selvfølgelig et bredt utvalg av glassprodukter, og du vil også kunne oppleve glassblåserne i aksjon.