Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Göta Kanal, Västsverige
Foto: Oskar Luren/Vastsverige.com

Reisetips

Göta Kanal i Västsverige

På Göta Kanal kan du ferdes med båt, men du kan også sykle langs den! Følg det varierte naturlandskapet og slusene som bringer deg til sjarmerende byer som Sjötorp.

Bygget for hånd av 58.000 soldater

Det var statsråden Baltzar von Platen som startet byggingen av Göta Kanal i 1810. Og den er et mektig syn; av strekningen på 190 kilometer er 87 av dem håndgravd – av 58.000 soldater som brukte over 20 år på arbeidet! Navnet skriver seg fra området den går gjennom, Götaland.

På 1800-tallet hadde kanalen stor betydning som transportvei, men i dag er den snarere en av Sveriges mest besøkte turistattraksjoner. Sammen med Trollhätte Kanal som strekker seg fra Vänern til Göteborg, danner Göta Kanal en vannvei tvers gjennom Sverige fra kyst til kyst.

Bredt aktivitetstilbud i Sjötorp

Göta Kanal har 58 sluser, starter i Sjötorp ved Vänern, og går til Mem ved Östersjön. Byen Sjötorp er altså stedet der det hele starter! Her kan du leie sykkel for noen timer – eller dager! Kart medfølger, og Sjötorp har 8 kanalsluser på en strekning på drøye 3 kilometer. En bit lenger bort ligger Norrkvarn med den populære minikanalen for barn. Sjötorp har også strender og boder med kunsthåndverk, pluss kanalmuseum og koselige kafeer.

Karlsborgs Festning – et av europas største byggverk

Karlsborgs Festning har en omkrets på hele 5 kilometer, og er et av Europas største byggverk. Den ligger på Vanäs Udde i Vättern, og her arrangeres spennende guideturer gjennom hele sommeren. Ute etter å få vite mer om Sveriges historikk? Da legger du turen hit!

Les mer om Göta Kanal og ulike pakketurer.