Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Architect Andreas Lyckefors is standing by the main harbour in Gothenburg on an overcast day.
Frihamnen, Göteborg
Foto: Anton Olin

Destinasjon

“Göteborg er som en lekeplass for arkitekter”

Andreas Lyckefors leder det som sannsynligvis er det hotteste arkitektkontoret i Göteborg akkurat nå, det mangfoldige og prisvinnende firmaet Bornstein Lyckefors. Dette er hans guide til det beste Göteborg har å by på innen arkitektur, design og mote.

Den celebre arkitekten Andreas Lyckefors bruker litt tid på å komme i gang, men når han først har begynt å liste opp de mest interessante stedene for arkitektur, design og mote, er det vanskelig å få ham til å stoppe. Det er lett å være blind for sin egen by, unnskylder han seg med, før han trekker pusten og gir seg til å beskrive den neste skjulte perlen i Sveriges nest største by.

Og det er nettopp det med å være nest størst Andreas Lyckefors vender tilbake til når han skal beskrive Göteborg som designdestinasjon. I likhet med Antwerpen, Rotterdam og Hamburg betrakter han Göteborg som en friere og mer kreativ by enn hovedstaden. Og det Göteborg mangler av prestisjetunge institusjoner, tar byen igjen for når det gjelder ting som kan blomstre i en by som ikke søker konformitet, men som snarere fremmer individualisme.

I tråd med dette beskriver han Göteborg sentrum som et arkitektonisk sammensurium, men det er ikke i sentrum at tingene skjer akkurat nå. De mest spennende aspektene ved byens vekst finner sted i andre områder. Som på det game skipsverftsområdet Frihamnen, der et helt nytt distrikt er i ferd med å vokse frem, og som gir Göteborg en lenge etterlengtet forbindelse med havet. Eller på Hisingen nord for sentrum, der det skjer så mye at Andreas Lyckefors beskriver området som en tumleplass for arkitekter.

Det er denne kreative byen som er inspirasjon og muse for Bornstein Lyckefors når de skaper det de beskriver som sterkt symbolske, kommuniserende bygninger. Her er hovedpersonens beste tips til Göteborgs designmiljø.

En badstue i havnen

”Bastun (badstuen) er en skikkelig kul bygning i havnebassenget, midt i Frihamnen. Det er noe veldig göteborgsk over både plasseringen og den kollektive innsatsen fra byens beboere som bidro til å bygge badstuen. Bygningen er symbolsk viktig for Göteborg som gammel havneby, fordi den markerer starten på omformingen av området fra skipsbygging til det som kommer til å bli et av de mest spennende stedene i byen. Badstuen i Frihamnen er veldig viktig for byens tro på femtiden, og er på samme tid en fullstendig unik opplevelse. Det er gratis adgang, også.”

Badstuen i Frihamnen, Frihamnen 7

Mathallen som fokuspunkt

“Kville Saluhall (mathall) på Hisingen er et fint stykke arkitektur av Gustav Appell som for få år siden ble nominert til Sveriges mest prestisjetunge arkitekturpris, Kasper Salin-prisen. Hisingen var lenge preget av sosiale problemer, men jeg føler at Saluhallen representerer et vendepunkt for området. Nå er Hisingen en tumpleplass for arkitekter med en mengde spennende prosjekter på gang. Ett eksempel er Karlatornet, som med sine 240 meter kommer til å bli den høyeste bygningen i Skandinavia. Men Hisingen er en kreativ smeltedigel allerede i dag, med Saluhallen som det åpenbare fokuspunktet. Akbars Chark er et høydepunkt i Saluhallen, som ellers har et solid matutvalg, fra fersk fisk til meksikansk.”

Kville Saluhall, Gustaf Dalénsgatan 2

En butikk som forener herremote og design

“Miksajo er like mye et galleri som en butikk. Grunnleggeren, Ali Davoodi, har også startet en motemesse han kaller Fresh Fish, for unge, lovende designere. Miksajo kombinerer mote og kunst til en boutique for herreklær, tilbehør og design. Og som glasuren på kaken har Staffan Holm, en av Sveriges best kjente møbeldesignere, laget interiøret. Sist jeg var i Miksajo ble jeg så inspirert av kalksteinsdisken deres at jeg bestilte en maken kjøkkenplate til huset jeg holder på å tegne for familien min.”

Miksajo, Vallgatan 14

Klassisisme og designbøker

“Du kan si hva du vil om Götaplatsen i Göteborg, det føles av og til som om alle veier leder dit, og ikke til Roma. Og når du ender opp der – som du kommer til å gjøre – rett ved siden av Göteborgs ikoniske Poseidon-statue av Carl Milles, bør du også ta deg tid til å beundre tre historiske uttrykk for klassisisme: Konserthallen, byteatret og kunstmuseet. Sistnevnte huser også designbokhandelen Konst-ig. Det er nettopp slike butikker jeg elsker å oppdage når jeg er på reise, en butikk der timene forsvinner mens du fortaper deg i rekke på rekke av nydelige designbøker.

Konst-ig // Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen 6

Når leiligheter blir design du bare må se

Min arkitektkollega Johannes Norlander vil kanskje ikke uttrykke det på denne måten, men jeg mener at hans Studio 1 er som en italiensk pasta. På samme måte som de beste italienske pastarettene er laget av enkle, rå ingredienser, er Studio 1 nakent, men samtidig utrolig rikt på opplevelse. Dette prisvinnende prosjektet er skapt som en helhet, men med et sjeldent fokus på detaljer, og resultatet er både knusende hardt og kompromissløst. Studio 1 er så bra at denne boligblokken har blitt en designattraksjon som bare må ses.”

Studio 1, Sten-Åke Cederhöksgata, Örgryte Torp

En kulinarisk reise til Västsverige

“Det er kanskje litt freidig av meg å fremheve et av Bornstein Lyckefors’ prosjekter, men Koka er virkelig noe for seg selv. Ikke bare på grunn av den kulinariske reisen besøkende legger ut på med Kokas sju-retters meny, men også på grunn av historien bak maten. Restauratøren Björn Persson hadde allerede en restaurant med én stjerne i Michelin-guiden, men ga avkall på den for å skape et nytt konsept som kom til å lyse innen västsvensk samtidsgastronomi. Hvis maten var kunstverket, var det vår oppgave å skape rammen og passepartouten i form av interiør og stil. Björn fikk tilbake Michelin-stjernen sin, og vi ble nominert til Guldstolen-prisen for beste interiørdesign i 2016.”

Koka, Viktoriagatan 12

En dagstur til skulpturer – og sauer

For de som vi legge ut på en dagstur, er Pilane i Tjörn det perfekte reisemålet. Det er en gammel gravplass som er gjort om til skulpturpark fra juni til september, der folk vandrer gjennom et beiteland for sauer mellom kunstverkene, med Bohuslän-kysten i bakgrunnen. Kunstnerne varierer, og i siste sesong var Tony Cragg og Maria Miesenberger blant de som bidro med skulpturer. Pilane er både en natur- og en kulturopplevelse, og et virkelig høydepunkt for en søndagsutflukt. Jeg kombinerer vanligvis turen med et besøk på Nordiska Akvarellmuseet like i nærheten.”

Som Paris på 1900-tallet

“Jeg har aldri bodd på Pigalle, men om jeg var turist i Göteborg, ville jeg ikke ha nølt et øyeblikk. Det er et personlig boutiquehotell som er så langt fra standardiserte hotellkonsepter som det er mulig å komme. Fargene og formene gir inntrykk av et syndefullt Paris tidlig på 1900-tallet, med luksus, varme og lidenskap. Faktisk har vi jobbet sammen med teamet som driver Pigalle tidligere, men da de startet Pigalle var de så fortrolige med å utvikle sterke konsepter at de gjorde alt på egen hånd. Og de gjorde en fantastisk jobb. Pigalle er virkelig noe for seg selv. Og det ligger midt i sentrum av byen.”

Hotel Pigalle, Södra Hamngatan 2A