Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Blue cheese from Nyrups Osteria, Skåne
Foto: Kristofer Hansson

Oversikt

15 Gårdsbutikker i Skåne

At noen av verdens beste kokker kommer fra Skåne er nok ikke tilfeldig, for de er vant til å jobbe med de beste råvarene. Over hele regionen kan du nemlig finne gårdsbutikker som selger lokalt dyrkede, økologiske spesialiteter som ost, fisk, grønnsaker og frukt. Dette er listen over butikker og markeder du ikke bør gå glipp av.

1. Buhres Fisk

Buhres har en vakker beliggenhet rett ved havet på Hamnplan i Kivik, og er et røykeri, en fiskebutikk og sjømatrestaurant. Her kan du smake på nyrøkt fisk, deres berømte syltede sild og annet fra havets spiskammer – alt tilberedt med kjærlighet og omsorg.    

2. Kåseberga Fisk

Hos Kåseberga Fisk kan du nyte sild fra Östersjön og laks fra de nordiske fjordene. All fisk er røkt på den tradisjonelle måten med ved og flis – noe som gir den mest delikate smaken og den fine, gyldne brunfargen. 

3. Skanörs Fiskrögeri

Så langt sørvest i Skåne du kommer, ligger Skanörs Fiskrögeri. Her har sild blitt fisket, røkt og solgt i over 1000 år. Det er derfor ingen overdrivelse når vi sier at dette er en tradisjon i regionen. Her finner du forskjellige typer røkt fisk, sursild, patéer, fersk sjømat med sauser og brød, som du kan nyte i restauranten – eller kjøpe med hjem fra fiskebutikken.  

4. Kulla Lamm

Ikke gå glipp av lokale produkter av fin lam på Kulla Lamm. Under samme tak finner du en restaurant som lar deg nyte lam tilberedt av dyktige kokker, og gårdsbutikk med stort utvalg. Her kan du finne alt fra ferskt kjøtt, røkt kjøtt, pølser, lokalt dyrkede grønnsaker og smakfulle spesialiteter fra området.

5. Lindegrens

Utenfor Båstad finner du en sjelden kjøttbutikk. Fra beite til kjøttdisken er det ikke lenger enn tjue meter. Alle dyrene blir matet med organisk dyrket gress og urter, noe som gir saftig og velsmakende biff. På Lindegrens kan du også delta på kurs eller en guidet tur.

6. Soldattorpets Mejeri

To mil øst for Malmö kan du kjøpe naturlige oster laget av kortreist, lokal melk. Gårdsbutikken Soldattorpets Mejeri har latt seg inspirere av osteprodusenter fra nord i Sverige og Frankrike, og ostene har fått modne i sitt eget tempo. I sommerhalvåret er i tillegg restauranten åpen for gjester.

7. Nyrups Osteria

På Nyrups Osteria kan du nyte gode gårdsproduserte oster i vakre omgivelser. I den lille gårdsbutikken kan du også kjøpe med deg dine favorittoster, samt herlig tilbehør. Ikke nok med det så finner du også delikatesser fra andre lokale gårder.

8. Sotnosens Korvar

Serveringen blir aldri bedre enn kvaliteten på råvarene, og på Sotnosens Korvar tar de det på alvor. Her tar de områdets ferskeste råvarer og gjør de om til en rekke delikatesser. Pølser og lokale råvarer blir tilberedt på en kjærlig og leken måte.

9. Ängavallen

I flere tiår har Ängavallen servert de beste råvarer fra jord til bord. Her kan du spasere i parken fra det 18. århundret, spise god mat i restauranten og nyte lukten i den nydelige urtehagen. I gårdsbutikken får du 100% økologisk kjøtt, brød, smør, ost, samt et utvalg av posteier og olivenoljer.

10. Gunnarshögs Gårdsbutik

På Gunnarshögs kan du finne gårdstradisjoner som går helt tilbake til 1897. Her kan du prøve lokale varer som rapsolje, eddik, sennep, urter, egg og andre delikatesser. Nyt de velsmakende produktene i kafeen eller kjøp de med hjem fra gårdsbutikken. 

11. Hallongården

Nyt deilige smørbrød med spesiallagde pålegg på Hallongården – bringebær, blåbær og syltetøy laget av buskene rett utenfor døren. Spis i kafeen som er åpen året rundt, eller ta med en piknikkurv og sitt blant bringebærbuskene.

12. Tomatens Hus

Du skal lete lenge for å finne tomater, chili og krydder med bedre smak, og syrligere surdeigsbrød. På Tomatens Hus bør du absolutt smake tomatpaien som er laget etter deres hemmelige oppskrift. I tillegg finner du utsøkt marmelade, ost, kjøtt og tapas.

13. Österlenkryddor

Ikke bare nyt smaken, men nyt også lukten av urter og lavendel under en guidet tur på Österlenkryddor. Med et mål om å alltid være i forkant av bærekraft, blir du her møtt med organisk natur helt fri for giftstoffer. Få totalopplevelsen ved å delta på kreativ matlaging, i tillegg til å lære om urtene.

14. Österlen Sparris

På Österlen Sparris kan du oppleve asparges i all sin prakt. På gårdsbutikken kan du kjøpe saftig og mør asparges, eller ta med planter du kan dyrke i din egen hage eller kjøkkenhage. Siden 1997 har aspargesgården hatt åpent hus med rundturer på gården. Her kan du lære om historien, samt se hvordan gården høster inn og håndterer grønnsakene. Visningen tar omtrent 40 minutter og koster ingenting.  

15. Bäckdalens Växthus & Café

I landsbyen Hallavara ligger Bäckdalen – et sjarmerende drivhus der du kan finne alt fra ferske urter og eksotisk chili, til ulike grønnsaker og spiselige blomster. Spaser rundt i hagen og se grønnsakene vokse, eller ta med deg noen hjem og prøv deg frem på kjøkkenet. Ta gjerne en tur innom Orangeriet Café på en kopp kaffe og hjemmelaget mat.

I Skåne er utvalget av lokale råvarer stort og gårdsbutikkene er mange. Så neste gang du ser et skilt som sier “Gårdsbutikk”, “Fersk sild” eller “Nypoteter”, kan det være verdt å svinge av for å få med seg de beste delikatessene.

Velkommen til Skåne!