Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Fika, Göteborg
Foto: Susanne Walström/ Mediabank Göteborg & Co

Oversikt

Fika i Göteborg & Västsverige

Lite er så hyggelig som å fika, eller å kose seg på kafé som vi nordmenn ville sagt. Faktisk er det svenske fenomenet så innarbeidet at du nå kan bli med på en egen fika-vandring for å lære mer om den sukkersøte kulturen.

I Västsverige, en liten halvtime med tog eller bil fra Göteborg, ligger Alingsås som er kjent som selve "fika-byen". Det er også her du kan bli med på fika-vandringen som arrangeres fra april til oktober, hvert år. I løpet av halvannen time får du smake deg gjennom en rekke lekkerbiskener på byens beste kafeer, og lærer mer om den særegne fika-kulturen som Sverige er kjent for. Allerede på 1700-tallet ble det første bakeriet startet opp her. På fikavandringen

https://www.ticketmaster.se/artist/fikavandring-i-kafestaden-alingsas-biljetter/959513

 får man besøke fem ulike kafeer, hvorav to av disse er med i White Guide – Sveriges viktigste restaurantguide.

Vil du oppleve fika-kulturen på egenhånd? Rett over grensen, er mulighetene mange.

Fika i Göteborg

I Göteborg finnes det mange ulike kafeer for fika-elskeren. Klassiske kafeer, trendy kafeer, personlige kafeer, økologiske kafeer ... Til og med kafeen som har blitt kåret til Sveriges aller beste finner du her.

Brogyllen

Rett ved Stora Hamnkanalen finner du den klassiske kafeen Brogyllen med krystallkrone i taket og hjemmebakte godsaker fra eget bakeri. Brødet er laget på surdeig og av førsteklasses råvarer, og selges også i Saluhallen der de har en egen butikk.

Da Matteo

Da Matteo Magasingatan er for mange göteborgere synonymt med god kaffe, delikate pizzaer, herlig "fika" og bra solforhold. Kafeen byr på et stilig miljø midt i hendelsenes sentrum – og du kan både se brødet bli bakt i surdeigsbakeriet og ta del i hvordan kaffen røstes. Her møter den gamle håndverkstradisjonen nytenk i form av spennende produkter. Her finnes også en fantastisk bakgård der du kan sitte året rundt, blant sjarmerende vekster og brostein.

Café Husaren

Café Husaren ligger i koselige Haga, og kan skilte med Sveriges største kanelbolle. De liker å bake stort, og godt, og den berømte kjempekanelbollen kan fint deles av tre personer. Trehuset som kafeen ligger i er vernet, og har et av få bevarte glasstak fra 1800-talet.

Latteria

I Antikkhallarnas vakre og overdådige foajé ligger koselige Latteria Kaffesalong. Huset er et gammelt bankpalass fra 1800-tallet, og her er det god plass til både barnevogner og sittegrupper. Her kan man rusle rundt i et titalls butikker med mynter, porselen og antikviteter før man setter seg ned for å nyte en smoothie eller en kaffe.

Kafé Höga Nord

Plateselskapet Höga Nord Rekords har utvidet sin platebutikk med en kafé så man nå kan nyte en kaffe med hjemmebakte småkaker, en skål suppe eller et smørbrød mens man blar i hyllene med vinyl. Kafé Höga Nord byr på god stemning og kul musikk, et steinkast fra Domkyrkan.

Rosenkaféet, Trädgårdsföreningen

Best på våren og sommeren når man kan sitte og titte ut over rosariet. Rosenkafeet ligger i fantastiske omgivelser med vakre bygninger og fine grusveier og bed. Bare et lite steinkast fra hektiske Drottningtorget og Centralstationen finner man denne rolige oasen. Selve kafeen ligger i en av Trädgårdsföreningens eldste bygninger, fra 1874.

Kafé Magasinet

Kafé Magasinet har åpent alle dager fra tidlig om morgenen til sent på kvelden. Kafeen er som en oase mellom restauranter, puber og vinbarer, med en følelse av New Yorks Meatpacking District i en trendy atmosfære. Her får du kjøpt alt fra økologisk kaffe og smørbrød, til pizza og øl.

Le Petit Café & Boulangerie

I inngangen til Haga, fra Linné, finner man Le Petit Café & Boulangerie. Denne franskinspirerte kafeen med møbler malt i forskjellige farger og en sjarmerende og gammeldags innredning. Her er både inne- og uteservering, hvor man kan nyte østerrikske, franske og svenske bakverk, laget på deres eget bakeri i Linnégatan. Der ligger også en annen avdeling av Le Peiti Café, dersom det skulle bli fullt på Hagas populære fikastrøk.

Bar Centro

Bar Centro ligger midt i Göteborg sentrum, og er svært populær. Kafeen er et sjarmerende "hull-i-veggen" som serverer fantastisk espresso. Stilen er trendy og italiensk, med disker langs veggene og paller å sitte på. Det spilles jazz og soul fra knitrende vinylplater, og her finnes også en vinbar med naturviner.

Fika i Västsverige

Det er ikke bare i storbyen Göteborg du finner unike fika-perler. Rett over grensen finnes et mylder av steder som tilbyr søte opplevelser i mesterklasse.

Sivans Osthandel Café & Butik

I en gammel militærgarasje på Varaslätten finner man Sivans Osthandel Café & Butik i Baljered. Ost og brød er selve livsnerven i den lille familiebedriften som har vært i drift i fire generasjoner. Siv startet virksomheten i sin lille garasje, og har utvidet til en vogn på torget og kafeen på Varaslätten. Her kan man nyte hjemmeprodusert knekkebrød, kaffebrød og sjokoladepraliner i et unikt og hjemmekoselig miljø. Sivans leverer også oster til flere Michelinrestauranter i Göteborg og Stockholm.

Conditori Nordpolen

Conditori Nordpolen i Vara er en av Sveriges absolutt beste kaféer. Den er over 100 år gammel, og navnet stammer fra da den oppdagelsesreisende Salomon August Andrée landet på Varaslätten da han testet flyet før sin polarferd. Under en av sine testflygninger,14 juli 1894, startet han i Göteborg, landet på en åker som tilhører en gård som heter Glädjen, og dro deretter inn til Vara og ”ägnade sig åt umgänge med Varaborna”. Tre år senere startet Andrée reisen mot Nordpolen. Han kom ikke så langt, og ble i 1930 funnet nedfrosset i isen. Søstrene Alma och Alvida Jansson startet konditoriet i 1903. For å hedre eventyreren, bestemte de seg for å kalle kafeen sin for Nordpolen. Kafeen er med i White Guide i kategorien "mesterklasse". 

Mias Sjöbod

Hos Mias Sjöbod kan man fika ute på brygga eller inne i den autentiske sjøboden innredet i gammel stil med fiskeredskap hengende fra taket. Med full havutsikt kan man nyte et ekte Bohuslänsk rekesmørbrød, eller stedets berømte muffins og gulrotkake som bakes her.

Glasets Hus

Her fikar man i det vakre orangeriet eller rundt det åpne ildstedet ved glassblåsernes verksted. I Glasets Hus finnes en stor glasshytte, et spennende miljø der også verktøy og maskiner fra glassbrukets eldre epoker pryder rommet. Glasets Hus er det eneste stedet i verden som produserer flasken til Absolut Vodka, dog bak lukkede dører. Det er også mulig å teste glassblåsing selv, men dette må forhåndsbookes.

Kosters Trädgårdar

Kosters Trädgårdar er en besøkshage for økologisk produksjon, med restaurant og gårdsbutikk på den bilfrie øya Sydkoster. I hagerestauranten serveres nybakte kanelboller, smørbrød og kaker med sesongens frukt, og en buffé fylt med godsaker fra hagen, havet og engene rundt. I gårdsbutikken finner man syltetøy, oljer, egg og nybakt brød. Dette er et perfekt stopp for familien, og barna kan leke i hagen og hilse på dyrene som finnes her.

Rådhuskonditoriet

Huset der Rådhuskonditoriet ligger kalles for Lidköpings eget "Eiffeltårn", og Det gamle huset er Magnus Gabriel de La Gardies jaktslott. Her kan man nyte all verdens lekre bakverk, og dette er et klassisk konditori som gjerne henter inn nye smaker, og som selvsagt er med i White Guide. Delikatessene serveres på vakkert Rörstrand-porselen som produseres i Lidköping, og det anbefales å ta turen innom Rörstrandmuseet for å lære mer om den 290 år lange historien til porselensprodusenten.

Les mer om Västsverige.