Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Vrångö island outside Gothenburg
Foto: Emil Fagander

Ting å gjøre

Göteborg: Storby med fantastisk skjærgård

Göteborg er en perle av en by, men besøket er ikke komplett før du har besøkt byens rike og mangfoldige skjærgård.

Sveriges nest største by er en spennende, kulturell storby - som faktisk også er Norges nærmeste storby. Men det som gjør Göteborg til et friskt pust er en skjærgård du neppe har sett maken til.

Ta en pause fra bylivet, fyll lungene med frisk sjøluft og magen med kortreist, fersk sjømat på et av disse sjarmerende reisemålene i Göteborgs skjærgård.

Under har vi samlet noen favoritter i kategoriene bo, spise og gjøre:

Bo: Sov godt med sjøen rett utenfor

Pensionat Styrsö Skäret
Det sjarmerende pensjonatet Styrsö Skäret ligger som en fargeklatt på øya Styrsö, en rask båttur fra Saltholmens brygge i Gøteborg. Nyt livet i de hjemmekoselige rommene — hvert av de rom er unikt innredet i hyggelig svensk interiør. Noen er maritime, andre romantiske.

Moderne innredete naust, båthus, ligger på vestsiden av den lille øya Vrångö. Båten fra Saltholmens brygge tar dere mellom skjærene ut til øya, der man kan leie kajakk, kjøpe av skalldyr og fersk fisk på Andreas Fiskeboa eller rett og slett nyte livet utenfor de små husene, plassert helt nede ved vannet. Les mer om Kajkanten Vrångö her.
Vertshuset på Brännö ble bygget i år 1900, men rummen er moderne oppusset med eget bad og dusj, wifi og TV. Det gammeldagse eksteriøret i vakre skjærgårdsomgivelser blandet med moderne innredning gjør at du kan ta avslapningen og kosen til det fulle. Du kan velge mellom to mini-suiter og et dobbeltrom, og det er lett å komme seg til øya med båten fra Saltholmens brygge.

Pensjonatet kan også friste med sykkelutleie og en restaurant som serverer mat av høy kvalitet.

Kajkanten Vrångö
Moderne innredete naust, båthus, ligger på vestsiden av den lille øya Vrångö. Båten fra Saltholmens brygge tar dere mellom skjærene ut til øya, der man kan leie kajakk, kjøpe av skalldyr og fersk fisk på Andreas Fiskeboa eller rett og slett nyte livet utenfor de små husene, plassert helt nede ved vannet. Les mer om Kajkanten Vrångö her.

Brännö Värdshus
Vertshuset på Brännö ble bygget i år 1900, men rummen er moderne oppusset med eget bad og dusj, wifi og TV. Det gammeldagse eksteriøret i vakre skjærgårdsomgivelser blandet med moderne innredning gjør at du kan ta avslapningen og kosen til det fulle. Du kan velge mellom to mini-suiter og et dobbeltrom, og det er lett å komme seg til øya med båten fra Saltholmens brygge.

Havskatten Vandrarhjem
For deg som vil bo i naturskjønne omgivelser, med havet og solfylte Svaberg som nærmeste nabo, er Havskatten Vandrarhjem perfekt. På øya Hönö, en kort buss- eller båttur fra Gøteborg sentrum, får du bo rett utenfor storbyen, samtidig som du kan nyte naturen og stillheten.

SPISE: Smak på kortreiste delikatesser

Skärgårdens Café Vrångö
Ytterst på Vrångö, sør i Gøteborgs skjærgård, ligger Skärgårdens Café Vrångö. Med lyst interiør og store vinduer ut mot havet kan du kose deg med en god middag eller en deilig «fika» mens du nyter utsikten. Fantastiskske bakverk och høy kvalitet på maten. 

Isbolaget
Sommerrestauranten Isbolaget ligger ytterst på brygga i Donsö havn. Restauranten ligger i et ombygd islager, og lokalene er dermed helt unike. Hele sommeren tilbys en deilig A La Carte-meny i restauranten, men du kan også ta en kaffe og nyte utsikten over den sørligste delen av Gøteborgs skjærgård. Båten fra Saltholmens brygge tar knappe tjue minutter.

Lilling Cottage
Lilling Cottage på øya Hönö er en gave til den som er glad i blomster og interiør. Butikken og restauranten tar inn snittblomster etter sesong, og nøye utvalgt interiør. På restauranten får du mat inspirert av middelhavet, god kaffe og bakevarer.

Bussen til Hönö går hvert femtende minutt fra fastlandet, men du kan også ta båten far Lilla Varholmen, som tar et kort kvarter.

Brännö Varv
På uteserveringen på Café Varvet får du en rekke forskjellige matretter med havet som tema. Båten til Brännö tar tjue minutter fra Saltholmens brygge. Cafeen byr på annerledes innredning og omgivelser, og om kveldene spilles det ofte live-musikk.

Café Öbergska
Café Öbergska ligger på øya Styrsö vid Bratten. Her serveres god mat som gjerne bruker hjemmedyrkede urter — cafeen har nemlig uteservering i en koselig urtehage. Nyt maten mens husbandet Ljudgården spilles live-musikk.

Tullhuset
Tullhuset er et must for deg som er glad i sjømat. I havnen på Hönö ligger den koselige restauranten. Råvarene styrer rettene på menyen, og om sommeren åpnes glassdørene ut mot uteserveringen i skjærgården.

Gjøre: Noe for enhver smak

Escape outdoors
Nyt skjærgården mens du får opp pulsen og kjenner adrenalinet pumpe! På Escape Outdoors kan du være med på kurs og guidede turer i havkajakk. Du trenger ikke å kunne padle kajakk fra før, du lærer alt du trenger på kurset. Guidene er godt kjent og viser dere de flotteste stedene i Københavns skjærgård under turene. Escape Outdoors ligger ved Önnereds Brygga i Västra Frölunda, en drøy halvtime med buss fra sentrum.

Äventyr & Tång
Om sommeren kommer makrellen svømmende til Sveriges vestkyst. Hos Äventyr & Tång får du være med på å fiske makrell når den er i sesong. Du kan også være med å fiske blant vrakene i danske farvann, eller hummerfiske i hummersesongen. Äventyr & Tång tilbyr også selsafari, dykkeskole og skalldyrsafari.

Hönö Turistfiske
Båten Belle-Amie kjører ut fra Hönö, og har plass til 12 passasjerer. Turen er en historisk guidet tur mellom svabergene. Mens båten er på vannet forteller skipperen om omgivelsene og historiske hendelser fra området. Det blir pause på øya Vinga, der man kan velge om man vil gå 115 steg opp i fyrtårnet og se en flott utsikt over Gøteborg, besøke Taube & Vinga museet, eller nyte øya til fots. Turen innebærer også selsafari, der man får se seler late seg på svaberg og kose seg i sitt rette miljø.