Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Nääs Fabriker, Västsverige
Foto: Kim Svensson

Reisetips

Floda og Nääs - unik industrihistorie

Floda og Nääs er et spennende område for alle sinn, der innovativ mat møter en velbevart industrihistorie. Kom ned i puls og finn roen, kun en halvtime fra Göteborg.

I området rundt sjøen Sävelången ligger Floda og Nääs, to flotte steder der gründere og entreprenører gjennom årene har bygget opp en rekke unike turistattraksjoner. Her finner du fantastisk mat i rustikke industriområder, trendy shopping, Sveriges største golfanlegg, og et av Skandinavias best bevarte slottsområder fra 1800-tallet og morsomme utflukter for barnefamilien. Floda og Nääs ligger kun tre mil nordøst for Göteborg. 

Garveriet 

Garveriet i Floda kan du nyte moderne matretter og fika i unike omgivelser. Matlaging og baking skjer i den i den vedfyrte steinovnen, som varmes opp av nærmere 50 kilo ved hver eneste dag. Menyen styres av hva de lokale produsenter tilbyr og hvilke råvarer som er i sesong. 

På Garveriet handler alt om bærekraft. Benkene i restauranten er bygget i eik fra nærområdet, stoler og bord kommer fra gjenbruk og i bedriftens konferanse-lokaler har de gamle mursteinsveggene blitt skrapet frem. Matsalen har en herlig industriell følelse med masse dagslys og flotte detaljer. 

Slik kommer du deg hit

Garveriet ligger en kort gåtur fra Floda stasjon, hit kommer du deg på kun 26 minutter med Västtåget direkte fra Göteborgs sentralstasjon. 

Jernbruket

I et nedlagt jernverk, mitt i Floda, ligger Jernbruket - en restaurant som tilbyr matopplevelser med det lille ekstra. Innendørs er miljøet rustikt og landlig, og like utenfor det gamle murbygget renner elven Såveåen forbi. 

På Järnbruket er det ekte hjemmelaget matlaging som gjelder. I sentrum står den vedfyrte grillen, der nesten alle råvarer tilberedes. Kjøttet kommer fra lokale bønder, og grønnsakene dyrkes og foredles i stor grad på egen hånd av restauranten. Til og med ølen kommer fra de lokale mikrobryggeriene. 

Slik kommer du hit

Jernbruket ligger like ved Floda stasjon. Fra Göteborg sentralstasjon bruker du 26 minutter med Västtåget.

Nääs Slott

Et besøk på Nääs slott er som å reise tilbake i tid til 1800-tallet. Siden 1898, da slottets siste private eiere levde, har ingenting blitt forandret. Tekoppene står fortsatt fremme og sengene er oppredd. Bli med på en 50 minutters guidet tur for å oppdage slottets rike historie. 

Det er ikke bare miljøet i slottet som er verdt et besøk. Hele området er en naturperle med flotte turmuligheter i slottsparken og langs med Sävelången, badeplass, stall og gode fiskemuligheter. På området ligger det også et kunstatelier og bredt tilbud av kurs innen blant annet håndverk, dyrking og musikk. 

Ikke gå glipp av...

  • Butiken Slöjd og Byggnadsvård. Ta en tur innom denne butikken rett før du passerer broen over Sävelången, på veg opp til slottet. En mer hjemmekoselig landhandel enn dette finner du ikke noe annet sted. Butikken er et perfekt sted for deg som trenger noe ekstra til hjemmet. 
  • Mulle Mecks snickeriverkstad. I samme hus som Slöjd & Byggnadsvård har Mulle Meck sitt lekfulle snekkerverksted der alle barn kan lage biler, båter og andre morsomme saker. Verkstedet passer perfekt for barn i alderen 4 - 10 år, som i følge med voksne kommer gratis inn. 
  • Änglagungorna i slottsparken. I de mektige eiketrærne på baksiden av Nääs slott henger det husker til fri bruk. Noen av huskene svever så høyt som 10 meter over bakken. 

Slik kommer du hit: 

Med Västtåget tar du deg fra Göteborg sentralstasjon til Floda stasjon på 26 minutter, og videre med buss 533 til Lille Nääs holdeplass. Herfra er det gangavstand til slottet. Et ekstra tips er å gå gjennom naturreservatet Nääs ekhager på vei til slottet, en nydelig tur på 3 kilometer. 

Nääs Fabriker 

Hele området rundt Nääs Fabriker preges av den rike industrihistorien som er i området rundt fabrikken. Dette er en livlig turistattraksjon som har et bredt tilbud av trendige butikker, hotell, restaurant og kafé.

Anledningen til å besøke Nääs Fabriker er mange. Butikkene bugner av mote, interiør, smykker og delikatesser. Hotelldelen ligger i vakre lokaler som på 1800-tallet var et bomullsspinneri, med utsikt over sjøen Sävelången. Her finner du utendørs boblebad, badebrygge, badstue, gym, shuffleboard og mye mer. Du må ikke gå glipp av brunsjen som serveres hver søndag med kalde og varme retter, samt et gedigent dessert- og kakebord. 

Slik kommer du hit:

Nääs Fabriker ligger 43 minutter unna Göteborg. Hit tar du "Lerumsnabben" som går fra Åkareplassen til Göteborg sentralstasjon. 

Öjared Resort

På den naturskjønne halvøya mellom sjøene Mjörn og Sävelången ligger Öijared Resort - Sveriges største golfanlegg og et unikt hotell. Kjærligheten til naturen gjennomsyrer hotellets særegne arkitektur, med design av Gert Wingårdh. Rommene har moderne interiør, restaurantmenyen er tilpasset Nordens fire årstider, og i velværeavdelingen finner du basseng, badstue og gym. 

Utenfor døren møter du ikke bare herlig natur- og kulturlandskap med gode turmuligheter - her finnes også landets største golfanlegg. Velg mellom tre 18-hullsbaner (hvor en er pay and play), et toppmoderne golfstudio samt en multibane for golf, fotballgolf og frisbeegolf. 

Slik kommer du deg hit: 

Til Öijared er det enklest å ta bilen. Turen tar ca 35 minutter fra Göteborg sentrum. 

Overnatting

Såvel Nääs Fabriker som Öijared Resort tilbyr toppmoderne overnatting med alle fasiliteter. Det går tilogmed an å booke rom på Nääs Slott, her venter ferdig oppredde senger i vakre rom og selvhushold i felles kjøkken.

Tips! 

Vil du oppdage den nydelige naturen like nord for Floda og Nääs med en lokalkjent? I så fall kan du bli med Mikael og Malin, som bor i Norsesund. Mikael og Malin er trebarnsforeldre som elsker friluftsliv, reise, god mat og møte nye mennesker. Les mer om Mikael og Malin og alle de andre lokale på Meet The Locals sin hjemmeside.