Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Langdistanseskøyter i Dalarna
Foto: Per Eriksson/Visit Dalarna

Ting å gjøre

Glad i å stå på skøyter? Da må du ta turen til sportens fødested

Endelig er vinteren her med en vakker skøytesesong. I Sverige finnes det drøssevis med innsjøer og tilgang på naturis for de som vil gå på langdistanseskøyter i landet som er sportens fødested!

Lav vintersol, sprakende is under føttene og frisk vind i ansiktet gjør at langdistanseskøyting er den ultimate aktiviteten å nyte nå på vinterstiden. Langdistanseskøyter har sin opprinnelse fra Sverige, og sporten har siden vært et "fenomen" på riksnivå. Hvert år tiltrekker den seg turister fra hele verden som jakter den perfekte naturisen.

Mange innsjøer, selv i den sørlige delene av Sverige, fryser allerede i høstmånedene november-desember. Isen holder seg som oftest helt til mars, og ekspertene sier at sesongen varer i cirka 100 dager – så her bør du planlegge raskt! I tillegg er mulighetene mange for å delta på konkurranser og renn i løpet av vinterhalvåret, så om du har et stort konkurranseinstinkt er det bare å ta skøytene fatt og delta!

Skøyteparadiset Dalarna

Dalarna regnes som et ekte eldorado når det gjelder skøyter på isen. Her får du alt du kan ønske deg, enten det er et sted du og familien din kan ha det gøy på eller om du vil dra avgårde med noen venner for å oppleve naturen og trene på sporten. Grip sjansen mens isen fortsatt er tykk og god!

Det finnes flere forskjellige områder du kan velge mellom når du har tatt veien til Dalarna. Her tilbyr de deg over 70 km med oppkjørte løyper på sjøisen, og valgene er mange om du vil gå en kort eller lang tur. Hedemora, Falun-Borlänge, Dala-Floda og Orsa-Mora er de mest populære stedene for å skøyte rundt på isen.

I Falun-Borlänge går du på skøyter på innsjøen Runn, som knytter de to byene sammen. Med spennende øygrupper og opptil 50 km pløyde skøytebaner, er Runn-sjøen en av landets beste steder å gå på langdistanseskøyter. Hvert år arrangeres Runn Winter Week her i midten av februar, med alt fra barnas skøytedag til den ultimate utfordringen gjennom skøyteløpet på 200km som arrangeres 19. februar. Her kan altså både store og små få glede av å være på isen.

Rett utrustning for turskøyting:

Isvett og sikkerhet er viktig for å kunne ferdes trygt på fryst is på vinterstid. Her er noen sikre tips som gjør turen din optimal både for opplevelsen og for sikkerhetens skyld, enten du vil investere i utstyr selv eller leie før du tar skøytene fatt.

Ispigger med fløyte – Ispigger gjør at du får feste i isen slik at du kan dra deg opp fra isen om du skulle falle gjennom. Med fløyten klarer du raskt å gi lyd fra deg om gruppen din ligger et stykke foran deg.

Staver – Staver som er ment for langdistanseskøyting er gull for å komme deg raskt framover. I tillegg skal skøytestaven være utstyrt med pigg slik at du med et hugg kan slå igjennom 5 cm tykk ferskvannsis. Dette er minstekravet på tykkelsen av is du bør ferdes på.

Kasteline – Kastelinen er din forlengede arm. Avgjørende for å redde kameraten din.

Solbriller – Mot kraftig sol som skinner i isen.

Sekk – Sekken er din redningsvest! Den bør ha reim som går mellom beina, og romme minst 45 liter. Sekken kan være avgjørende om du skulle gå gjennom isen og kan holde deg flytende i vannoverflaten.

Tørre klær – Ha et skift med i sekken som pakkes inn i en vanntett pose.

Kompis – Ingenting er som å dele turen med en kamerat eller to, og i tillegg til godt selskap øker sikkerheten om noe skulle skje en av dere. Langdistanseskøyting er ingen sport du bør ta på egen hånd.

Hjelm – Vær forsiktig med hodet når du er ute på isen. Du trenger ikke å investere i dyrt spesialutstyr, men kan bruke vanlig sykkelhjelm eller alpinhjelm.

Vanntett pose til mobil – Det kan være smart å ha med en vanntett pose til mobilen.

Flosjön ligger i Dala-Floda og kan by på en koselig vinteropplevelse i det lille formatet. Her brøytes cirka tre kilometer skøytebaner og legges skispor på innsjøen. I den sørligste delen er det et grillområde og benker for skøyter hvis du trenger å sitte. Å bo på Dala-Floda Värdshus i den koselige byen Syrholn i gangavstand fra innsjøen er et godt utgangspunkt, og her kan du leie skøyter. På kvelden kan du prøve byens vedfyrte badstue – etter en liten dupp ned i en iskulp.

I Hedemora har man to alternativer, Brunnsjön og Pråmleden. Brunnsjön er en ganske rund innsjø uten øyer. Innsjøen er omkranset av skog og mark, og er 2 km fra ende til ende. Løypa utformes derfor til et 5,5 km åttetall. Pråmleden har en enkel strekning på 17 km og tar deg forbi campingplasser, hytter og skog. Denne strekningen er en gammel sjøfraktvei for transport av malm og jern på slutten av 1800-tallet, og har en kulturell og historisk betydning for Sverige. En flott strekning for en skøytetur under vintersolen som tar deg over de tre innsjøene Edsken, Fullen og Grycken.

To store innsjøer i Orsa og Mora byr på herlige skøyteopplevelser. Saxviken er en del av Siljan-innsjøen, som ligger lett tilgjengelig rett ved bykjernen til Mora, og her brøytes en rund bane på 3 kilometer. På Orsasjön går skøytebanen fra Orsa Camping og strekker seg langs den østlige siden av innsjøen, og er opptil 15 kilometer om forholdene tillater det.

Skøyteis rundt Stockholm

Det er ikke bare Dalarna som er en populær destinasjon for langdistanseskøyting. Rundt omkring Stockholm, samt Mälardalen og Sörmland, er det mange steder du kan stå på skøyter. Fra Mälaren kan du fortsette ut mot Kungsängen, Sigtuna og Bålsta. Om det er en riktig kald vinter åpner øygruppen seg i øst, og bare fantasien setter grensen. Med skøyter under føttene kommer du langt. Fem mil er ikke anstrengende og ti mil er innen rekkevidde for en hel dag på frossent vann.

Andre populære steder i Stockholms-området er Hellasgården, Edsviken, Norrviken, Sicklasjön og rundt Ekerö. Et lite stykke lenger unna hovedstaden kan du prøve Båven og innsjøene rundt tettstedet Åkers Styckebruk som også har fantastiske forhold for turskøyting.

Tykk is nær grensa

Det er også alternativer om du vil ha en skøyteopplevelse i et område nærmere grensa til Østfold. På isen i Bohuslän kan du bli med på en guidet langdistansetur med Upplevelsebolaget. Her får man introduksjon, tips om teknikk og en matpause med varmende drikke.

Lei det du trenger

Hvis du ikke har alt du behøver for å få en sikker og fin tur finnes det mange tilbud for at du skal kunne leie det utstyret du trenger.

I de ulike områdene i Dalarna er det mange lokale som stiller opp med skøyteutleie for besøkende. I Hedemora kan du leie langdistanseskøyter av Brunnsjö Vinter Venner for 50 SEK per dag. De har ikke så altfor mange, så her er det førstemann til mølla. Om du har tatt turen til Runn-innsjøen kan du leie skøyter på Framby Udde Resort, de tilbyr også mat og drikke om du ønsker å ta en pause i sola. I nærheten av Orsa kan du leie skøyter på Kungshaga Hotell eller i skibutikken på Orsa Grönklitt. Om du skal gå på skøyter på Saxviken anbefales det at du leier utstyret på Johns Sport i Mora.

Befinner du deg i Stockholms-området kan Stockholms Guidebyrå bistå med alt du måtte trenge for å ta en tur på isen. De arrangerer som oftest gruppeekskursjoner, så her kan du fort få deg en ekstra venn eller to. Stockholms IceGuide kan ta deg med på en herlig langdistanse cruise, hvor du kan prøve deg ut på isen for første gang, lære mer enn hva du allerede har erfart eller bare bli med og nyte naturen. Her trenger du ikke noe utstyr fra før siden alt er inkludert i utflukten de tar deg med på.