Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

A man in the process of making hand-blown glass outdoors.
Glasskunst, Småland
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Reisetips

Glasriket i Småland

Glasriket er det magiske, vakre og spesielle området som ligger i skogene mellom Växjö og Kalmar. Hit kommer over 1 million mennesker årlig for å se, lage og ikke minst shoppe glasskunst!

12 forskjellige glassverk og studioer

Tenk at svenskene har sitt eget glassland! Glasriket består av kommunene Lessebo, Emmaboda, Nybro og Uppvidinge, og i denne delen av Småland har de produsert verdensberømte glasskunst siden 1742. Klinger merker som Kosta Boda, Skruf, Mats Jonasson, Målerås og Orrefors kjent? Glasriket rommer 12 glassverk og studioer, og i noen av dem får du muligheten til å prøve deg på glassblåsing selv. Men du må ikke, hvis ikke du vil: Bare det å se på at den rødglødende massen forvandles til lekker, sprø krystall eller robuste skåler, er et skuespill man aldri slutter å fascineres av!

En het designopplevelse

Det er mye forskjellig å oppleve i Glasriket, for her lages det både bruksglass og kunstglass i verdensklasse. Designerne og glassblåserne jobber kontinuerlig med å utvikle og pushe mulighetene man har til å forme glass. Mange nye glassblåserteknikker har hatt sitt utspring i nettopp disse 12 glassblåserhyttene. Store aktører som Kosta Boda henter inspirasjon hos de små studioene – og vice versa.

Fabrikkutsalg som bugner av tilbud

Alle med sans for shopping bør svinge innom Glasriket! Samtlige glassblåserhytter har egne butikker, og det er alltid mulig å gjøre kupp på andresortering, kunstglass og bruksglass. I Glasriket fins det også fabrikkutsalg med merkevarer, små designbutikker, loppemarkeder og kunstgallerier. Hold skarpt utkikk etter skilt når du kjører langs landeveien mellom kommunene Lessebo, Emmaboda, Nybro og Uppvidinge – her dukker det opp skatter rundt hver eneste sving!

Nyt delikatesser laget i keramikkovn

Når du først er i Glasriket, er det et must å smake på Hyttsill på glassverkene Kosta Glasbruk, Målerås, Orrefors og Pukeberg. Disse fire serverer nemlig deilige, smålandske delikatesser som tilberedes i ovnene når de står til kjøling. Ute etter fabelaktig overnatting med glass som tema? Det finner du garantert på Kosta Boda Art Hotel. Hele hotellbaren er laget i glass, og fargerik glasskunst pryder hotellet ellers også.

Skjøre glass-aktiviteter for barn

Barnens Glass Factory i Boda er et museum og opplevelsessenter. Her får barna en hel glassverden for seg selv. De kan kle seg ut som loffere og glassblåsere, og jobbe ved den store ovnen. Ovnene holder normalt 1100 grader, og den er selvsagt ikke på når barna leker ved den. Men rett ved siden av ligger det et verksted der kreativiteten flyter og de får gravere og male glass i alle mulige mønster og farger.

Og slik kom en ny verden til

Glasriket hadde sin spede start på 1700-tallet, og den gangen bedrev glassverkene masseproduksjon beregnet for hjemmemarkedet. Da konkurransen begynte å tilta på slutten av 1800-tallet, valgte flere av verkene å tilknytte seg egne glassdesignere og kunstnere for å skille sine produkter fra andres. Orrefors og Kosta er to av aktørene som valgte nettopp denne strategien, og gjennom 1900-tallet ble produktene dere anerkjent også utenfor Sveriges grenser. Det var på dette tidspunktet at navnet ”Glasriket” vokste frem – rett og slett som en konsekvens av at glassverkene i Småland dro i fra og klarte å produsere moderne designprodukter som var attraktive også på det internasjonale markedet. De øvrige glassverkene i Sverige fortsatte nemlig til en stor del med masseproduksjon beregnet for hjemmemarkedet. Gjennom tidene har det vært drevet et hundretalls forskjellige glassverk i Glasriket i Småland – i dag står altså 12 anerkjente igjen.

Naturopplevelser innimellom shopping

I tillegg til de mange glassrelaterte severdighetene, smykker Glasriket seg med herlige naturområder det virkelig frister å aktivisere seg i. Vandring, sykling, padling og fiske? Selvsagt! Når? Døren inn til Glasriket er åpen året rundt!

Les mer om Glasriket.

Velkommen til Småland!